Реклама / Ads
26| 13442 |20.02.2021 ГЛАСЪТ

Овчарчето Калитко порасна - вече обича рейтинги, а не партизаните

.
Корица на ”Овчарчето Калитко”
„На юг от селото, по леко спуснатия към реката планински склон, пръснати на разни страни, пасяха стада овце. Посред пасбището, растеше стар, самотен явор с голяма коруба, обгоряла от огън. По ниските му клони висяха, парцаливи и безформени, близо половин дузина овчарски торбички. Овчарчета, струпани накуп под вековното дърво, се изтягаха върху влажната трева и си бъбреха каквото им дойде.
 

Всяко имаше да разкаже по някоя вярна или измислена историйка. А останалите слушаха прехласнато и шумно одобряваха разказаното:

— Бравос! Ей, че хубаво!

Особено Калитко, който минаваше за главатар на малката пастирска дружина, обичаше най-много да си съчинява“.

 

С тази пасторална картина започва книгата „Овчарчето Калитко“* на Иван Хаджимарчев. Не ви ли напомня тя на кърските сюжети, в които порасналия Калитко седи на пън край гора или извисява снага насред някоя нива, разказвайки свободни съчинения за рейтинга на страната. Овчарчетата Ананиев и Нанков, или само Ананиев го слушат зяпнали от възторг, а устата им мълвят: Бравос! Ей, че хубаво!

 

На тях наистина им е хубаво да са в джипката и край Калитко. Този път той е запленен от оценката за рейтинга на агенция Фич. За тези, които не са запознати с механизма на оценка, подобно съобщение спокойно може да мине за сносен ПР в навечерието на изборите. 

 

Едновременно с обявяването на рейтинга пред медиите министър-председателят Бойко Борисов направи пряко включване в профила си във "Фейсбук" от поле край пътя, на чийто фон финансовият министър Кирил Ананиев преразказа съобщението за повишаването на перспективата пред рейтинга на България.

 

Преди това Борисов се свърза с финансовия министър Ананиев онлайн, изчете подробно съобщението и рече самодоволно: "Неблагоприятно политическо събитие означава сегашната коалиция да не управлява. Освен нашите експерти, няма други, които да могат да постигнат това". На няколко пъти той попита: "Киро, да не си направил някоя мошенгия?". Ананиев скромно отвърна: "Не съм правил".

 

Няколко топли сълзи се търкулват по лицето на всеки, попаднал на въпросната любовна сценка.

 

Ако вече сте изпили шепа мента, глог и валериан, ще ви запозная с действителността.

 

Уикипедия: Трите големи агенции за кредитни рейтинги са Стандард енд Пурс, Мудис и Фич. Това са корпорации за финансови услуги. В отговор на спекулативната атака срещу еврото, ЕС обмисля създаването на подкрепяна от ЕС агенция за кредитни рейтинги, която да е относително независима от „трите големи“.

 

През 2001 г., делът на финансови услуги и реклама на Мудис и Стандард енд Пурс на пазара е около 40% всяка, а този на Фич е около 15%; като по този начин „големите три кита“ притежават общо 95% от пазара, т.е. те осъществяват de facto олигопол, насочвайки потока от финансови инвестиции в желаната от клиента (клиентите) им посока. Въпреки това, тези данни реално подценяват доминацията на Мудис и С&П, тъй като нормата за отпускащите заеми е да добиват рейтинги от тези първи две агенции за кредитен рейтинг, и само рядко инвеститорите се обръщат към Фич за съвет, например при неразбирателство между Мудис и С&П.

 

Статутът на „Трите големи кита“ е само на ниво „Национално признати статистически рейтингови организации“ в САЩ.

 

Казано накратко: Който плаща, той поръчва музиката.

 

Овчарчето Калитко порасна, стана големец и това адски му хареса, затова си гледа и брани келепира. А вие си гледайте в краката, да не се спънете и да си разбиете носа…

 

Борис Петков

 

................................................................................................

 

*"Овчарчето Калитко" е книга за прогресивно пастирче, което преди 9.IX.1944 г. помага на партизаните.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 25862 |20.02.2021 Що е унижение? Когато офицери рапортуват на ПКП в ден за Апостола. И турци са възмутени . 22| 7625 |19.02.2021 Предложение: Никога повече политици на дати, свързани с Апостола . 24| 14207 |19.02.2021 ...Талита куми!* . 26| 11260 |16.02.2021 Ще се намери ли творец от списъка, който да откаже парите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads