Реклама / Ads
0| 13627 |26.03.2016 ГЛАСЪТ

Главсека Георги Костов отдавна трябваше да е обул зелените чорапи

.
Георги Костов
Неправдата, където й да е, е навсякъде заплаха за справедливостта. Тези думи на Мартин Лутър Кинг отдавна не значат кой знае колко у нас. Управниците ни са свикнали да смятат за справедливо своите действия и решения. Гражданите – точно обратното.
 
И все пак, колкото и да е наивно, продължаваме да се надяваме, че отделни проблясъци на справедливост, постепенно ще станат практика. Затова е толкова неприятно, когато се сблъскваме с демонстрация на двоен стандарт и меренето с двоен аршин. Това предизвиква единствено недоверие и демотивация.

 

Главният секретар на Министерството на външните работи (МВнР) Стоян Тодоров беше освободен от длъжност. Това стана преди десетина дни. По указание на министър-председателя Бойко Борисов и във връзка с извършена проверка, днес министърът на външните работи Даниел Митов подписа заповед за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВнР Стоян Тодоров.
Г-н Тодоров е шофирал служебен автомобил на МВнР и грубо е нарушил правилата за движение в София, в района на Руски паметник. Пешеходци са уловили с камера Тодоров да преминава през зелената площ на трамвайната линия.

 

На някой това решение може да се стори прекалено, но според скалата на моралните ценности то е добър пример. Гражданите, хванати в подобно нарушение няма да могат да се оправдават, че висши държавни чиновници са недосегаеми, а обикновения човек е наказван. 

 

Малко преди полунощ на 23 март на Facebook страницата на консулския отдел на Държавният департамент на САЩ беше публикувано съобщение за "възможна заплаха срещу неуточнена линия или линии на градския транспорт в близост до хотел Плиска в София". Оттук нататък тръгна сюжет, който замалко да ни вкара в световния информационен обмен.

Главният секретар на МВР Георги Костов се включи в две телевизии на сутринта и обясни, че предния ден след обед е получен сигнал за евентуална опасност около "Плиска". "В рамките на 4 часа сигналът е изчистен", допълни той, като уточни, че не са уведомявали американските власти за това какво са открили при проверката на сигнала, защото нямат такива задължения. "Моето лично убеждение е, че става въпрос за определено чиновническо преекспониране на темата, което е формирало заблуждението в някой високопоставен представител на въпросната мисия", посочи Костов.

Костов обаче не казва, че когато е получен сигналът от МВР са уведомили американските служби. Вероятно и други. Това означава, че близо 12 часа американците са вярвали в опасността, защото никой не ги е уведомил, че тя е отпаднала още на четвъртия час.

В същият отрязък от време, пак в района на „Плиска”, бе преследван и заловен „Фолксваген Шаран” с 12 афганистанци в него и водач, издирван за предишни простъпки.

Медиите настървено налетяха на двете новини, свързаха ги и се получи чудесен скандал. Премиерът Борисов реагира на истерията по своя си начин, като скастри репортерите за развинтената фантазия, не спести упреци и към американския Департамент за прибързаното предупреждение. Спомена пътьом и за някакъв проблем с предвижването на информацията по съответните канали.

 

Истината е, че въпросният случай се превърна в център на вниманието заради професионалното ръководство на МВР. Оттам са подали сигнала, и пак оттам не са обяснили, че вече е недействителен. Оттам лаконично написаха две изречения до медиите за заловените афганистанци, без да обяснят, че нямат нищо общо с „мъжката любов”, която предизвикала съчиняването на „заплаха” и обаждането на 112.

Информационно куцаше и проведенто учение преди три в центъра на столицата. Много от охраняващите събитието полицаи не бяха инструктирани как да обясняват на гражданите за какво става въпрос. Затова се получиха и недоволства, упреци, дори ругатни в мрежата по адрес на ръководителите на мероприятието. Те, разбира се, по стара българска традиция, отказват да признаят грешките си и настървено продължават да назидават гражданите да свикват, защото щяло да има и други такива ситуации. Така и в професионалното ръководство на МВР не разбраха, че добрият тон и цивилизованата комуникация с хората е част от професионализма.


Положителното в цялата насрана ситуация е, че нямаше реална опасност. Има куп недоразумения, които обаче никой не иска да признае. И това не е за първи път. Главният секретар на МВР е този, който ръководи оперативно ведомството. Той би трябвало да носи отговорност за гафовете, които в неговата сметка вече са доста. Той обаче отказва да поеме тази част от длъжностната му характеристика. Въобще може ли Костов да каже, каква е неговата компетентност по темата за противодействие на тероризма, колко тежки престъпления е разкрил досега и как смята, че мотивира подчинени, които знаят и могат повече от него?

 

В единия случай се действа светкавично и главният секретар на МВнР Стоян Тодоров е уволнен, че е минал през тревата на Руски паметник. Добре, ама какво правим с главния секретар на МВР Георги Костов, който не просто е минал през тревата, а изправи на нокти цяла София и после се опита да замаже гафа и да прехвърли вината другаде. Освен това е доста глупаво да упрекваш американците за реакцията, при положение, че отлично знаеш с какъв потенциал разполагат американските служби в София...

Ако в МВР съществуваха принципи и се оценаваше по свършена работа, главсекът Георги Костов отдавна щеше да е в запаса и обул зелени чорапи да лови риба някъде с други пенсионирани милиционери.

За трева – уволнение, а за забъркване на скандал със сигнал за тероризъм – нищо. Ами що не го наградите тогава тоя Костов, та да се знае, че точно той е за образец и пример в тази държава.

 

Павел Морозов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 15185 |30.05.2015 Защо Светлозар Костов ще стане главен прокурор . 56| 18107 |15.12.2014 Защо Борисов е толкова добричък с главсека Лазаров? . 49| 76124 |04.10.2013 Строители на капитализма: Георги Гергов – от мръвката до ЦУМ . 83| 65877 |08.09.2012 Тодор Живков и Георги Марков – приключения в два свята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads