Реклама / Ads
32| 16758 |17.09.2011 ГЛАСЪТ

Предизборните войни - пунта мара. Арлекини

.
Арлекините понякога са опасни...
Братя и сестри, успокойте се. Войната около подкупа за Росен Плевнелиев, който той отказал, ще мине без жертви. Не заради друго, а защото се води с халостни патрони и не от войници, а от арлекини.
 
Георги Кадиев се понапрегна повечко, изхвърли се, но като разбра, че споменатите от него трима общински съветници, ще го съдят за клевета, взе да гледа като „синя каска” в Косово.

 

Пиарите и на двете воюващи страни – БСП и ГЕРБ може да си стиснат ръцете и да си плюят в пазвите. Вдигна се голям шум, но всичко се оказа пунта мара. Заек от този храст няма да излезе.

 

На Кадиев, Курумбашев и Кутев им е ясно, че притоплена манджа отпреди 4 години не може да мине за гурме. Освен това така и не стана ясно защо са мълчали досега. А то е ясно - защото са в кюпа и тези практики са им добре познати, а може би и усвоени. След арията на клеветата, която изпяха, сигурно са се виждали като „тримата тенори”, за зрителите обаче ще си останат „тримата тарикати”. Причината е, че по време на цялата акция в очите им не се забеляза искрицата на морала, вероятно задушена от личния интерес. Формулата е известна открай време: атакувай пръв и не давай на противника да се опомни, така ще избегнеш неудобните въпроси. А такива към тримата колкото искаш.  Представителите на БСП се опитаха да приложат т.нар. "апелиране към сетивата". Става дума за ефикасно обезоръжаване на избирателя, чрез забъркването му в шумен, но неясен по съдържание скандал, както учи Франк Баум. Разчита се на чалгализиралият се поданик на републиката, който няма никакъв имунитет срещу подобни уловки. Той подлага носа си първосигнално и чак след това разбира, че са му пробутали не цвете, а лайно.

 

Ще припомня какво се случи. На 12 септември имало някакъв семинар, на който Цветан Цветанов решава да даде рамо на кондидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев. За да докаже колко чист и морален е Плевнелиев, разказва някакъв сюжет от 2007 г. Трима общински съветници завоалирано поискали от Плевнелиев подкуп, за да се уреди някакъв въпрос на фирмата, която представлявал. Той ги натирил от кабинета си. „Ето такива са нашите хора”, - е искал да каже Цветанов, но се получи нещо съвсем друго. От БСП показаха бързи рефлекси и моментално атакуваха, раздухвайки случая и манипулирайки с това кой каква роля е играл в него. Това принуди Плевнелиев да се защитава, а Бойко Борисов да влиза в ролята на НАТО в Либия. Създаде се усещането за гаф. Дали Цветанов го е допусна неволно, или не, е друг въпрос. Нека си го изясняват на семейния разбор. Щетите – също. Някой там трябва да спре с говоренето. Те си знаят кой. Ако не намерят начин - губят.

 

Би трябвало ГЕРБ да си извади поука и да контраатакува. Действия в тази посока обаче не се забелязват. Очевидно и в тази кампания ще се разчита главно на Борисов. Ако пиарите на ГЕРБ си бяха написали домашното, отдавна да са притиснали „тримата тарикати” с най-обикновени въпроси.

 

Сигурно немалко избиратели биха искали да знаят защо точно Георги Кадиев бе избран от Илия Павлов навремето да му напише прословутата статия за гущера, който си къса опашката в "Дума", която и до днес се смята за класика в мафиотския медиен жанр. Как така мултакът Павлов и шестакът Димитър Иванов харесаха точно Кадиев за тази историческа мисия? Да не би да се крие нещо друго зад този избор? Какво ще отговори Кадиев не е толкова важно. Подайте му темата, а хората сами ще преценят. Същото важи и за съпругата му, която е уж специалист по туризма, но от години върти бизнес за милиони в енергетиката. Нека Кадиев да обясни как става този номер, а не да се прави на разстроен Арлекин.  

 

Третият хитрец – Антон Кутев също може да бъде питан доста неща. Например колко хонорари е гушнал от Училището за политика, спонсорирано от Дими Паница, същият, който цял живот твърдеше, че България е искала да убие папа Йоан-Павел Втори. Дори след като ЦРУ се отказа от тази нелепица. Да го питат и как е с чашката, защото на „Позитано” 20 се носят разни слухове, които ако са верни дори наполовина – пак е страшно.

Никой от щаба на ГЕРБ обаче не се сеща за тези неща. Все едно Борисов им е разпоредил да се държат като... сещате се като какво. А не вярвам да е така. Просто толкова ги бива.

 

Един безплатен съвет (последен) към нагърбилите се да обслужват кампаниите на различни политически сили и кандидати. Не забравяйте „закона на Андърхил”, който гласи: „90 на сто от клиентите завиват надясно, когато влязат в магазин. Сложете там най-важните стоки”. Не е толкова сложно, ако знаеш какво правиш. Иначе минаваш в отбора на арлекините...

 

Макар, че на нас избирателите какво ни пука – важното е сеир да става. А той и този път е гарантиран.

 

Пепо Булев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 26753 |14.09.2011 ЛАМБО, ПОМНИ БАТА . 18| 18504 |12.09.2011 Четвърти километър . 119| 20074 |08.09.2011 Трактора или „Фашо ди комбатименто” . 16| 19547 |05.09.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads