Реклама / Ads
6| 8482 |05.11.2021 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: Схемите в АМ ”Хемус” са корупционна вакханалия

.
Методи Андреев
Не мога да кажа коя е Борисовата банка. Когато аз бях народен представител на ГЕРБ от гражданската квота, знам как един независим кмет, избран с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ми се обади още на втория ден. Каза ми, че е получил обаждане от кабинета на Борисов. Попитали са го дали знае коя е банката, която обслужва общината. Борисов е помолил, ако той е доволен от банката, да не я сменя. Това е същата банка, за която говори Рашков. Дали е на Борисов или не, не мога да кажа. Но е факт. Вие си правете заключения.
 

Това заяви пред ФрогНюз Методи Андреев, бивш депутат от СДС в 38-ото НС и народен представител от гражданската квота на ГЕРБ в 43-тия парламент.

 

Повод за коментара му са скандалите около строителството на АМ "Хемус". Днес Министерството на вътрешните работи даде подробности за схемите около само един от лотовете на аутобана. Над 70% от парите, отпуснати за изграждането на участъка, са изтекли кеш в чували с помощта на банкови сметки на фиктивни фирми, открити няколко дни преди транзакциите. Целта била да се прекъсне връзката между търговското дружество, държавната "Автомагистрали" и крайния изпълнител. Освен това преди няколко дни Бойко Рашков заговори и за банка, през която пари за АМ "Хемус" са били изпращани в чужбина. Борисов отрича всички твърдения и определя случващото се като удар срещу него. Днес Фрог съобщи още, че от Варненската прокуратура работят по сигнал за убийството на служебния силов министър, който идва на фона на всички скандални разкрития.

 

Ето и цялото интервю с Методи Андреев:

Г-н Андреев, служебният вътрешен министър Бойко Рашков направи сериозни разкрития около схемата по изграждането на един лот от АМ “Хемус”. Над 70% от преведените за строежа пари са изтекли в чували кеш, а в схемата участват фиктивни фирми. Става дума за десетки милиони. Това изненадва ли Ви? 

 

Аз мога да направя коментар, но какво от това? Коментар трябва да даде онзи с каскета (главният прокурор Иван Гешев, бел.ред.). Заради неговото мълчание хората нацяло ще загубят доверие в тази държава. 

 

Три месеца обаче държавното обвинение тупа топката…

 

Имаме ли прокуратура изобщо? Това са мишоци! Може би има и свестни прокурори, но след като те мълчат срещу цялото това вопиющо бездействие от страна на техния главен прокурор, те също стават част от нисшата гвардия. Тази прокуратура не заслужава данъкоплатците да й плащат парите, защото това е орган в частна полза. В полза на мафията, крадците, мутрите. В полза на далавераджиите в политиката. Тази прокуратура не е полезна на обществото, което й плаща данъците. 

 

Как намирате Вие тези разкрития? Възможно ли е нещо такова изобщо да се случва в държава, която претендира да е членка на Европейския съюз?

 

Скандални са. И аз се чудя как е възможно. 30 години имахме толкова много надежди, че след като влезем в ЕС и станем членове на НАТО, държавата ще тръгне напред. Тя обаче бавно и полека фактически е превзета от един карцином, наречен българска държавна политическа мафия. Това е първият вид такава мафия в света, при която куполът е Министерския съвет, управлявал страната три мандата.

 

Всичко е възможно в държавата на мафията. И ако ти си част от нея, всичко ти е позволено. Прокуратурата не те забелязва, ти крадеш чували. Това е корупционна вакханалия. И излиза шефът на бившите правителства и говори глупости… Да се чуди това нещо, което говори тези глупости, как може да е било три пъти министър-председател.

Борисов почти мигновено след конференцията на МВР направи коментар за разкритията. Той заяви за пореден път, че се прави опит да се спре строителството на АМ “Хемус”. Освен това Борисов гарантира, че това по-евтин строеж от този не би могло да има. 

 

Вие вярвате ли на това? То е абсурдно. Това е един човек, който изгради около себе си един свят от лъжи, в който сложи криви огледала, за да може те да изглеждат като истина в съзнанието му. Говори пълни глупости напоследък. 

 

България има най-скъпото инфраструктурно строителство заради това, че мафията у нас, начело със своя купол, управлявал три мандата страната, наложи така наречения “български инженеринг”. При него няма контрол, няма качество. Има огромно разхищение на средства. Това бе наложено от управлението на ГЕРБ. Черешката на тортата на този български инженеринг бяха така наречените процедури “ин хаус”. Всичко в представата на герберастките експерти е обърнато наопаки. 

 

Такива процедури има в цял свят, факт. Включително и в ЕС. Но изискванията са различни. В Германия, например, може да има такава поръчка до 5 милиона евро. Освен това - фирмата, която получи тази поръчка, трябва да може минимум 80% от работата да свърши със собствени средства. Задължително трябва да бъде осигурен и граждански контрол. Кое от тези неща в Германия ги има у нас? 

 

Този “български инженеринг” обръща отношенията в инвестиционния процес толкова, че там става като “Алиса в страната на чудесата” - така е устроен, че все едно в съдебната система едно лице да е едновременно адвокат, прокурор и съдия по едно и също дело. Такава е ситуацията - този, който спечели обществената поръчка, плаща на проектанта, на надзора. Явява се едновременно проектант, строител и надзорник. Защото е човекът, от който зависят всички участници в схемата. Как тогава да няма кражба? И се прави опит това да се премахне чак сега, след три управления на мафията. 

 

Нито един министър на регионално развитие, не посмя. За пръв път сега въпросът бе поставен ребром и ще има промени в Закона за обществените поръчки така, че този инженеринг да бъде премахнат.

 

Много често от строителните фирми се спекулира, че не може да няма няма “инженеринг”. Но има само два случая, при които той може да бъде оправдан - ако има бедствия и аварии, при които няма време, и ако има строителство на уникален обект. Във всички останали случаи инженерингът бърка в нашия джоб. Това е кражба и тези пари отиват за некачествена продукция.

 

Министър Рашков днес информира, че участък от АМ “Хемус” в района на Търговище, който е бил съвсем наскоро от Борисов, днес се е срутил.

 

Ето. Това е цялото му управление. Само в неговата глава съществува добра представа. Там има измислена герберастка държава, за която той смята, че е най-доброто, постигано в България. Този човек е вреден - за себе си, за хората, които му вярват, за обществото. Защото той разврати хората и институциите. Разврати нереформираната съдебна система. 

Развратът на институциите ли е причината цялото това бездействие по веригата при скандала с АМ “Хемус”? За да изтекат толоква много пари, значи има много затворени очи. 

 

Много затворени очи, пълни джобове, запушени уши, усти. Това е факт. Но основното са джобовете и чекмеджетата. Ако българската прокуратура не се сезира и след тези разкрития, ако сме български народ, трябва да отидем под прозорците на прокуратурата и да им кажем да си свършат малко от малко работата, защото ние им плащаме за нея. Това е срамота. Какво да се случи повече от това? 

 

Ето, Европейският съюз постави условия - България ще вземе пари, когато махне каскетите от прокуратурата. Даже казва, че ако прокурор започне разследване срещу обвинител №1, той ще стане съдия. Предлагат морков, защото виждат, че няма един достоен, който да започне разследване срещу началника си. Е, какво е това? 

България се намира на онова ниво, на което е била Италия преди Джовани Фалконе. Не е дошъл при нас още такъв човек, затова разчитаме на хора като Кьовеши и се надяваме тя да ни спаси. Няма кой да ни спаси, ако ние не го направим. Затова трябва на тези избори да се гласува против мафията. 

 

Вътрешният министър Бойко Рашков спомена една банка. Нарече я банка на Борисов, през която пари за АМ "Хемус" са били изпращани в чужбина. Имате ли подозрения коя е тази банка? 

 

Не мога да кажа коя е Борисовата банка. На вътрешния министър ще му е много трудно. Това, което е казал, в една правова държава действително трябва да бъде доказано. Аз знам друго. Когато аз бях народен представител на ГЕРБ  от гражданската квота, знам как един независим кмет, избран с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ми се обади още на втория ден. Каза ми, че е получил обаждане от кабинета на Борисов. Попитали са го дали знае коя е банката, която обслужва общината. Борисов е помолил, ако този кмет е доволен от банката, да не я сменя. Това е същата банка, за която говори Рашков. Дали е на Борисов или не, не мога да кажа. Но е факт. Вие си правете заключения.

 

нитервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7615 |04.11.2021 Адв. Екимджиев пред Фрог: Големият ни проблем е с манталитета . 29| 20760 |04.11.2021 Политологът Георги Киряков пред Фрог: Всяка атака на Борисов срещу Радев, носи подкрепа на президента . 4| 13602 |01.11.2021 Младите будители пред Фрог: Влязох в класната стая като на шега, намерих се в стихията си и там останах . 14| 14160 |25.10.2021 Проф. Сербезова пред Фрог: Има двоен аршин в здравната система. Защо за едни има подкрепа и разбиране, а за други - не?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads