Реклама / Ads
16| 21584 |02.02.2018 ГЛАСЪТ

Пеевски и Цацаров нападнаха Полша, „Дондуков“ 1 ги отблъсна, засега

.
Някои така си представят превземането на Борисов, който вече не ги иска...
Две случки в четвъртък дадоха повод да си помислим, че Пеевски и Цацаров са почнали война срещу Борисов. Вероломно и без предупреждение. Както Германия нахлу в Полша през 1939 г. и даде старт на Втората световна. Мащабът тук е далеч по-скромен, но не и амбициите.
 
Какво стана всъщност. Първо главният прокурор изпрати тежко въоръжени отряди да арестуват показно кмета на Септември, който е от ГЕРБ. Сиреч, удряме малкия, но можем да ударим и София, Варна, Пловдив и пр. само да поискаме. Там кражбите покрай ремонтите са в пъти по-големи от тези в Септември, то е ясно.

 

По същото време любимият на Пеевски и Цацаров сайт ПИК пусна статия със заглавие с огромни букви: БЕЗОЧИЕ! В нея пише: Действителните виновници за трагедията - Цветелина Бориславова, Байко Байков и хора от обкръжението им се разхождат необезпокоявани на свобода. На 4 април 2004 г., около 20:20 часа, автобус, превозващ деца от Свищов пада в студените води на река Лим.

 

Акцентът в материала пада изцяло върху бизнеса на Цветелина Бориславова, нейната вина за загиналите деца и пр. Запознати със ситуацията веднага разпознаха документи, които са притежавани, според тях, единствено от Делян Пеевски. Пак Пеевски често казвал в тесен кръг, че Борисов се дразни много, когато се шуми около бившата му приятелка и около нейния бизнес. Двамата имали добри отношения, дори съвместен бизнес.

 

Часове след започването на бойните действия срещу премиера, те бяха безславно прекратени. ПИК трескаво свали статията срещу Цветелина Бориславова, която се разхождала необезпокоявана на свобода. Колко това е било важно за Борисов знаят малцина, които са запознати с предисторията на въпросния текст. Именно това писание и ровене преди време е било повод Пеевски да закупи една прес група и да почне да монополизира медийния пазар. Затова и Пеевски е ударил премиера точно с тези писания, с цел вероятно да го принуди към сделка, озъбвайки се открито.

Така започна атаката срещу Борисов и Цветелина Бориславова в четвъртък в ПИК, но след "важно обаждане" текстът бе изтрит.

 

В петък сутринта пък площадът на Септември осъмна пълен с хора, които скандираха, че си искат кмета и че обвиненията на специализираната прокуратура срещу него са лъжи и манипулации. Последва освобождаване на кмета под гаранция. И за какво беше целият този шум, ако не заради задкулисни сметки и игри? Никой не е в състояние да убеди обществото, че в Септември се извършват повече кражби отколкото в София, където общинският бюджет е над 1,2 млрд лева, да речем. Мирише на корупция и в Пловдив, Варна, Бургас и в други големи общини.

 

Още едно събитие, което на пръв поглед няма нищо общо с горните, привлече вниманието тези дни. Във вторник МВР и ГДБОП проведоха мащабна акция по залавяне на евентуалните извършители или помагачи на похитителите на Адриан Златков. Акцията трябваше да укрепи разклатеното доверие в службите. Оказа се обаче, че Златко Баретата, един от привиканите за разпит, май е бил предупреден, защото очаквал баретите в компанията на своя адвокат. Информация би могла да изтече от много тесен  началнически кръг. Във ведомството вече се говори, че става дума за главния секретар Младен Маринов, който от години бил в много близки отношения със Златомир Иванов. Именно Маринов първо опроверга, че Златко Баретата е задържан, а после призна. Ако поредната мащабна акция се окаже поредния цирк – най-много негативи ще инкасира Борисов, защото назначаването на Маринов е станало с негово съгласие. В такъв случай е логично да се търси връзка между действията на главния секретар с тези на Пеевски и главния прокурор. В една нива орат.

 

Какво се случва, та довчерашните съратници на Бойко Борисов да тръгват „на нож“ срещу него?

 

Няколко са вариантите.

 

-         САЩ и Брюксел са дали ясни сигнали на премиера, че действията на Пеевски и Цацаров рушат и без това рехавия авторитет на България. Примерите: разследването в САЩ по закона „Магнитски“ именно на Пеевски и Цацаров за корупционни практики при фалирането на КТБ и заявеното от Юнкер преди дни сваляне на мониторинга от Румъния и оставането му „за нашите приятели от България“. Цацаров и Пеевски трудно ще преглътнат, че те са в преса, а Борисов набира червени точки с международна дейност.

 

-         Намалява паричният поток към Пеевски. След скандалите с контбандните цигари на „Булгартабак“ на територията на Турция, Сирия и Ирак депутатът от ДПС губи милиони. Колкото и прокукуратурата, и МВР да прикриват докладите от партньорски служби, това време изтича. А Пеевски трябва да „храни“ цяла армия от „кукувици“ в прокуратурата, ДАНС, МВР, НАП, финансовото министерство, АПИ, митниците, медии (до една губещи) и още куп „клетки“. Трябва също да обгрижва Доган, своя луксозен живот, имотите си, многобройната охрана, скъпите офиси, държанки и пр. Много разходи са това. Ако Борисов е завъртял дори с мъничко кранчето на обществените поръчки към Пеевски – това си е повод за война, откъдето й да го погледнете.

 

-         Самият Борисов все по-малко се нуждае от Пеевски и Цацаров. Те със сигурност знаят нелицеприятни неща за него, но той има подкрепата на Брюксел, Вашингтон, Анкара. Спечели и трети мандат. Оперативната власт е в негови ръце. Цацаров може и да се надява на сравнително добро убежище - Конституционният съд но за Пеевски вариантите не са розови. Може да „потъне“ тихо и кротко в имението си в Дубай, но откраднатите пари свършват бързо. Освен това много хора ще го търсят заради „едни неща“. На всичкото отгоре чужди служби се канят да сложат ръка на банковите му сметки заради съмнителен произход на парите в тях. Може да остане, разбира се, в България. Тогава ще са му нужни адвокати, защото идва времето да отговаря за събарянето на КТБ, за рекетирането на бизнесмени и фирми, за произхода на милионите, с които разполага и пр. А ако сериозни кръгове – тук и зад граница – поискат към него да се приложи законът както трябва, той е свършен. Шиши живееше срещу затвора, сега живее срещу тях… Живота е суров.

 

Опитът за „вероломно нахлуване в Полша“ е спрян. Борисов сигурно е напомнил по подобаващ начин на агресорите какво е съотношението на силите и кой кара влака. Цацаров, и особено Пеевски, обаче, нямат много основания да вярват, че ги чака светло бъдеще. Много скоро ще ударят отново. Защото остеохондроза обхваща моделът им.

Истината е, че преди нападението срещу Полша, германската пропаганда пуска в оборот инсценирани стълкновения на границата, предизвикани от полаците. Т.е. ползвала е фалшиви новини. Същото копират днес пеевските медии. Борисов изглежда спокоен, но всяко подценяване може да му коства прегазване за две-три седмици.

Войната тепърва ще се разгаря. Жертви, гилзи, сополи, компромати – от всичко ще има по много. Защото много пари са заложени.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 15413 |20.12.2017 Цацаров избяга от “Булгартабак“ и снайпера чак в Кърджали . 13| 16697 |18.12.2017 Клифърд Л. Карчмер: Законът „Магнитски“ не брани Василев, а разследва Цацаров и Пеевски . 10| 18470 |27.11.2017 Как ли ще извъртят Пеевски на бенгалския огън на Изтока? . 9| 12611 |16.11.2017 Христо Иванов: Пеевски поглъща Борисов, както питон заек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads