Реклама / Ads
2| 24808 |18.07.2024 ИНТЕРВЮ

Димитър Куманов за ФрогНюз: Масово може да започнат да палят гори, за да освобождават земя за други цели. Предложихме мярка - отхвърлиха я

.
Димитър Куманов
"Призовавам всички природозащитни организации и политически партии да се събудят за Плановете за управление на речните басейни. В момента, в който давам това интервю, в България има около 300 населени места без вода за пиене. Това е въпрос на национална сигурност. Ето една връзка между Плановете за управление на речните басейни и пожарите - масово може да започнат да се палят гори, за да се освобождава земя за други цели, например за фотоволтаици. Искахме да се въведе забрана, за да знаят, че дори и да изгори гората, няма да могат да строят каквото са решили. Отхвърлиха и тази мярка".
 

Това каза пред ФрогНюз инж. Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

 

Ето го цялото интервю:

В България горят десетки пожари, хеликоптери се включват в гасенето, има много доброволци. Вчера точно от доброволците дойде призив да се даряват средства за купуване на ранцевите пожарогасители за гасене там, където има липса на вода. От много време говорите за Плановете за управление на речните басейни - може ли там да е ключът към по-бързото потушаване на пожари?

 

Плановете за управление на речните басейни включват реки, езера, подземни води - всички видове води в четири района на басейново управлението, определени в България. Това са най-важните стратегически документи за опазване на водите, но също и за опазване на всички компоненти на околната среда.





Ако в плановете се включат подходящи мерки за опазване на водите, те винаги са свързани с нещо друго - например с ограничаване на сечите. Тъй като в България има хиляди водохващания с най-различни цели, пример за мярка е минимално допустимият отток - преди всички останали цели приоритетно вода се осигурява за оводняване на речните корита, съгласно чл. 117 от Закона за водите. Когато си предвидил подходящи мерки в тези планове, реките ще започнат да текат.

 

Абсолютно сигурно е, че в момента нито едно от водохващанията на малките ВЕЦ-ове, които са около 200, не пуска нито една капка вода надолу. Те хващат всичката вода, за да правят повече ток. Това е нарушение на закона и то брутално. Министерството на околната среда и водите не прави абсолютно нищо по този въпрос, защото ако започне да прави, ще засегне икономическите интереси на връзкарите на властта.

 

А как се отразява това? Много просто - когато ти имаш една пресушена река или една изсечена гора, която не задържа дъжда, който е валял, огромна част от тази вода изтича много бързо в реките, вместо да се изпарява отново в атмосферата и да започват нови дъждове.

 

Когато нямаш гората, която да задържи тази вода или реките са напълно пресъхнали заради водохващанията, балансът на водите се нарушава жестоко и започва да вали много по-рядко, с много по-пороен характер. Така или имаме адски наводнения за кратки периоди от време, или имаме адска суша в дълги периоди. Ето го примера сега с това, че от доста време в България не е капнала една капка дъжд. Това е една от причините тези пожари да се разрастват така буйно.





Сушата и пожарите са свързани и с климатичните промени. Точно в Плановете за управление на речните басейни трябваше да се предвидят мерки и срещу климатичните промени. В момента мерките, които са предвидени, са напълно нерационални и недействащи.

 

Ще дам още един пример - в момента язовир Пясъчник буквално е пресъхнал, рибата започна да мре в него. Това се случва заради лошото управление на водите в България. И ако наблизо се случи някой пожар, от този язовир в момента не могат да вземат вода нито хеликоптери, нито самолети, никой. Язовирът е останал една плитка локва. Ако се случи пожар около някоя река, която е пресушена в продължение на 5-10 километра, от нея не може да се взима вода, трябва да се молят на собственика на ВЕЦ-а да пусне вода, само че и коритото ще е задръстено с растителност, затлачено - дори собственикът да пусне водата, пак няма да може да се вземе вода от такава река. Със сечите, водохващанията и пресушаванията се нарушава жестоко балансът на водите.

Как може обаче да се подобри управлението на водните басейни?

 

Плановете за управление на речните басейни са толкова важни точно защото в тях, като правило, първо се идентифицират проблемите, които са възникнали в предходния период. Когато се видят проблемите, се установяват причините за тях и се включват мерки, които да предотвратяват такива проблеми.

 

Когато не си установил проблем - както е в плановете в момента, няма как да имаш мярка. Целта на настоящия министър на околната среда и водите беше да не се споменават проблеми, за да няма мерки за тях. Кризата с водата в Перник дори не е описана в сегашните планове за управление, кризата в Своге - когато реката пресъхна, също липсва, а имаха нахалството да твърдят, че тези планове били много по-добри от предишните. В предишните планове имаше много хубави мерки. Сега тях ги няма.

 

Давам един пример - в предишните планове имаше една мярка за забрана за гола сеч на 500 метра от воден обект. В сегашните планове тази мярка изобщо я няма в някои басейнови дирекции, в други - в Дунавски район, има забрана за гола сеч на 50 метра от воден обект. Не на 500 както беше, а на 50 - едва ли не с идеята, че тези дървета служат само да хвърлят сянка върху реката, докато смисълът на тази мярка е да намалява повърхностната ерозия и щетите от наводнения. Когато има такъв водозадържащ пояс около реките, голямата вода няма да отиде директно в тях и да наводни някое населено място по-надолу, ами ще се задържи и ще се оттече бавно. Ето това е “качеството” на новите Плановете за управление на речните басейни.

 

Призовавам всички природозащитни организации да се събудят на тази тема. Призовавам и политическите партии да се събудят. В момента, в който давам това интервю, в България има около 300 населени места без вода за пиене. Или са на зловещ решим, или няма вода въобще. Това е въпрос на национална сигурност.





Ако живееш в Своге, където останаха без капка вода в чешмите, колко време ще живееш там преди да емигрираш към София или в чужбина? После се чудят защо имало демографски проблеми в България - защото влошаването на качеството на живота в малките населени места е един от първите критерии. Трябва да имаш питейна вода! В сегашните Планове за управление на речните басейни всички мерки, които предложихме за опазване на вододайни зони, за водоизточници на питейна вода, бяха отхвърлени по нареждане на министър Петър Димитров.

 

Всичко е свързано. Когато си забранил голата сеч, опазваш и гората, не само водата. Всички животни, които населяват района около реката в тази гора, няма да ги има, ако я няма реката. Ако населението може да пие вода от чешмите, то няма да си купува пластмасови бутилки с вода. По този начин се намаляват и пластмасовите отпадъци. Вече започвам да имам усещане, че целенасочено се унищожават питейните водоизточници в полза на компании, които бутилират вода.

 

Плановете за управление на речните басейни пазят всички - включително хората. Предложихме мярка два пъти месечно в градовете да се мият улиците. Тази мярка намалява фините прахови частици във въздуха. Тя е свързана и с риска от наводнения. Отхвърлиха и тази мярка.

Има я теорията, че настоящите пожари са умишлени - палят се, защото някой има полза от тях. Какво мислите по този въпрос, с оглед и на това, което говорихме досега - че има засушаване?

 

Основната причина за засушаването е глобалното затопляне - няма никакви спорове в това. У нас го няма правилото някой нарочно да пали гората, както е в Гърция, но и у нас със сигурност има такива случаи. В България пожарите са по-често заради паленето на стърнища. Много често се случва да виждам как някой си изхвърля фаса от прозореца на колата - в тази жега тревата се запалва от цигарата веднага. Понякога пожарите са и от такива безобразни действия.





Предложихме мярка срещу нарочното палене на гори - забрана за смяна на предназначението на земи, които са били гори, но са изгорели. В Гърция запалването на такива гори се случва, защото някой иска да строи там или да извършва някаква дейност. Когато искахме да се забрани там, където е изгоряла гора, да се строи или да се развива земеделие, отхвърлиха и тази мярка.

 

Масово може да започнат да се палят гори, за да се освобождава земя за други цели - например за фотоволтаици. Искахме да се въведе забрана, за да знаят, че дори и да изгори гората, няма да могат да строят каквото са решили. Ето още една връзка между Плановете за управление на речните басейни и пожарите.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10610 |17.07.2024 Ген.-майор Златко Златев за ФрогНюз: Трябват ни поне 4 вертолета. Сещаме се за пожарите, когато вече горят . 8| 4398 |15.07.2024 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Съдбата на САЩ и на света е в ръцете на няколко десетки хиляди колебаещи се избиратели . 1| 11687 |12.07.2024 Валери Йорданов за ФрогНюз: Ще се опитам да изкарам “Караконджул” извън Народния театър . 7| 11361 |10.07.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Макрон постъпи като агент на Путин - отслаби най-важната страна на Европейския съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads