Реклама / Ads
10| 9262 |22.01.2016 ГЛАСЪТ

КОЙ изпрати есемеса, ще познаете по феса...

.
Има само един начин да се реши "кризата" с есемеса до премиера от член на ВСС. Става дума за цивилизован начин. Нецивилизовани - колкото искате. Верният ще го кажа накрая. Но не разчитайте, че ще се случи.
 
Новият представляващ Висшият съдебен съвет Димитър Узунов вчера заяви, че ще поиска разпечатка от мобилния оператор и ще я покаже на колегите си. Твърди, че не се притеснява, защото не е пращал съобщение на министър-председателя Бойко Борисов. Преди това страстите се нажежиха до червено: върховният съдия Лозан Панов показа изпратения му от Борисов есемес. После премиерът отиде във ВСС да изясни ситуацията. Вместо това стана още по-голямо объкване, защото е нелепо член на ВСС да доносничи или информира, която дума искате приемете. Няколко члена на съвета заявиха готовност да бъдат извадени разпечатки на телефоните им за този ден. Повечето се въпротивиха. Стигна се до прояви на чувство за хумор като тази на шефа на етичната комисия Ясен Тодоров, че си пишел с жени и можело да има интимни послания. Няма да коментирам - казал е достатъчно.

Скандалът се проточи и се стигна до неандерталски ход: 12 членове на ВСС гласуваха като на партийно събрание отпреди 10 ноември Соня Найденова да не е повече представляващ съвета, а мястото й да заеме Димитър Узунов. Същият, който отдавна е считан за приближен до премиера и върху който паднаха съмнения, че  пратил есемеса, който забърка кашата между изпълнителната и уж независимата съдебна власт. И това не се нуждае от коментар, защото поведението на гласувалите и на самия Узунов е предостатъчно за съответни изводи.

Защо няма да излезе нищо от разпечатките, които може да ни бъдат показани тържествено следващата седмица, да речем. Защото няма мобилен оператор у нас, който да откаже на молба въпросният есемес да бъде изтрит. Подходяща молба, настоятелна. Не говоря за самата разпечатка - това е елементарно, а за следите, които остават в съответната система. Как ще стане? Много просто: софтуера е собственост на съответната фирма и тя може да извърши малката "поправка". Не е законно и морално, но никой не е казал, че е. Но пък е къде-къде по-безболезнено, отколкото да ти изпратят НАП, прокуратурата, недоволни граждани и не на последно място, да ти спретнат черна медийна кампания по пеевски. Няма бизнес крепост, която може да издържи такива тарани. Примерът с КТБ е още топъл... Ако пък операторът е Виваком, няма да има нужда и от намеци: там командват братята Велчеви и Делян Пеевски. Както се казва: "Ще се радваме да помогнем"... За по-сигурно ще изкарат разпечатка и на Янеяневия телефон. Проблем ще е само изпращачът, но колко му е да се намери лице, което да се жертва срещу подходящо обещание. Кириакстефчовци колкото искате...

Съмненията в обществото, разбира се, ще останат. Но пък кой ли го е грижа. Недоверието в съдебата система и без това е на дъното. Ще остане горчилката и от участието на премиера в подобна история. Но и това вече не впечатлява. Толкова скандали минаха през Борисов, че сигурно е европейски рекордьор. За всеки един от тях другаде падат министри и цели правителства, а тук обратно - бетонират се. Български патент. Като горнооряховския суджук.

 

Има обаче вариант, който би отивал на всяка смислена държава. Бойко Борисов да каже и покаже от кой му е изпратен злополучният есемес. Гордостта му малко ще пострада, но ще спечели държавника Борисов. Ще спечели и правосъдието, което хич го няма. Ще спечелят в крайна сметка всички нормални хора, защото ще имат пример за морално и отговорно поведение на управленец.

 

Да видим.

 

Горан Владиславов

 

П.П. В кулоарите на парламента депутати зевзеци пуснаха лаф: КОЙ изпрати есемеса, ще познаете по феса. А сега, де. Май скоро няма да се измирише, ще трябва да проветрим...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 8588 |21.01.2016 Разкрилите скандала с ваксините не са анонимни, кажете ги . 34| 13718 |18.01.2016 Българската овца: Борисов и Пеевски са невинни! . 37| 23819 |14.01.2016 Чрез сексуална вакханалия към погром на държавата . 24| 17219 |10.01.2016 Министър Румяна Бъчварова - новата мишена на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads