Реклама / Ads
21| 17948 |20.08.2018 ГЛАСЪТ

Свинепеф отива на война*. Клъц-клъц…

.
Готов за бойни действия...
В тринайсетата нощ Шехерезада разказала на царя приказка, в която брат се влюбва в сестра си, а когато порастват се случва непоправимото. Точно така е описан инцестът – непоправимото.
 

Неутешимият баща, изпаднал след това до просяк, признава на свой побратим, че извратените връзки погубват постигнатото с труд и пот за цял живот. А заради греха си братът и сестрата се превърнали във въглени.

 

Връзката между тази история и драмата около Търговския регистър е по-голяма, отколкото предполагате.

 

Известно е вече, че дали заради липса на контрол, професионализъм или и двете, плюс зъл умисъл, Търговския регистър излезе от строя. Това бе удар върху сделки, вписвания, ползване на информация и пр. Щетите и последствията тепърва ще се изчисляват. Дали ще ги научим? – труден въпрос. България не се слави с прозрачност, в която и да е област, още по-малко в работата на институциите. Те обикновено са под политически контрол заради интересите на този или онзи политически кръг. Или политико-мафиотски кръг, ако предпочитате.

 

Както бе редно и логично, премиерът Борисов отстрани шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. С това обаче историята не приключи.  

 

В мотивите си за напускане, които Даскалова написала на правосъдния министър Цецка Цачева, тя надига глас, че имало политически натиск върху нея за отклоняване вниманието “от преките изпълнители и отговорните лица” за срива на Търговския регистър. „Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица, съгласно подписаните договори, ясно говори за политически натиск от определени групи хора и контролираните от тях субекти”, пише още Даскалова до Цачева. Но не посочва имена на политици или партии.

 

Едва ли някой смята Даскалова - довереницата на Пеевски, - за българската Жана д’Арк. Би било нелепо. Но неочакваното признание е доста смело за човек, на който „трудовата биография“ от 10-12 години се „пише“ от определен кръг и лице. Друг е държал химикалката, няма съмнение.

 

Отваря ли Даскалова херметическия корпус на демоните, известен още от древногръцките митове? Добър въпрос.

 

Когато бях войник, почти цялото ШЗО в Плевен ни изкараха на снимачната площадка за участие в масовите сцени на филма „Сватбите на Йоан Асен“. Беше адско лято, температурите - около 40 градуса. Навлечени с кожени и вълнени дрехи, ризници, шаячни панталони и тенекиени шлемове, в името на киното и историята, мечтаехме за обедната почивка, когато докарваха водоноски (както днес в Харманли…) и обяда. Тараторът във въображението ни бе студен, с аромат на копър и пресни краставици. От жегата обаче термофонните казанчета гърмяха като шампанско и получавахме кипнала резлива смес. Беше отдавна.

Много е възможно обаче през сегашния август да гръмне и термофонното казанче, удържащо отношенията на Делян Пеевски с властта. Бум! – и се разхвърчава мътилка…

 

Пеевски е пътник. Може външно да не личи, но отвътре тараторът напира… Отстраняването на негова важна капия във важна институция като Даскалова е ясен знак. Той не е свикнал на такива обноски. В х-л „Берлин“, при цялата мисловна оскъдица, вероятно са „стоплили“, че гафът с Търговския регистър може да е „гаф“ в кавички. Спомнете си как само преди няма и година същата кака бавеше вписвания на съдебни решения по казуса с „Дунарит“ – поредно предприятие, което Делян бе харесал за плячка. С отстраняването на Даскалова обаче олигархът бе ударен през пръстите. Няма да може вече да вади от регистъра и тайни, които да превръща в компромати. Все едно на главния прокурор Цацаров да му отнемат спецобвинителя Иван Гешев. Или да вземат на Цецо Цветанов телевизионното време за изяви или носията, с която се кипри в Жеравна... Боли.

 

В мига, в който на Пеевски му е минал този сюжет през главата, той е разбрал, че е във война и има много какво да губи. А може и от по-рано да е знаел. Застрашено приказно богатство: имения в Дубай и кой знае още къде, милиони по сметки тук и навън, имоти, фирми, медии бухалки и пр. Както е казал феноменът Худини: Хората много обичат да видят едно нещо и миг след това нещото да изчезне. Фокус-мокус… Имаше милиони – няма милиони. Някои служби зад океана, владеят перфектно този трик… Пеевски знае за какво иде реч.

 

Затова контраатакува чрез Даскалова. Политически натиск, написала женицата… Но не казва откъде и кой. Надява се сами да се досетим, че става дума за? – премиера, разбира се. Нали той решава всичко, той е кормчията, значи оттам е натискът.

 

Пеевски е ловък, хитър и брутален, но идеята не я бива. Обратното броене е започнало. Можеше да разчита на успех, ако до него бе другарчето му Цацаров. Ситуацията обаче е друга. И той, и главният прокурор са разследвани по закона „Магнитски“ в САЩ за нарушаване на човешки права и съпричастност към фалирането на КТБ. Положението е: всеки за своя задник. В тази връзка Цацаров с плам и страст би накиснал колегата, ако има полза. А има. Както и Пеевски него. В кръвта им е.

 

Главният прокурор засега мълчи по казуса с Търговския регистър, но утре говорителката му – каката с бретона – като нищо може да издекламира пред камерите, че е започнало издирване на виновните.

 

Антикорумпист №1 Пламен Георгиев, по даден знак, също ще се включи със залп от засада. Вероятно е открил някоя важна неточност в последната „проверка“ на доходите и имуществото на Пеевски.

 

Тараторът достигна точката на кипене.

 

Стигнахме и до приказката на Шехерезада, в която в кревата се случило непоправимото. Делян Пеевски и кукловодите му, дълго време смятаха кефа и ползите от греховния секс с аверите от партии, бизнес и мафия за оргия на избрани. Политкръвосмешение. Затова един ден ще се превърнат във въглени. Поради арогантно използваните пишки като средство за богаство и просперитет. Историята е пълна с примери за клъц-клъц

 

Златната кочина му отнемат същите, които му дадоха материала за нея. Осмо, ненаписано заключение на Зимурги.

 

Огнян Стефанов

 

* Аналогия с френската комедия "Бабет отива на война" с Бриджит Бардо. Историята е за война и започва от бардак с курви, замесено е и Гестапо. Днес г-жа Бардо е ревностен защитник на животните. На добрите животни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 23943 |20.05.2016 Златко Баретата-първият голям наркобос, който отива в затвора . 73| 11466 |26.02.2015 Мълния! Без Първанов АБВ отива в моргата . 35| 36004 |26.03.2012 Черните ангели не са си отивали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads