Реклама / Ads
17| 17955 |25.06.2017 ГЛАСЪТ

ГЕРБ срещу корупцията? И д-р Менгеле е срещу насилието...

.
ГЕРБ е като руския отбор по футбол. Нали чухте, през 2014 г. на световното в Бразилия всички руски футболисти били допингирани. До един. През 2018 г. обаче Русия ще е домакин на финалите на световното по... футбол.
 
Путин обаче се прави на ударен и отишъл при децата в лагера „Артек”. Там обяснил на подрастващите, че пиенето е вредно, а спорта полезен. Не казал само, че е полезен спорта без допинг и измами. Малка подробност...

 

ГЕРБ дадоха извънредна пресконференция. В неделя вечер. Темата - корупцията. В главните роли: Даниел Кирилов, председател на правната комисия в НС и Цветан Цветанов – заместник на Борисов и шеф на парламентарната група на ГЕРБ, шеф и на комисията по вътрешен ред и сигурност. Двамата казаха, че корупцията е лошо нещо. Колумбовци.

 

Борисов отсъства. Тактически ход. Той знае, че ГЕРБ да се бори с корупцията е като борбата на прасе с тиква - целта е някой да бъде изяден, а не да се премахне Злото. 

Някои смятат, че Сатиричния театър е загубил много от включването на хора като Цветанов и Кирилов в политиката, но последната им актьорска вечер ни убеждава, че големият губещ е МБАЛНП „Св. Наум” на 4-ти километър.

 

Триумф на патологичната лъжа. Учени смятат, че хроничното лъжене при възрастни е антисоциално разстройство на личността. Грешка. В България голямото лъготене е условие за политически успех.

 

Има достатъчно аргументи, подкрепящи това твърдение.

 

Цветанов твърди, че под мъдрото ръководство на Борисов – вече 8 години - ГЕРБ и кабинетът се борят супер успешно с корупцията като Батман с престъпноста в Готъм. Лъжа. Доказателства: 1/ Според Евростат през всичките тези 8 години България е на първо място по корупция в ЕС. 2/ Върховенството на закона в България е най-слабото в ЕС. (доклад на неправителствената организация "Световен проект за справедливост" - World Justice Project или WJP - за 2016 г.). 3/ Доверието през 2016 г. към прокуратурата е 7%. 4/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел заявява на 7 юни т.г. по време на посещението на Борисов в Берлин: Ако България започне борба с корупцията и стане правова държава, тогава ще я подкрепим за Шенген. Значи досега не сме били такива...

 

Няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта през тези 8 години.

 

Цветанов хвали комисията КОНПИ за постигнати огромни успехи в борбата с корупцията. Припомняме му, комисията се оглавява от Пламен Георгиев, бивш прокурор, станал известен с прекратяване на делото „Ало, Ваньо”. То бе образувано по запис на телефонен разговор, в който премиера Борисов нарежда на шефа на минтниците Танов да спре проверка на бирената фабрика на Мишо Бирата.

 

В последните седмици служители на КОМПИ уличиха в писмо до президента и други институции Пламен Георгиев в изопачаване на факти, манипулиране на информация и прочие грехове. Цветанов не само е глух и сляп за тези разкрития. Нещо повече той обяви, че именно на основата на КОНПИ ГЕРБ ще създаде нова структура, която ще поведе епична битка с корупцията. Там отиват анализаторски звена от ДАНС, както и действащи в момента комисии по различни направления. „Забрави” да спомене, че всички те са доминирани от кадри на ГЕРБ и Делян Пеевски.

 

Как ГЕРБ, борейки се с корупцията, ще проверява своя лидер за притежаваните от него акции за милиони от предприятия, медии и фирми, свързани с КТБ и банкера Цветан Василев, не е ясно. Василев, в интервю на Сашо Диков от телевизия BIT, показа документи, които документират даването на 240 млн за Борисов чрез негови близки хора. Ако ГЕРБ наистина е срещу корупцията – трябва да почне от Борисов.

 

Също и с разследване на съмненията за корупция около финансовия министър Владислав Горанов, стар приятел на Пеевски. Да не забравяме и доскорошния шеф на НАП Бойко Атанасов, сега зам.-финансов министър. Той също е от „квотата” на Пеевски. И неговото име е замесено в съмнения за корупция – получаване на бели пликове за извършени услуги и поръчки. Съмненията ги има и те трябва да бъдат разсеяни или потвърдени от задълбочени разследвания.

 

Цветанов и Борисов се хвалят с успехи в борбата с контрабандата. В същото време няма нито един осъден контрабанден бос. Но има политически "чадър".

 

Публична тайна е, че за да попаднеш в депутатската листа на ГЕРБ разговорът започва след внасянето в „черна” партията каса на едни 50 000 лв. Избираемо място се гарантира ако сумата се удвои, утрои и прочие. Тази практика се прилага от години и в други партии. Ще бръкне ли ГЕРБ в гнездото на осите? Абсурд.

 

„Сух” ли ще остане и земеделския министър Румен Порожанов? Като шеф на Фонд „Земеделие” той се прочу с многобройните акции срещу него от страна  на ДАНС.

 

Агенти на родното ФБР няколко пъти атакуваха фонда, правеха обиски и в дома на Порожанов. Името му бе замесено в много скандали през последните години, включително и със съмнителни обществени поръчки. През 2016 г . след одити от службите на ЕК Брюксел спря над 160 млн. евро за Програмата за развитие на селските райони. Освен това по общинските мерки Еврокомисията отказа да изплати 100 млн. авансови плащания. ГЕРБ обаче го назначи за министър.

 

Ще посегне ли ГЕРБ и на Делян Пеевски? Поне да провери как е изкарал 77 милиона за година, декларирани пред Сметната палата. Какъв е произходът на тези пари? Ще разрови ли цигарената контрабанда и финансирането на терористични групировки?

 

Много интересно как точно ще стане това. Защото Бойко не дава. А не дава, защото има съмнения, че е вътре в играта. Големи съмнения. Някои дори подплатени с документи.

 

Борба с корупцията означава и борба с олигархията. Сиреч Борисов да посегне на най-милото си. И най-доходоносното.

 

Все едно д-р Йозеф Менгеле да се бори с насилието и нарушените човешки права...

 

Приказките за борба с корупцията Цветанов и Кирилов да ги разправят на някой доцент в „Св. Наум”. Ще го направят професор с граничните си говорения. Знам, че ще затрудня двамата активисти със следващия цитат, но се налага. Според Ницше: Човек, който се самоунижава и унижава околните с лъжите си, иска на всяка цена да изглежда възвишен. Малко е сложно, но дано някой им го преведе.

 

Неделната пресконференция, освен, че бе извънредна, ще се запомни с още две неща. Някъде на Запад са дърпали на Бойко ушите за корупцията, прояла цялата държава и той е решил да покаже, че може да се справи с проблема. Но не може и ще трябва да пуска димки.

 

Другото забележително бе обявяването на война на президента Румен Радев. Цветанов стартира бойните действия като обвини генерала в корупционно поведение около избора на самолет за военната авиация. Скъсването на договора за ненападение е очаквана стъпка.

 

Това доказва ширещото се мнение, че Борисов никога няма да преглътне как Радев го размаза на президентските избори. Премиерът обаче не е известен с голяма смелост, а и не е сигурен в победата, затова пуска напред дозорния тандем Цветанов-Кирилов. Ако постигне превъзходство в това противоборство – ще си присвои лаврите. Ако загуби – ще го отнесат ларвите. Не очаквайте обаче рицарска битка. Рицарите по тия земи са голяма рядкост и обикновено са чужденци...

 

Не знам дали са наясно, но трябва да ни радва фактът, че с изваждането на темата за корупцията ГЕРБ и Борисов настъпаха мина. Тя ще ги унищожи. Досега корупцията бе част от омертата за мълчание около мафията, кръга Кой и триумвирата „Пеевски-Борисов-Цацаров”. Бутилката обаче е отворена, духът пуснат. Властващите ще опитат да стоварят цялата държава върху свои опоненти под девиза: Да смажем главата на корумпционната ламя. Но никой не е толкова глупав. Дори в България. Дори в Брюксел.

 

Защото и децата знаят, че за да има каквото й да е противодействие на корупцията, трябва да има работеща прокуратура. Тяхната (защото не е наша, на гражданите), не е такава. И е част от корупционния проблем.

 

Началото на края. Този път измъкване няма. Ще ги погълне корупционното тресавище, което те така старателно обгрижват. Защото, опитвайки се да смажат противниците на статуквото със скалъпени обвинения, ще разголят истинското си лице.

 

За домашно герберските акивни борци против корупцията не е лошо да прочетат малко за и неща от Ли Куан Ю, човекът, превърнал Сингапур от корумпирана държава в държава на реда, закона и благоденствието. Сингапурското чудо. Започнете като вкарате в затвора трима от най-близките си приятели. Вие знаете за какво, и те знаят за какво. Един от великите съвети на Ю. За смели хора, обаче. В елита ни такива няма да откриете. Българското чудо.

 

Д-р Димитър Попктуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 39593 |25.08.2016 Живот като зеленчук или борба докрай . 22| 19067 |13.05.2016 След Лондон - 8 стъпки за борба с корупцията, ако имаш дупе . 32| 10577 |11.06.2015 Борбата с корупцията се оказа хермафродит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads