Реклама / Ads
13| 27634 |12.01.2012 ГЛАСЪТ

ГЕРБ пипна „червен” вирус

.
От години един от най-големите проблеми на БСП е столичната партийна организация. Лидерът й Румен Овчаров бе член на охулваното правителство на Жан Виденов.
 
По време на тройната коалиция той отново изкачи министерския връх, но бе принуден да подаде оставка заради сканадли за евентуална корупция. Такава не бе доказана, но Овчаров не получи извинение и не се върна в икономическото ведомство - остана лидер на градската организация. И я превърна в крепост. Без него нищо не може да се реши в партията. Дори Станишев не успява да му диктува какво да прави.  

 

Шеф на окръжната структура на БСП в Пловдив пък е Георги Гергов, личен приятел и ловен съратник на президента Първанов. На него също никой от „Позитано” 20 не може да му каже какво да прави.

 

Самостоятелна бойна единица открай време е и Румен Петков. Въпреки, че БСП губи един след друг изборите в родния му Плевен, кариерата му в столицата е гарантирана. Преде и пред Станишев, и пред Първанов.

Ситуацията в БСП немалко социалисти наричат „болестно състояние” или „синдром на силния втори”.

 

Същите симптоми се забелязват и у ГЕРБ макар да е млада партия. Че е сполетяна от някаква болест пролича от високата температура, която вдигна в понеделник вечерта. Вирусът е известен и се казва Андрей Иванов. Той отдавна атакува имунната система на партията, но партийния организъм като цяло успяваше да се справи с положението. Лекарския консилиум, известен още като Изпълнителна комисия, заседава дълго и трудно, за да реши въпроса с оставката на Иванов като шеф на Общинския съвет в столицата. Накрая за гражданите и медиите бе лансирана информацията, че Иванов сам подава оставка, защото е изморен. Нищо друго. Просто уморен. „Уморените коне ги убиват, нали” – имаше такъв филм навремето. Иванов сигурно го е гледал, ако се съди по рождената му дата. И той, и зам.-председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов обясниха, че нищо от писанията за корупция около Иванов не е вярно. Ни-що!

Но подава оставка, защото е морален и загрижен за партията. 

Ще го замести Елен Герджиков. Още не се е случило, но и това ще стане. В ГЕРБ се възцари тишина, като на затрупана с преспи магистрала. Само по-смелите леко се подсмихнаха, защото и гълъбите около „Св. Александър Невски” знаят, че Герджиков е „момчето на Андрей Иванов”. Което означава, че ще се вслушва в съветите на своя патрон. Дали ще обслужва интересите му – предстои да узнаем.  

Бойко Борисов засега не казва нищо. Със сигурност познава ситуацията по-добре от всеки друг. Дали изчаква или наблюдава действията на висшия партиен клир?

Йорданка Фандъкова спечели изборите в София на първи тур. Това не означава, че са били лесни. Предстои й труден мандат и всяка „грипна епидемия” в столичната организация ще се отразява и на общината. И понеже положението в епицентъра винаги е знаково, едва ли Борисов ще остане безучастен дълго време. Въпросът е до какво лечение ще прибегне: с витамини, антибиотик или ще хване скалпела. Вътрешните лобита и фронтове винаги са с ефекта на смъртоносна инфекция.

Борисов е наясно също, че подготовката за парламентарните избори вече започна. Едва ли евентуална загуба влиза в плановете му.

А зад завоя на „Дондуков” вече наднича Георги Първанов.

 

Катя Манолова  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 37763 |09.01.2012 Четвърти километър . 35| 27329 |06.01.2012 Мъж на годината: известни срещу обикновени . 77| 33554 |05.01.2012 Справедливост, по дяволите! . 22| 32802 |03.01.2012 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads