Реклама / Ads
2| 6395 |19.05.2007 ИНТЕРВЮ

Джон Байърли: Очакваме рекорд от американски инвестиции в България

.
Във връзка с предстоящото посещение на президента на САЩ Джордж Буш в България и с любезното съдействие на посланик Елена Поптодорова, американският посланик у нас г-н Джон Байърли се съгласи да даде специално интервю за в-к “България” в Чикаго,което "ФН" публикува.
 

-Г-н посланик, колко голяма е Американската общност в България?

 снимка Вяра Йовева

 

-Американската общност в България е една изключително разнообразна група. В България, например, живеят американски граждани, които работят в страната или се занимават с бизнес, има също американски граждани, които след като се пенсионират, идват да живеят в България, има американски дипломати и преподаватели в университетите.

- Как американците, живеещи в България, възприемат страната ни, какви чувства изпитват те, живеейки там?

-Общото между всичките групи американски граждани, които живеят в България е, че те всичките смятат, а това е и самата истина, че България е една изключително приятелска страна, една много гостоприемна и много мила държава. Просто тя е едно прекрасно място за живеене и за нас, американците, България е един много добър партньор.

-Г-н Бейърли, как бихте коментирали факта, че двама поредни президенти на САЩ – Бил Клинтън и Джордж Буш идват в България на края на техния не 4 годишен, а 8 годишен мандат в Белия Дом? Какво символизира това, как би се разтълкувало с оглед на взаимоотношенията между Съединените Щати и България?

-Вижте, не би трябвало да се слага прекалено голямо ударение на времето по отношение на мандата на президентите и техните визити в България. Аз работех и по времето на Бил Клинтън в държавната администрация на САЩ и мога да ви уверя, че подготовката и програмирането на президентските визити по някой път е едно доста непредсказуемо начинание.

-Какво бихте казали за предстоящата визита на президента Джордж Буш в България?

-По отношение на визитата на президента Буш в България мога само да кажа, че той идва във време, когато Българо-американските взаимоотношения са много силни и стабилни, а и политическите условия в страната са сигурни.

-Освен положителния политически ефект от визитата на президента Буш в България, ще има ли все пак и благоприятен икономически такъв за страната?

-Разбира се! Президентът Буш идва в България във време, когато икономическите контакти между двете страни са в процес на възход. Нивото на американски инвестиции в България никога не е било толкова високо, както в настоящия момент. Нещо повече, очакваме до края на годината на постигнем един рекорд по отношение на инвестициите и бизнес контактите ни с България.

-Колко американски компании или бизнесмени ви се обаждат в Американското посолство в София, желаейки да ги осведомите доколко благоприятен и сигурен е икономическия климат в страната? Какво им отговаряте, когато ви потърсят за съвет дали да инвестират в България или някъде другаде?

-В момента интересът на американски компании, които изразяват желание да инвестират в България и които контактуват с нас в посолството на САЩ в България е нарастнал два пъти в сравнение с миналата година. Така че сами можете да се уверите колко силен е интересът на американските компании към България.

-Бихте ли ни дали пример с някои компании от САЩ, инвестиращи в момента в България?

-Например един самостоятелен инвеститор в България е компанията AES, която е инвестирала над 1.4 милиарда долара в завод за обработка на въглища в Марица Изток, други големи инвеститори са от компанията EIG, които инвестираха над 2 милиарда долара в БТК. Но нека не пропускаме и стотиците по-малки американски компании, които не правят големите новини от първите страници на вестниците, но развиват много успешен бизнес в България. Те също разпространяват новината, че България е добро място за инвестиции. Например Американ Стандартс (Американ Стандартс е една от най-известните компании в САЩ за производството на тръби и ВиК продукти и аксесоари, б.а.), които работят от по-отдавна с България, подпомагат по-млади компании, като им разкриват преимуществата да инвестират в България.

-Западна Европа отново е на път да поеме един по-сериозен път към сближаване със САЩ. Изборът на Анжела Меркел в Германия и на Никола Саркози във Франция най-красноречиво го доказаха. Означава ли това, че България ще бъде оставена и забравена в ъгъла за приоритетите на САЩ, които биха се насочили в бъдеще отново към “новите-стари” партньори на Америка от Западна Европа?

-Не, не! Няма такова нещо! България сега е член на Европейския Съюз и като такъв тя е също толкова важна, както и останалите членове на Съюза. Между САЩ и България съществуват също много силни двустранни връзки. Но аз също така искам да ви кажа, че връзките между САЩ и Западна Европа не бяха толкова влошени, както се описваха в медиите, особено по отношение на ситуацията в Ирак. Да, видя се, че имахме различия по този въпрос, но за мене отношенията ни с Европа са като отношенията в едно семейство. Във всяко семейство има съгласия и несъгласия по определени решения, но по-важното е, че накрая се видя, че общото между нас, това, което ни прави да бъдем заедно е по-силно от различията, които имаме по дадени въпроси. Така аз си обяснявам взаимоотношенията между Европа и САЩ като в едно семейство и България е част на същото това семейство.

-Благодаря ви за топлите думи. Вие сте работили в България между 1985-1987-ма. Някога мислили ли сте за промените, настъпили с България, сега след 20 години?

-Това са много значими промени, но ако ме попитате, ако се върна в България след още 20 години, например през 2027-ма година, това което ще ви кажа е, че аз определено ще имам проблеми с придвижването из страната, защото ще съм доста остарял и за голямо мое съжаление няма да мога да карам ски из планините на България с такава лекота, както го правя сега. Но през 2027 мога да ви уверя, че България ще се наслаждава много повече на плодовете на просперитета и благополучието, отколкото сега. Така че това е моето предсказание за бъдещето на България и аз се чувствам спокоен за тази страна.

-Господин посланик, един ден, след като свърши мисията ви в България, какво ще бъде първото нещо, което ще се появи във вашето съзнание, когато стане дума за България? Какъв спомен ще остави тя във вас? С какво ще запомните тази страна?

-Знаете ли, че хората често ме питат коя е моята любима дума на български. Най-любимата ми дума на български е “заповядай” (посланик Беъйрли казва думата без абсолютно никакъв акцент!). Много ми харесва как мелодично и меко звучи, но още повече ми харесва нейното значение, което разкрива една учтивост, внимателност, едно уважение. Така че винаги ще си спомням за България с тази приятна дума. България е земята на “заповядай”!

-Когато пътувате из Америка, вие се срещате с много българи, какво те ви раказват, като се видите, каво ги вълнува?

-Когато съм в САЩ, аз се срещам с много млади българи и това, което много ме впечатлява от разговорите с тях е колко много млади хора правят своите бъдещи планове, за да се върнат в България, да работят там, да се съберат със семействата си. Мисля, че вече може да наблюдаваме един обратен ефект по отношение на имиграцията, на който бяхме свидетели през последните 10 години, когато хората масово напускаха страната и сега, когато обмислят зъвръщането си по родните домове. Икономическите перспективи, повишаването на качеството на живота в България и новите възможности са факторите, които карат хората да се завърнат обратно там.

-Какви са вашите наблюдения от контактите ви с обикновенните хора в България, те какво ви питат за Америка, какво те искат да знаят за САЩ?

-Най-много хората в България ме питат кой ще бъде следващия президент на САЩ и те мислят, че аз като дипломат съм в състояние да им отговоря на този въпрос. Тук ще ви кажа нещо на чист български: “В края на краищата кой знае?”

-Последен въпрос, господин посланик, кога ще бъдат премахнати визите за български граждани и източноевропейци, които искат да посетят САЩ?

-На този въпрос може да отговори само Конгресът на САЩ. Има няколко законопроекта в момента, върху които се работи за премахване на визовите ограничения на някои страни. Ние много се надяваме България да бъде сред тях, но последната дума има Конгресът на САЩ.

интервю на: Симеон Гаспаров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6928 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 10| 6468 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз . 3| 3153 |17.04.2024 Тетяна Станева за ФрогНюз: Никога пропагандата не върви просто така, винаги след нея идват танкове . 11| 8208 |17.04.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Борисов си вкара автогол с Митов. Волгин няма да се чувства много комфортно в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads