Реклама / Ads
17| 13954 |03.04.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд 28 март – 1 април
 

Понеделник, 28 март


„Труд”: „Първанов: Ще гласувате за мен друг път”. Именно, ще гласуваме за теб, ама друг път.
„Стандарт”: Борисов: „Съжалявам, че станах премиер”.
Еле па ние… Както пише в същия вестник: „Да би картофи сеяло, не би чудо видяло.” И за теб ще гласуваме, ама друг път.
Липсва му скромност на нашия премиер, да ви кажа. А има толкова много основания да е скромен!
Например оня ден обясняваше как лично формирал европейската позиция за Либия: „Още веднъж им напомних как режимът в Либия изкара българските медици, че са заразили там 400 деца с вируса на СПИН. И им обясних, че всичко това е направено умишлено със знанието на Кадафи и неговите служби. И просто колегите явно бяха забравили и се потресоха от тази новина.”
И аз се потресох, но от друго. Докато журналетата припкаха да отразяват сливенската сапунка с подробности, достойни за „Дързост и красота”, Боко отиде в Брюксел и „без да разбира за какво става дума” („Сега”) подписа „Пакт за еврото плюс”, с което ни го натресе квадратен. Премахване на индексацията на заплатите според инфлацията (цените си скачат – индексация нанай), въвеждане на единна основа на корпоративния данък (инвестиции нанай), обвързване на пенсионните системи с продължителността на живота (пенсиониране нанай, от службата на могилата)…
Да, не трябваше да става премиер. Трябваше да тури някой, който поне от малко малко вдява.
Авторът на теорията за относителността казваше: “Ако в началото идеята не е абсурдна, за нея няма никаква надежда”. Приложена към бай Борисов, тая истина се оказва относителна. Борисов-премиер беше абсурдна идея не, ами оттатък… Но въпреки това, не виждаме голяма надежда… И, както писаха колегите от ”Сега-После”, „вече много хора се опитват с различни средства да внушат на Бойко да се предаде и да разпусне с добро правителството - никой няма един шамар да му удари.” Нещо, което не е гарантирано за по-нататък.
Но, дето се вика, напреде пропаст, назаде вълци…
Фредерик Бегбеде пишеше, че те имали израз „Левица - чер хайвер” и „Крайна левица - Прада”. (Краднал го е от Пиер Бурдийо, но карай.) Нормално е и у нас да има такива левици. Не е нормално, че няма нормална левица. Поради което именно „Левица-чер хайвер” поведе протеста в събота. Там се бяха събраха едни от най-богатите у нас. Митингът беше открит от Р. Овч., на когото духовити съпартийци викат „Петстотин милиона на цяло”. Само във ВС на БСП имало над 15 милионери. И не им пука да протестират с пенсиите! Но дето беше казал един пич, ако бях милионер, можех да си се чеша по яйцата на публични места и никой нямаше да има нищо против. И те си се почесаха…
Майка му на Маркс! Майка му! Тя излезе права, исторически погледнато. "Сине, предпочитам да имаш някакъв капитал, вместо само да пишеш за него." Именно тоя път хвана съвременният социализъм.
Когато през 2007 г. се обсъждаше новия устав на БСП, социалисти от Пловдивско поискаха милионерите да напуснат ръководството. Което не можа да се изпълни, защото се оказа, че партията ще остане без ръководство…
Чета из пресата, че в провинция Шанси овца на китайския фермер Лю Найин родила куче. Специалистите викат, че не можело да бъде, овцете и кучетата били от различни видове.
Но, преносно погледнато, именно овцете раждат кучетата, даже вълците…

Вторник, 29 март

„Стандарт”: „Доналд Тръмп дава 600 млн. да стане президент”. Като го питат има ли ги, вика: „Имам много повече и това е мое огромно преимущество пред останалите кандидати.” Верно в САЩ това е огромно преимущество. Там най-важното в една кампания е да събереш парите. По-нататък нямаш ядове. Дарендорф пишеше през 1990 г., че в САЩ цялата политика струва $1.535 млрд., а президентът $100 млн. През 2004 г. На Буш му трябваха 120 млн., но щото му беше вторият мандат, хората вече знаеха колко е прост и не искаха само за 100 млн. да го изберат. Но оттогава нещата се промениха. Обама, дали щото за сефте черен влиза в Белия дом, но само за телевизионни клипове даде $100 млн., а за цялата кампания - 747.9 млн.
И въпреки толкова мангизи, можеше и да не успее, ако не беше включил, както знаете, активно в кампанията си интернет и социалните мрежи. Ало, пенсиите, в САЩ 60% от наборчетата ви имат профили в социалните мрежи. И си споделят къде са били на ресторант, на шопинг, на курорт, на пътешествие… Същите работи, дето и вие ги правите, само дето нема къде да си ги споделяте…
Абе, братя, така като го гледате премиера, вярвате ли, че сам си сади картофи? Щото много авторитетно обясни: „Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се.” Честно казано, ние трудно можем да си представим премиера с мотика в ръка. С бухалка някак по можем, но с мотика не!
Ако народът се интересува от селскостопанските умения и предвид на това, че подновихме кампанията на ПП „Четвърти километър”, ще отбележим, че ние сме много добър с мотиката. Даже с мотиката сме по-добър отколкото с химикалката. Можем да изорем с кон, с магаре и със самобутащо се тракторчe. Можем да набраздим с рало и накрая да отсечем мястото с мотиката – каръци, вади, отбиви - всичко както си трябва. Казвам го само, щото идат избори. Иначе мразим да лъжем.
Отплеснахме се. „Стандарт” съобщава: „БСП иска кукувец за президент”. Не го познаваме лично Курумбашев, на вид изглежда съвсем като социалистите, но интелигентен. Обаче има нещо, което трябва да се изясни, преди това. „Торнадо” писа, че бил собственик на най-голямото порно студио на Балканите. И не видяхме той да даде опровежение, да заведе дело срещу редакцията или да предприеме друго действие, подобаваща на оклеветен човек… Не знам дали сме прав, но ни се струва, че няма да е добре след социалния президент, да изберем сексуален. То не че Гоце беше много социален, де. Даже на моменти се говореше… Ама то хорските уста не са чувал, та да ги зашиеш.
Между другото, Мариана Попова направила клип на дуета си с Орлин Горанов „Все така”, в който има кадри с Кунева, Паси, Дилма Русев и, естествено, с Георги Първанов. „И двамата с Орлин харесваме много Първанов.”
Ах…
Социален, сексуален, само криминален да не е… Щото след Кюлев и Манол Велев, вчера трети човек на Първанов (Мишо Бирата) умрял при мистериозни обстоятелства… Не, че не се убиват и почтени граждани, но по-рядко.
Но пък, от друга страна, съвсем нормално е БСП да пуснат Курумбашев срещу Бойко. С парите от контрабандата могат да се състезават само тези от порното. Не ли? Като турим и Алексей Петров и само хазартът май ще остане непредставен.
„Сега”: „Докато в София и цялата страна хиляди протестираха срещу високите цени на горивата, премиерът Борисов се отдаде на спорта. Той вкара втория гол за победата на "Витоша" (Бистрица) над "Бенковски" (Пазарджик)”.
Големи гадняри! Хубаво, не го обичате, но не може така да му фалшифицирате резултата! „Стандарт”, който безспорно е много по-близък до Него, съобщава: „Бойко откри сезона с два гола”. Е, на кой да вярвам? И ние бяхме там да викаме за Бенковски. То какво да викаш, те нашите падаха от глад по терена… както и да е, но там видях половината редакция на „Стандарт”, начело със Славчето, да подкрепят бистричани. Даже Славчето на почивката влезе в съблекалнята да насърчава премиера... И това въпреки, че в „Стандарт” са подписали клетвена декларация да подкрепят само „Левски”…
Пък Тетка Цачева в неделя беше на опера. „24 часа” го съобщиха, ама така, сякаш госпожата за сефте отива на опера. Те двата вестника на Пъпката – „24 часа” и „Труд” – се били разделили. В смисъл, че единият ще подкрепя Бойко, другият срещу него. Но за сега не мога още да позная кой е за, и кой против. Но все ще се издадат, не могат да го пазят в тайна вечно.

Сряда, 30 март

„Стандарт”: „Депутати даряват 30 лимузини на сираци”. Колите щели да бъдат подарени на социални домове, които имат нужда от тях.
Лично ние не можем да си представим като каква нужда могат да имат социалните домове от лимузини. Но знае ли човек, българинът е инвентивен, всичко може да направи, ако има лимузина под ръка. На село един купи на търг от някакво министерство такава лимузина. На зет му брат му бил началник някакъв там, та го уреди без търг. Па преди това беше идвал на погребението на сватя си в София и видял мерцедесите на тукашните Гробищни паркове и алеи. И реши, че, ако предложи на село услуга с лимузина, с климатик и други екстри, може да стане добър бизнес. И то верно стана. Щото на село още с талига се извозват. Ама нали лимузината няма демултипликатор, за да кара бавно, както подобава на тъжен обред, та опечалените едва ли не припкат да гонят мъртвеца до гробището и отстрани изглежда сякаш много бързат да го закопат… Обаче лесно свикнаха и вече не протестират. Нещо повече, дедо поп и той си взе бележка и съкрати ония работи - „място злачно, място тревисто-о-о-о-о…” И сега едно погребение рядко надвишава 30 мин. Най-много на 40-та вече са седнали на софрата, където реално се състои истинското погребение. Даже на село има приказка, че разликата между сватба и погребение била само в това, че на погребение пияните са с един по-малко…
Та викам, че, ако се раздадат тия лимузини по селата, да ги направят на катафалки, ще е по-добре. Така всеки българин ще има шанс да се повози на лимузина. Едни приживе, други после. На кой кога му дойде ред.
Днес каквото и да прочета, все се сещам за на село. Хем колко години са минали… Шефът на ДКСБТ Едуард Стойчев прогнозирал пред „24 часа”, че до седмица картофите ще стигнат 2 лв. килото. Пък под дописката гражданинът Камен Родопски подкача вечния кливидж „столица-провинция”: „Продадох картофите на прекупвачите по 25 -35 ст. килото, догодина ще садя фуражни за кравите… От 16 т продадени не мога си платя оранта и торовете, пфу... камъни да ядат у Софията комунетата!”
Това ме подсеща за един случай от преди Десети, когато бахчеванджиите от пазарджишките села масово продаваха зарзавата си в София. Имаше един бай Стойко Рака, седеше на "Кирков" и викаше: "Лапайте, гладни софиянци!" Бра бая ядове. Милицията се самосезира и му се направи бележка, придружена със сериозна глоба за дребно хулиганство. Но той после разправяше, че продължил да ги презира тайно, щото те можели да си позволят по връзка репички, а той си хранеше кокошките с прясна маруля и свинето с краставици...
Ама ние в София не сме всичките шопи, бе! Шопите са съвсем малко и на свой ред също ни презират. Викат ни: “Селинджър, go home!» То точно и това, според нас, е големият проблем на София – че тук всеки е от някъде другаде. Ама то това е и проблемът на държавата. Едни са дошли от поречието на Волга, други от Анадола, трети чак от Индия… И всички се държат така, гаче утре ще си ходят… (С комплименти за Джон Дос Пасос.)

Четвъртък, 31 март

Министърът на културата вика пред „24 часа”: „Доживяхме да прочетем и заглавия "Културата бутна мола" - проучване доказва, че хората желаят на първо или второ място да ходят на театър, а чак на четвърто място - в мола. Задаваме ли си въпроса какво се е случило, за да бъде това факт?”
Веднага си го зададохме. Но за разлика от него, по никакъв начин не можахме да си го обясним с реформата в театъра. Струва ни се, че отговорът е далеч по-прост: изследователят е скрил някои опции и народът по неволя отива на театър. Ако въпросът се зададе така: „На театър ли предпочитате, или на мол?” – много хора ще изберат театъра. Но ако въпросът се зададен коректно – „Къде предпочитате да отидете: А. На мол; Б. На театър; В. На кръчма; Г. Където си искам…” - резултатът ще бъде различен. Основните натрупвания ще са на „В”. По простата причина, че кръчмата и театъра взаимно се изключват. Не за друго, а защото отварят по едно и също време… Тъй че, г-н министър, по-кротко с хвалбите!
Още повече, че в културата се оформя поредният скандал. И пак с адрес Венеция, Италия! Вежди, или някой от неговите лемури, еднолично решил, че таз година на Венецианското блеенале ще ни представят Греди Асса, Павел Койчев и Хубен Черкелов. Тукашните художници го научили от тамошно съобщение. И сега пак ще стане голям скандал и ми е интересно Бойко как ще обясни. Щото като стана онова с Мишел Бонев, рече, че е разбираемо, Мишел е хубава жена и Веждито се е размекнал. Ама сега нема кой да му повярва, че се е размекнал по Греди Асса. Пък ако му повярва некой, даже и по-лошо! Но не, съвсем друго е. През 2005 г. Бойко беше издигнат за кмет от инициативен комитет (ИК) от 27 души, под председателството на Иван Саздов, за когото в интернет се твърдеше, че е личният масажист на Живков. Вероятно той е обучил Бойко как да му масажира ушите. В ИК беше и Греди Асса. Не знам доколко е състоятелно да се правят дълбоки изводи от това. Щото в ИК беше и Петкан Илиев, оня от УНСС, дето го хванаха с рушвети…
„Ние, неговите приятели, не можем да позволим човек с толкова възможности да остане настрани…”, се казваше в обръщението на ИК.
От своя страна и Бойко нарече инициативниците приятели: „Благодаря на приятелите за доверието и подкрепата. Отговор ще им дам утре, след срещата ми с президента Първанов, тъй като държа на неговото мнение и решение.”
Та исках да кажа, че Гредито отива по право, като член на групата за приятелство с Б.Б.
Докато сме на културни теми. По повод 57 г. от рождението на големия демократ Ахмед Доган шефът на ДПС във Варна Ерджан Ербатин му написал ода в проза и акростих:
А ко някой попита кой стои в "самия темел на единство на тази нация",
Х ората гордо и с осъзнато самочувствие ще изрекат Вашето славно име!
М остове на хуманност…
И т.н поетически и политически нелепици до изчерпване на буквите в името на агата. При това положение Ахмед ага няма никаква причина да бъде друг, освен какъвто е. Пък хората на Дал щели да му подаряват летяща чиния – да иде и да се не върне… К’во нещо! 22 г. Касим му дава доверие на кесим, сега изведнъж прогледна!

Петък, 1 април

„Новинар” съобщава, че женският оргазъм траел 15 сек. Изчислили го американски учени със специален скенер. А при мъжете техниката отчела само няколко притрепервания в рамките на 7 сек. Между другото, по време на оргазъм, на мъжа му работи само малкия мозък. А през останалото време и той не работи…
Ало, пенсиите! Получавате ли такова още? Ей, Хемингуей е смятал, че човек има определено количество оргазми и те трябва правилно да се разпределят през живота му, за да има до края. Ако не получавате, значи са ви свършили. Но не бойте се! Пуснали са ново лекарство по аптеките. Казва се триместан. Действа на три места: укрепва краката, избистря главата и освен това има ефекта на трибестана. Далеч за предпочитане е пред виаграта, щото, както съм ви казвал, виаграта трябва да се взема с гинко билоба. Без гинкото забравяш къде си турил виаграта… А при триместана този недостатък е отчетен…
Политическата криза в Белгия с нов рекорд - 289 дни без правителство. Значи все пак може! Поне година може без правителство. Казвам ви го, щото нашата държавнотворна традиция е тясно свързани с белгийците. Търновската конституция от тях сме я преписали. И, ако те докажат, че може без правителство, възможно е и ние да си решим един голям проблем. Щото, нема к’во да се лъжем, правителствата ни стават все по-голям проблем. И то е логично. Марк Твен казваше: „Ние имаме най-доброто правителство, което парите могат да купят.” И понеже парите са на свършване, та сме принудени да се примиряваме с каквото и да е… Но все е било, но такова май не е било…Сегашното правителство прилича на „огромно бебе - храносмилателна система, с голям апетит в единия край и никаква отговорност в другия” (и тук с комплименти за предшествениците).
Пише ми д-р Маркова: «Докторе, отдавна те чета... (прескачам комплементите - бел. Т.Ф.). Още повече, че си колега - аз съм си доктор по кожни и венерически. Само малко в повече ми идват някои вулгаризми.»
Докторка по венерическите, дето по цял ден... такова де, се причервява от редките изблици на копролална лексика в нашите текстове. Браво, това доказва, че човек може да остане незасегнат от професионалните изкривявания... А не политиците все да се оправдават, че понеже политиката е мръсна работа...
Госпожа д-р Маркова, кандидатурата ви за здравен министър в кабинета на ПП «Четвърти километър» ще бъде много сериозно разгледана и, въпреки това, удовлетворена. Но ще трябва да се примирите с езика ни. Щото, отнемеш ли на хората правото да казват „маа му деа”, ти им отнемаш правото да кажат „маа му деа на правителството". А ние много държим на това си право.
P.S. Мислех да драсна няколко реда, нещо като «Пресата напъпи», или «Пресата пъпчаса», но какво да пишеш, то всичко си беше ясно от самото начало. Лично ние още като прочетохме, че фон Хабсбург ще играе срещу Любо Пъпката и мислено го турихме фона от страната на булката… Така де, не е ли така?! Нашето момче се справи с банка, та некакви вестници ще му се опрат…
Изобщо, да ви кажа, в пресата стана манджа с грозде, както казват в Пазарджик, когато искат да подчертаят, че нещо тотално се е сговнявило. Пъпката държи половината преса, Дилян Пеевски другата половина. Ама за малко, чета, щяло да стане още по-зле, в смисъл Дилян Пеевски да хване и двете половини. Та така погледнато, Пъпчо се явява спасител на медийния плурализъм! И вероятно трябва да сме му благодарни.
Що бе, Господи, що се бъзикаш!

To be continued next Saturday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 12942 |27.03.2011 Четвърти километър . 20| 14507 |20.03.2011 Четвърти километър . 20| 13906 |13.03.2011 Четвърти километър . 28| 17046 |27.02.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads