Реклама / Ads
89| 39861 |17.02.2012 ГЛАСЪТ

Българи, по-добре да умрем!

.
Няма да има евтини лекарства в България. Няма да има намаляване на цените на лекарствата. Няма да има и работеща информационна система, която да извади на бял свят кой колко печели от скъпите лекарства. Няма да узнаем и колко болници са в примката на монополиста и са принудени да купуват от определена фирма лекарства.
 
Затова удрят шефката на Здравната каса д-р Нели Нешева. Обвинена е в корумпираност, невменяемост, бруталност и некадърност. Много вероятно е до дни да бъде сменена. С подходящ и удобен човек. Но не това е най-важното. Важното е, че лекарствата ще останат скъпи.

Няма никакво значение дали д-р Нешева е получила 12 000 лв под някаква форма за миналата година. Въобще няма значение какво тя ще обясни и какво е действителното положение. Тя обаче е настъпила огромни интереси с опита си да намали цените на лекарствата и така е подписала смъртната си присъда. Опитала се е да сложи бариера пред колосални печалби на гърба на гражданите и това няма да й се размине.

 

Фактите са очевидни и простички. В България се продават едни от най-скъпите лекарства в ЕС. В България има монопол на продажбата на лекарства за болниците. В България информационната система за следене на този монопол и цените на лекарствата, която струва на данъкоплатците 9 млн лв, не работи. В България зам.-министър на здравеопазването, който отговаря за зареждането на болниците с лекарства, е свързан тясно с една от фармацевтичните фирми. Това е констатация на ЕК. Но тук никой не си мръдва пръста. От ЕС искат информация какво се случва у нас с Директивата за намаляване на цените на лекарствата в цяла Европа, за да се улесни достъпа до лечение на повече хора. Европа обаче няма да получи адекватен отговор. ЕС ще получи лъжливи сведения, за да се скрие монополът на фармацевтичните олигарси. Защото някой във властта ги подкрепя, няма друго обяснение. Просто няма.

 

Това означава, че българинът ще продължи да плаща най-скъпите лекарства, а все повече болни няма да имат шанс. Тези болни са деца, родилки, нашите родители, всеки един от нас. Необосновано скъпите лекарства са повече печалби, но и повече смърт. Нима не осъзнаваме това?

 

Още не е отшумял скандалът около подписите под АСТА. Гневът бе насочен към евентуалната възможност някой да ограничи правата ни в интернет. Гражданското общество показа характер. Защо обаче мълчи, когато някой печели върху смъртта на повече българи?

 

Ще ви кажа какво ще стане. Нищо. Защото се понаучихме да надигаме глас за правата си, но за живота си – още не. Акулите-монополисти знаят това. И го използват. Знаят, че който е в нужда, ще намери пари и ще плати. Ако не може - сбогом. Животът е за платежоспособните. Животът е превилегия.

 

Странно е само, какво правят прокуратурата, ДАНС, МВР, БОРКОР, парламента, правителството? Не виждат ли, че монополистите във фармацевтиката издават смъртни присъди? Или някой е купил това бездействие и затваряне на очите?

Не ни остава нищо друго, освен да чакаме помощ от Anonymous.

 

Вера Стоянова,

болна и незаможна

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 104| 16609 |16.02.2012 Въпреки всичко мафията се страхува . 53| 72755 |13.02.2012 Четвърти километър . 144| 37402 |08.02.2012 Наводнен морал . 96| 35258 |07.02.2012 Делото срещу Алексей Петров: между нравствения катарзис и цирковия спектакъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads