Реклама / Ads
1| 11632 |25.06.2015 ИНТЕРВЮ

Ген. Валентин Цанков: Нямаме национална позиция за us-танковете и тежкото въоръжение

.
Ген. от резерва Валентин Цанков
Няма никакво значение дали машините и танковете ще са 2, 20 или 100. Въпросът е не колко идват, а дали идват за учения и си отиват. Или ще останат за постоянно. Защото ако останат тук, се облазалагам и гарантирам, че след половин година ще бъдат двойно повече и съвместните съоръжения ще се превърнат в чиста американска база. Нямаме национална позиция по въпроса. Министрите Митов и Ненчев са пълни дилетанти, без подготовка и възможности.
 
Това казва ген. Валентин Цанков, бивш аташе по отбраната на България в САЩ и бивш съветник на министъра на отбраната.

- Г-н генерал, като че ли с идването на американските танкове в България, пак се заговори, че сме на фронтовата линия между Русия и НАТО.

- Преди време помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд каза, че Прибалтийските страни, България и Румъния са фронтова линия. Не сме го измвислили ние. Фронтова линия е територията, която е фронт по време на война. Може да се каже територия на съприкосновение , но те си говорят за фронтова линия. Тоест говорят с терминология присъща за бъдещи военни действия.

- Добре де, толкова ли ще се уплаши Русия, че да ни превърне в мишена с разполагането на тази бригада и това тежко въоръжение?

- Тази бригада ще бъде разпределена по ротно и по батальонно. И това е твърдение на американския генерал, на който е разпоредено да направи това разполагане. Цялата работа не е в това, че някого ще уплашат, а в това, че се демонстрира  сила за укрепване на източния фланг на алианса, който досега бе игнориран.Това лесно се обяснява с променената ситуация в Източна Европа и най-вече след като Русия предприе мерки да си защити сунеренитета след разширяването на НАТО на Изток. Не бива да забравяме че от 16 страни членки станаха 28. И всички сателити или по-скоро съюзници във Варшавския договор преминаха към НАТО. Пък и Договора за обикновените въоръжени сили вече не е спирачка за разполагане на въоръжение в други държави. Другият нюанс е в това, че американците твърдят, че тази техника не е икономически изгодно да се връща пак в Съединените щати и е добре да стои в Европа, за да се тренира на нея. А това е прелюдие към бъдещо постоянно разполагане на американска военна техника в България.

- Връща ли се времето на Студената война.  Американците пак са на границата с Русия?

- С разполагането на тези тежки въоръжения в тези държави се прави първата малка стъпка, за да се сондира как ще се реагира - от населението на тези страни, да се види каква ще е позицията на правителствата и най-вече да се види каква ще е реакцията на Русия. Иначе сме наясно, че 150 тежки машини и 5000 души разположени на 3-4000 км. не може да са никаква заплаха и не може да наклони везните в нечия полза. Но според мен това наистина е някакво връщане към времето на Студената война. Започва като че ли по-масово връщане на американците на европейския континент. Преди бяха в Германия, защото тя бе най-изнесената напред държава. А след като границата на алианса се измести на изток, те идват на източния фланг.
Мисля си, че в скоро време ще има и решение на НАТО на високо равнище по този въпрос. Няма начин да няма. Когато се каже "А", се казва и "Б". А това, че Русия анексира Крим се използва като мотив и обяснение за тези действия. Казват, че сме заплашени, но аз лично по никакъв начин не се чувствам заплашен. Ама летели руски самолети около нашата теротиря? Ще летят щом има някакво раздвижване, някакви учения. Русия се интересува от всичко това, защото ако се предприемат някакви военни действия срещу нея, ще се тръгне от тези държави, включително и от България. От Франция ли ще се тръгне, от Белгия ли?! Ще се тръгне от източния фланг, тук ще са първите ешелони.

- Г-н генерал, как ще коментирате изказванията и коментарите по въпроса с техниката на двамата министри - на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев.

- Действията на двамата министри - на външните работи и на отбраната са абсолютно неуверени. Единият говори едно. Другият говори друго. Липсва национална позиция по въпроса за разполагането на такава техника и сили. Имало такова разрешение, но сега излиза това нещо. Планирано било учение отдавна, но пък техниката щяла да остане. В такъв случай съвместните съоръжения се превръщат в постоянни бази за съхранение на американската техника и разполагане. И така вече приказките, че танковете идват само за учение не издържат по никакъв начин. Хората, които работят в рамките на НАТО, си вършат работата. Има обтягане на отношенията между САЩ и Русия, приключи този 15 годишен етап, в който Русия бе слаба и я въртяха както си искат,  американците работят по план. Но нашите министри, защо се лутат?
Забележете, че изказванията на Митов и Ненчев предизвикаха негативните оценки и на президента и на депутати от ГЕРБ. Валентин Радев бе един от депутатите. За мен двамата министри са пълни дилетанти, на които шансът им е предоставил да бъдат някакви фигури в период,  за който нямат нито подготовката, нито възможностите, нито знанията. Ясно е, че Ненчев въобще не познава механизмите за вземане на решение от централните органи на НАТО. Ами те двамата да бяха седнали заедно да изработят национална позиция на България по въпроса под ръководството на премиера и да подготвят обществото за тези решения. Да кажат, че това е наша инициатива, да заявим исканията си. Оказва се, че американците вече са взели решение, а ние не знаем за него. Ама официално не било поискано. Официално ще бъде поискано, когато вече е решено сто процента. Решението се взема предварително и след това се пуска документа до съответната държава, за да няма отказ.

- Според вашата прогноза няма съмнение, че американската техника ще остане в България и съвместните съоръжения са си просто една американска база?

- Няма никакво значение дали машините и танковете ще са 2, 20 или 100. Въпросът е не колко идват, а дали идват за учения и си отиват. Или ще останат за постоянно. Защото ако останат тук, се облазалагам и гарантирам, че след половин година ще бъдат двойно повече.

Тези съвместни съоръжения в "Ново село" са цял град и в тях не може да влезеш без санкцията на американците. Що за съвместни съоръжения са, като се ползват само от американци. Съвместно означава да е между нас и тях, а не само за тях. А американците дори подготвят в това съоръжение войници от страни, които не са членки на НАТО, от Азербайджан например. За какви съвместни съоржения говорим?! Това си е американска база...

Генерал Валентин Цанков завършва ВНВУ „Васил Левски” във Велико Търново. Има оперативен курс за работа в Служба „Военна информация” - ГЩ на БА в Москва. Завършва със златен медал В „Г.С. Раковски”. После завършва Генералщабната академия на Гърция. Допълнителнята му квалификация включва курс в училището на НАТО в Оберамергау в Германия, в Колежа на НАТО в Рим, Европейския център за отбранителни изследвания “Дж. Маршал” в Гармиш-Партенкирхен, Курс за висши ръководни кадри по управление на отбранителните ресурси, Монтерей, Калифорния, САЩ. Бил е аташе по отбраната на България във Великобритания и САЩ, заемал е високи длъжности в СВ и МО.

Интервю на Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 14652 |16.03.2015 Ген. В. Цанков: Само камикадзе ще предаде досиетата на чуждите граждани в Комисията . 11| 10435 |26.08.2014 Ген. Валентин Петров: Политиците използват МВР за купуване на гласове и репресии над опоненти . 36| 16417 |13.03.2014 Панде Ефтимов: Нямаме държавници и политици с отговорност за Македония . 15| 18676 |09.06.2010 Раненият при убийството на Боби Цанков: Държавата ме тероризира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads