Реклама / Ads
1| 11481 |12.07.2024 ИНТЕРВЮ

Валери Йорданов за ФрогНюз: Ще се опитам да изкарам “Караконджул” извън Народния театър

.
Източник: личен архив
Искрено се надявам да мога да изнеса “Караконджул”, тъй като имам покани от доста места. Надявам се да мога да реализирам собствената си пиеса и да мога да я играя в България, тъй като все пак София не е България.
 

Това каза за ФрогНюз актьорът, режисьор и сценарист Валери Йорданов.

 

Вижте цялото интервю:

 

Г-н Йорданов, днес за последен път за този сезон играете пиесата “Караконджул” в Народния театър. Ще можем ли да я видим и през другия сезон?

Заложили са го в програмата на Народния театър, но от ръководството все още не са уредили авторските права на самата пиеса с мен като автор. Чисто юридически съм предприел действия, тъй като в “Караконджул” има части от мои разкази и драматизация, част е от пиеса, която съм правил преди години. Ще се опитам да я изкарам извън Народния театър, за да може да я видят повече хора, а не да се слага да се играе веднъж или на два месеца веднъж, въпреки че салоните са пълни и има хора по стълбите.







Към момента мои адвокати са изпратили подканващо писмо към ръководството на театъра. Все пак аз, освен актьор, съм и автор на пиесата, а никъде не ми пише името като автор. 


Искрено се надявам да мога да изнеса “Караконджул”, тъй като имам покани от доста места. Надявам се да мога да реализирам собствената си пиеса и да мога да я играя в България, тъй като все пак София не е България.

Носят се слухове, че Александър Морфов обмисля да изнесе “Хъшове” с нов състав на нова сцена от тази есен. Работи ли се в тази насока?

Надявам се това да се случи, но не мога да изпреварвам събитията, защото Сашо Морфов в момента прави постановки в чужбина и твърде много неща са на главата му. Както знаете талантливите хора на Запад ги търсят, за разлика оттук.





Все пак се надявам Сашо да има време и сили да възстанови “Хъшове”, естествено с нов кастинг, с нови артисти и на ново място. Убеден съм, че има смисъл в това нещо. 

Александър Морфов поставя нова версия на спектакъла си “Животът е прекрасен”. Постановката се казва “И все пак животът е прекрасен”, има ли интерес към нея?


О, да, последно я играхме във Варна на претъпкан по шевовете салон, въпреки че билетите там бяха доста скъпи, предвид всички разходи и това, че театърът е частен. Въпреки това зрителите имаха нужда и бяха дошли и мина страхотно, най-вече благодарение на таланта и енергията на основните герои - Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, естествено и Сашо се намеси, тъй като сцената там е с друго пространство и постановката мина страхотно.

Кога можем да я видим отново на сцена?


На паметната дата 9 септември е следващото представление в София в “Театро отсам канала” и мисля, че на 21-и или 22-и ще се играе в Пловдив.

Софийският районен съд (СРС) оправда актьора Камен Донев по дело за обида, заведено по от директора на Народния театър Васил Василев. Той ще трябва да плати разноските в размер на близо 2600 лева.  От друга страна Вие съдите директора Васил Василев за претърпени неимуществени вреди. Той пък заведе ответен иск срещу Вас за 10 000лв. за уронване на личния му престиж. Какво се случва с тези дела?

Съдът отхвърли на първа инстанция по моите дела  и двете претенции, като всеки е осъден да плати по 400 лева съдебни разноски на другия. Това от една страна е така, от друга отивам на втора инстанция, не мисля, че изгубих делото, напротив, битката продължава. В крайна сметка господата и госпожите магистрати ще решат кой е прав и кой е крив. Аз съм убеден, че съм прав и ще се боря докрай.

Реално скандалът в Народния театър не започна с надрасканата от Александър Морфов врата, а когато Велислава Кръстева се появи с Ахмед Доган пред изборните урни. Кръстева вече не е пиар на Народния ни театър, но е водеща фигура в ДПС. Как ще коментирате това, което се случва в тази партия и ще се отрази ли това по някакъв начин на Народния театър?

Аз не съм политик и не желая много да коментирам. Всичко, което се случва, за пореден път показва къде сме. Единственото смислено нещо, което мога да кажа е, че имам своите планове за работа в България, пиша сценарии за филм, свързан именно с битките, борбите и не мога да давам акъл на политиците. Загубих доверие в морала, във висшестоящите и предпочитам да ги оставя да си се борят сами. 







Тук искам да вметна, че съм убеден, че всички онези подписи на граждани с всякакви професии, в подкрепа на Сашо Морфов, наесен ще напомнят за себе си и няма да бъдат забравени. Политиците колкото и да се правят, че не съществува този проблем, всички тези подписи за Александър Морфов и “за” оставката на Васил Василев, наесен ще бъдат възобновени и отново ще надигнат глас. На хората им писна да не бъдат чувани. 

Върху какви сценарии работите в момента?


Пиша сценарии за исторически филм - “Богдан или песента на жабите”. Историята се развива през Балканската война, кандидатствали сме и се надявам да получим средства да го заснемем. 


Аз бях казал, че третият ми филм като сценарист и режисьор ще е исторически и много усилено работя върху това в момента. Историята е много вълнуваща, има едновременно екшън, жестокост, но и много хумор, както всичко това, което ни заобикаля и днес.

 

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11110 |10.07.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Макрон постъпи като агент на Путин - отслаби най-важната страна на Европейския съюз . 19| 7139 |09.07.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Снишаването на президента е пряка заплаха. Очаквам седем ключови решения на НАТО . 1| 3069 |08.07.2024 Тони Николов: Ситуация, в която всички обичат всички поражда конфликт. Ключово е какво ще се случи в ДПС . 2| 6372 |28.06.2024 Нина Колчакова за ФрогНюз: Наблюдаваме повишен интерес към имущественото застраховане заради природните бедствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads