Реклама / Ads
17| 12611 |16.08.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 09 юли - 13 август
 

Понеделник, 9 август

„Дянков подкара багер”, гърми пресата. Метнал се на един огромен „Комацу” и го подкарал, с което дал старт на ремонта на пътя Момчилград-Крумовград. Работниците, пишат колегите, се пошегували: „Щом може да кара багер, значи може да управлява и държавата”.
Не, не са се шегували работниците. Те сериозно си го мислят. У нас всеки багерист, всеки масажист, всеки бръснар, всеки футболист … изобщо всеки, бил той какъвто и да бил, всеки мисли, че може да управлява държавата. И ако му падне - опитва. Да не давам примери, та да заприличам на Станишев.
Между другото, Бойко му отговори по достойнство: „Незагасен пожар нямам.” Което ми напомня за един приятел. Непрекъснато му бъркаха домашния телефон със справките на летището: „Ало, кацна ли полет н’ам кой си от Берлин?” И той отговаряше: „Ще кацне, госпожа, ще кацне. Едни кацат, други падат. Нито един не ни е останал във въздуха.”
Та и пожарите така, едни ги загасяват, други си загасват сами… Вечен пожар нема…
Ама той и Станишев кара багер в Пирдоп и даже направи три копки. Е, видяхме какво може! Царят, както помните, комбайн подкара. И к’во?!
Абе, тоя верно ни дал на Страсбург, още през май завел делото. Адвокатът му вика, че се имал за собственик на горите от 13 г. Нещо не ми се връзва. Как така ги е имал за свои, пък ги сече като да са чужди?
Както и да е.

С копката на Дянков кабинетът започва ремонти по 15 пътни направления с пари от размразената програма от ЕС. Изобщо Бойко така се е амбицирал, че, ако си изкара мандата, ще построи толкова, колкото Тато не е построил. А Тато, каквото и да си говорим, доста построи. С основание рече в началото на 90-те години: „Това, което ние построихме, вие не можете и да го боядисате”.
Обаче можем да го откраднем…
Оня ден Бойко рече: „Кръв ми капе от сърцето за 260-те милиона, които дадохме за хеликоптерите. Можете да сметнете колко пътища са могли да се оправят с тези пари".
Хубаво е да се строят пътища. Пътищата са метафора на движението, на това, че отиваш някъде. Къде, не мога да кажа, но то не е и важно. Важното е да не е тук…

Понеже споменахме Тато, да му прости Господ, ако може… „Стандарт” пише, че според КНСБ минимум 500 лв. били нужни на човек през юли, за да оцелее. Обаче, според НСИ, българинът разполагал с 300 лв. И въпреки това оцелява! Този парадокс не е нов. Сещам се, че когато беше в Индия, Тато питал Индира те като са 1 млрд. близо, колко факири имат. Пък тя рекла: "20-30 хиляди." „А ние от 8 млн. 8 млн. са факири. Аз им плащам 200 лв., те харчат 2000."
Между другото, да ви питам. Спомняте ли си заглавието на книгата на Тато? „Син на своя народ, син на своето време”. Казвам го за некои, дето гледат днешната власт с недоумение.
Пък румънският президент Траян Бисекску си увредил ухото. Вика: “Взех сутринта душ и след това почистих ушите си с клечки за уши.” Да, да. Имаше идентичен случай в наше село. Един си занесе телевизора на поправка, че му изчезнал звука. И техникът го пита как е станало. „Гледам си, вика нашият, мача и си чистя ухото с един пирон. И изведнъж нещо каза „Пук” и говорът изчезна…
Хитро го е измислила мамалигата! Сега както и да реве народът, той не чува… Пък наш Гоце си не чува и без да си е чистил ушите с пирон.

Две земетресения с епицентър на 240 км. на юг от София станали днес по обяд. Което ме подсеща, че във връзка със заплахите на БАН, че сме щели да останем без прогнози за времето, лично Бойко успокои от екрана: „Аз искам да уверя вашите зрители, че нито ще останат без прогноза за времето, нито ще останат без прогноза за земетресенията.”
Ало, Хасково, мисля, че вие сте от малкото патили и можете да съобщите на премиера, че, за добро или за зло, земетресенията не могат да се предсказват. По-скоро за добро, като имам предвид как Лещански ви накара да спите по градинките на Великден. Пишете на премиера, нека знае!

Вторник, 10 август

Преди време написах, че ние, българите, сме страшно идиотоустойчиви. На всякакъв идиотизъм издържаме. По мен си съдя. Чета вестници, слушам радио, гледам телевизия… Настъпват ме в рейса, псуват ме в трамвая, обиждат ме от екрана… Идиот до идиота, а на мен нищо ми няма! Откъде идва тази устойчивост, не мога да си обясня.
Споделям ви този си размисъл по повод думите на министър Димитров, че сме шибан народ. В смисъл да имате малко оптимизъм, и него ще го преживеем. Дето казал оня ветеран от Сталинград, "пережили блокаду, переживем и благоденствие"...
Спомняте ли си Нейчо Неев, дето викаше: “Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер!” Искам да кажа, че при управляващите самопознанието води до национален нихилизъм…
Комари, заразени със смъртоностната западнонилска треска, убили трима в Гърция, а десетки лежели в болниците.
Ало, Руси, какво стана, бе, пръскаха ли вече по вас? Ей, тая, дето ви я писах с водните кончета от Русия, май няма да стане. Бялата мечка е сърдита: „Периодичното разполагане на американски обикновени оръжия на територията на България и Румъния оказва допълнителни негативни въздействия върху спазването на груповите ограничения по Договора за обикновените оръжия в Европа”.

Много странно, спорим с бялата мечка за АЕЦ Белене, за „Южен поток”, а за разполагането на американските радари на наша земя дума не се обелва. Ще останеш с убеждение, че на руснаците им е през оная работа. А това никога не може да бъде. И, ако правителството не беше толкова прозрачно, направо щяхме да си помислим, че се крие нещо… Както и да е, в тая ситуация с комарите ще трябва да се оправяме сами. И ще ви кажа как. Оня ден „Дейли Телеграф” съобщи, че Хуанг Юейн от Тайван успяла за един месец да убие 4 млн. комара. Доколкото знам Русенска област наброява къде 300 000 население. 300 хил. по 4 млн…. Немам толкова цифри на калкулатора – 12 с единайсет нули отзад!
Наборчетата помнят как по време на културната революция китайците бяха емнали врабчетата, щото посягаха на ориза на бедния китаец... И нали голям народ, като ги подплашиха отвсякъде и врабчоците няма къде да кацнат и фъркат, фъркат, докато им се спука сърчицето и паднат мъртви. И мухите се бяха заели да избият. Тази мода и у нас мина. Дет’ се казва, пишещият тези редове, понеже винаги е бил цар да лови мухите, та като чавдарче изкара един лагер на море за първото място в дисциплината – 14 кибритени кутийки с мухи.
Може, при добро желание може!

Турският премиер си назначил за съветник Али Юксел, който имал три жени и сега щял да си взема четвърта. Първата му жена се хвалела пред вестниците, че той се отнасял към трите по еднакъв начин. „През нощта ни редува, не прекарва две поредни вечери с една и съща”.
Специалистите казват, че за една ерекция е необходимо много системи в тялото на мъжа да функционират правилно. Кръвоносната система трябва да е в изрядност, за да доставя кръв до пениса, нервната система трябва да предава сигнали, хормоналната система трябва да доставя тестостерон, за да се получи правилната химична формула. И да мобилизираш целия този ресурс четири пъти в седмицата! Ужас! Но, ако ти не го мобилизираш, друг ще го мобилизира. В природата нищо не седи празно. Чета, че една от 13-те съпруги на краля на Свазиленд му кршнала с един от министрите. Вероятно не си е мобилизирал достатъчно системите.

Сряда, 11 август
Някога Диоген, известният клошар от Синоп, беше рекъл: „Живейте така, че да не зивисите от живота”. И заебал всичко и се мушнал в една каца.
Абсолютно е прав древният пич! Като се абстрахираш от живота, всъщност ти добиваш свобода и от всички негови зависимости. Защото то сега какво е? Животът ти е така обвързан с разбойниците от „Топлофикация”, Енергото, „Софийска вода”, градския транспорт... И ти им живееш с едничката цел да ги храниш...
Ами здравната каца? Отчисляваш бели пари за черни дни, а като додат черните дни и се отзовеш в болницата разбираш, че има само „няма” и почваш да инвестираш на частно. А докторът те връща и вика, че „Дива коза” не пиел и цветя не ял... Приемал само в кеш, в пари, или на ръка. За това не трябва да се зависи от живота...
Да го духат всичките!

Специално в здравната система всеки момент ще тръгне реформа. Само не ме питайте накъде тръгва, щото не знам. В Пазарджишко има един израз: „На Св. Петка в тръните”. Образно казано, министър Борисова още е на оня кръстопът, дето я намери премиерът. Здравната каца щяла да плаща вече само заплатите на докторите, всичко останало ще си плащат давещите се. И се връщаме на Лениновото “Здравеопазването на трудещите се е дело на самите трудещи се.” Или, ако повече ви харесва, на сполучливата му пародия от Илф и Петров…
И като споменахме руските класици, та се сещам за един разказ на Зошченко: „История на болестта”. В него героят попада в болницата с коремен тиф и 40 градуса, и първото нещо, което вижда е надпис на стената: „Труповете се предават между три и четири.”

Обърнете внимание! Предават! Не дори събират! Дереджето ни е такова, че появата на подобни табели не би учудила никого. Така де, след като ще събират по 1 лев наем на ден за пижама! И най-лошото е, че утре ще бъде още по-лошо.
Но, както рекъл оня, дето оцелял въпреки усилията на екип превъзходни лекари, когато човек реши да живее и медицината е безсилна!
Обаче пък от друга страна националната статистика оня ден съобщи, че според последната им анкета, песимизмът на хората постепенно оставал на заден план, започвал оптимизъм. Изглежда че се оправяме, ако че не изглежда така… Повечето българи очаквали през следващите 12 месеца условията за спестяване да се подобрят.
Браво на повечето българи. И на НСИ браво. Щото ако почнеха и те като съда да правят обструкции на успехите на кабинета, щеше да стане много лошо.
Ако имам власт, ще забраня статистиката. Тя е по-вредна даже и от социологията.


Четвъртък, 12 август

Мислех да не оспорвам тезата на Божидар Димитров. По много причини, една от които е любовта ми към истината. Но явно ще се наложи, щото червените се опитват да се възползват от думите му. Антон Кютев се прави на загрижен за реномето ни: „Така нареченият шибан народ му плаща заплатата на всяко пето число от месеца…”
Наистина, червените не са ни наричали шибани, но пък ни шибаха всеки път, когато им паднехме. И в буквалния и в преносния смисъл.
Да не говорим, че Божидар Димитров е възникнал и е оформил мирогледа си в тая партия. Та той едва лани напусна редовете й!

Знаете ли какво ми каза оня ден един стар комунист? Презервативът, вика, може да бъде зелен, син, жълт, но к…, вика, винаги е червен. Малко е цинично, но е много вярно.
Абе, Кютев, да те питам нещо. Преди известно време, когато Бойко плашеше ЕРП-та, че ще ги национализира, ти скочи да ги браниш. И тогава Кръстьо Петков обясни така: „Беше ясно, че част от лявата коалиция е превзета отвътре. Как? Ами с комисиони, как иначе! И с квоти в корпоративния мениджмънт, дялове за трети лица в приватизираните активи, дарове за фамилиите и други облаги. Който не вярва, да направи справка в търговските регистри. Например, в управителния орган на ЧЕЗ през 2009 г. срещаме фамилии като Кутеви и Куюмджиеви - лицата, които първи скочиха срещу Борисов… Логичният въпрос е: кого защитават в случая двамата видни социалисти - българската държава и нейните граждани или собствените си корпоративно-фамилни интереси?”


Държавата, държавата… Да пази Господ!
Шибани сме, шибани и още ще ни шибат!
Депутатите от ГЕРБ в Бургас защитиха Божо, „мислел със сърцето си”. Сашо Диков оспори – мислел „ с оная си работа”…
Самият Божи-дар отказва да се извини. Думата „шибан” нямала пейоративни нюанси. „В тълковния речник, вика, не е чак толкова обидна дума и означава обрулен или бит с пръчки”. Не е точно така. В моя речник е дадено и жаргонно значение: „Грозен, лош, неприятен”. В съвременния език думата има и някои сексуални обременености, които обаче са още нови и не биха издържали пред съда. Помните как Сидеров съди Расате, че го нарече „духовен педераст” и съдът го оправда. Магистратите постановиха, че „въпросното словосъчетание е ново в българския разговорен език и е много трудно да се каже дали е обидно”. „Шибан народ” може да мине за едно съвсем ново словосъчетание с неясни конотации.
Истината е, че Божо ни мисли за шибани. И затова се е заел да ни вкара малко прясна кръв. За една година побългарил 17 000 от Македония, Молдова, Сърбия и Русия.

Празни надежди! Дори всичките 7.5 милиона българи, пръснати по петте континента, да се върнат, нищо няма да се промени. И, обратно, всички да заминем, пак няма да се промени. „България е там, където има и един българин.”
Вижте, братя, хубаво е да сме патриоти, да се браним пред другите, но помежду си можем да си кажем истината. Ако завистта, глупостта, крадливостта, мързелът и т.н. изчезнат от България и отидат на некое друго място, на това друго място ще е България! И на Еверест да се качим, и на Северния полюс да идем, българщината с нас си върви. А тя не прощава.
В "Българският модел" Станислав Стратиев съветваше: "Нека се направи график кой къде да замине. Безсмислено е да се струпваме пак на едно място."

Пък в „Стандарт” режисьорът Андрей Слабаков заема съвсем неочаквана позиция по религиозната тема. „Направо, вика, се учудвам, че досега не сме се рекламирали като религиозна дестинация.” И дава пример със светията Андрей, на когото бил кръстен. (Според мен е кръстен на дядо си, ама нейсе!) Свети Андрей проповядвал по Черноморието, покръства много хора и тук умира. „Наричан е Андрей Първозванни, въвежда ни в катехизиса Слабаков, защото Исус първи го извиква при себе си. Не вика Петър и Павел… Андрей Първозванни за мен е най-големият пич!”
Мисля, че Светият синод ще протестира. Все пак Ицето е най-големият пич!
Абе, Слабаков, мислил ли си, че ако приемем твоята лексика за допустима по религиозните въпроси, тогава ще трябва да викаме на светиците пички? Така, де, пичка е просто женски род на пич, не ли?
Лично на мен малко не ми се обръща езика да кажа, че например Св. Петка е голема пичка.
Цялата ни култура се върти около… римата. Нема какво да се сърдим на Божо!

Петък, 13 август
Не всичко е така черно. Макар и все още рядко, появяват се явления, които показват, че се поевропейчваме. Например Хасково.нет съобщи важна новина, която не получи национално разпространение. Рибари в Кърджали хванали 25 кила сом и го пуснали. Един час се борили, доде го изкарат, после още толкова се суетили, снимали се с него и го пуснали след дълга дискусия.

Лично моето мнение е, че просто са загубили на рибата два часа. За психическия тормоз да не говорим. Ами, ако е бързала за някъде?! Вчера едни катаджии точно два часа ме мотаха… И накрая ме пуснаха за без пари. А в това време едни приятели ме чакаха в „Под лозата”… Едвам ги настигнах после… Но да се губи времето на рибата е поведение, което на Запад силно се толерира. По-лани английската преса ни изкара най-големите диваци. Изяли сме им били шараните и щуките, които, според тях, не били ядливи, ама нашите ги пръжкали. Ми като не са им нужни, ние защо да не ги ядем? Колко ненужни за тях работи изядохме! Когато виетнамците изяждаха нашите кучета, ние не само, че не ги обвинявахме, ами им бяхме и малко нещо благодарни. Като обичат куче с къри и кестени, ние к’во? А да сте чули някой да протестира срещу китайските ресторанти? Напротив, когато от БАН съобщиха, че помиярите в София са намалели, софиянци много се зарадваха. Народите затова са различни, за да не се хвърля храна.
Пък Афера.бг пише, че при визитата на сръбският президент във Варна се образували километрични задръствания. И сайтът на Томова пита риторически: „През 2003 г. Борисов не обясняваше ли на Симеон, че „кортежите на НСО пречат на гражданите”?!

Да, така е, Бойко тогава остро протестираше. Но не точно заради гражданите. „Всеки ден има някаква делегация, а и министрите пътуват "на трасе". И те се научиха... Многократно съм правил лични забележки. Стана дори един скандален случай. Аз минавах, а отдолу идваше парламентарният шеф Огнян Герджиков. Задържаха ме мен в колата, за да мине той. Бърза за някъде. (14.04.2002, "Стандарт")
Разбирате ли?! Шефът на парламента на парламентарната република скандално прередил дребен чиновник от МВР!
Само от тука могат да се направят такива изводи, че… Лично аз избягвам да ги правя, щото съм сигурен, че не се отразяват никак добре на социофила в мен…
Като стана дума за Него. Путин му благодарил за „изключително навременната помощ, която България оказва при гасенето на пожарите”.

Как ги подрежда Господ работите! На Русия ще й се случи нещо, дето е точно по специалността на Бойко и той ще може веднага компетентно да им услужи! Дет’ викаше Бай Борис Димовски, на куцото щъркелче Господ му прави гнездото.
Пък нашите огнеборци се обадили от Москва и рекли, че настроението им е „бойко”, пише „Стандарт”. А самият „Стандарт” нарича вече премиера „Бой Борисов”. Симпатично е.
Надявам се, че става дума за английското значение, а не за един от аспектите на думата шибам… Щото пък Румен Петков вика: „Тази власт има за цел, да мачка, да гази и да унижава. Това е манталитет – бием, пребиваме и никой не носи отговорност…”

Ето след тези думи изпитвам класическите смесени чувства. От една страна, за тая власт съм съгласен. От друга, не е Петков човекът, дето… Абе, Петков, и теб да те питам, помниш ли що те нарекоха „маджоретка”? А как твоите хора пребиха фотографа на в. „Експрес” Емил? А Чората? Кой подучи протестиращите миньори да си блъскат главите в асфалта? Айде малко скромност…

Тия верно изкачиха Евереса на нахалството…
Братя, в София тия дни е индийският гуру Свами Джотирмая от фондация "Изкуството да живееш". Той учи, че тайното оръжие за вечна младост бил смехът. Трябвало да се усмихвате по 400 пъти на ден, като децата.
Разбира се, тайно. Защото ако си вървите по улицата и се усмихвате в тази ситуация, поемате много рискове.

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 11752 |09.08.2010 Четвърти километър . 20| 13010 |01.08.2010 Четвърти километър . 22| 12685 |26.07.2010 Четвърти километър . 15| 12742 |19.07.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads