Реклама / Ads
1| 8601 |01.02.2017 ИНТЕРВЮ

Александър Андреев пред Фрог: Няма основание за касиране на изборите

.
Александър Андреев
Фрогнюз потърси говорителя на ЦИК Александър Андреев за коментар на сложния казус с машинното гласуване за вота през март. Върховният административен съд днес определи, че машинно гласуване трябва да има във всяка изборна секция, което прави задачата на Комисията почти невъзможна.
 

- Как ще коментирате решението на ВАС, касаещо въвеждането на машинно гласуване във всяка секция за вота през март?

 

- Такова е становището на Върховният административен съд. Това е окончателно решение и ЦИК не може да го обжалва.

 

- Да минем към по-практичната част на въпросите. Ще успее ли ЦИК да организира машинно гласуване в рамките на около 50 дни?

 

- ЦИК получи решението на Върховния административен съд едва днес. Комисията ще проведе заседание и ще излезем с решение по казуса.

 

- Има ли някаква предварителна подготовка, която сте започнали, когато стана ясно че решението на ЦИК за машинното гласуваше ще се обжалва във ВАС?

 

- Няма как да сме наясно, че ще бъде подадена жалба срещу решението ни, тъй като решението е от петък, а жалбата е от събота.

 

- ЦИК потърси ли, докато все още Народното събрание беше действащо, народните представители, за да ги информира, че това нещо предстои, тъй като все пак е записано в закона от 2014 г.?

 

- Централната избирателна комисия многократно е информирала парламента, включително още преди години, когато беше експериментално гласуването и в нашия анализ са залегнали всички въпроси, свързани с експерименталното машинно гласуване.

 

- И срещнахте какъв отговор?

 

- Никакъв.

 

- Разбира те, че моментните трудности, които се появяват, ще се стоварят върху ЦИК. Има ли други отговорни лица за ситуацията?

 

- Знаете ли, неосъществяването в момента не можем да го преценяваме, защото все пак трябва да има възможност Централната избирателна комисия да проведе заседание и да излезе с решение. То да бъде изпълнено и да се види докъде ще стигне цялата процедура. Отделно от това трябва да се има предвид, че Централната избирателна комисия не може да бъде държана отговорна. ЦИК трябва да обяви обществена поръчка, ние няма как да търсим отговорност в ЦИК дали ще се яви или няма да се яви изпълнител. Дали ще бъде изпълнено заданието на поръчката.

 

- Ако ЦИК пусне поръчка и се окаже, че никой не се яви за нея или бъде обжалвана в прекалено дълъг срок, могат ли изборите да бъдат отложени?

 

- Не може да има отлагане на изборния процес, тъй като датата е фиксирана. Това би довело евентуално до невъзможността за осъществяване на машинно гласуване.

 

- Това не би ли довело до касиране на вота?

 

- Аз лично считам, че няма основание, защото в закона е посочено, че в избирателните секции избирателите могат да гласуват с хартиена бюлетина или по машинен път. При условие, че е осигурена възможност за гласуване поне по един от възможните начини, няма как да се постави под въпрос самия избор и резултатите от изборите.

 

- Това не противоречи ли на решението на ВАС?

 

- Ами в тази си част решението на ВАС не се произнася дали трябва да има машина във всяка секция, поне с оглед на действителността на резултата.

 

Интервюто взе Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10799 |01.02.2017 Само във Фрог: Гласят полк. Пеев за трети зам.- министър . 0| 6611 |01.02.2017 Само във Фрог: МВР крие грабеж за 60 бона в Плевен . 5| 5343 |31.01.2017 Александър Томов: Държавата е загубила над 20 млрд. лв. от сделки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads