Реклама / Ads
8| 16652 |13.12.2018 ИНТЕРВЮ

Ген. Димитър Шивиков: Политиците се гаврят с народа и родителите ни

.
Димитър Шивиков
По куриозен начин става храненето в армията по време на учения. Заедно с министъра вина за проблема с храната носи и висшият команден състав, който се крие. Ще се закупят нови изтребители според политическата конюнктура. Не е морално генерали и полковници да вземат заплата и пенсия. Арогантността на политиците спрямо народа е жестока, това е геноцид спрямо родителите ни.
 

Това каза за Фрог нюз председателят на випуските на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново и бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово бригаден генерал от резерва Димитър Шивиков.

 

- Г-н генерал, как ще коментирате твърденията, че в армията се заобикалят законите за обществените поръчки по осигуряване на храна на войската. Така са се навъртяли около 30 млн. лв., без да има за тях обществени поръчки?


- Относно твърдението, че в армията се заобикаля Закона за обществените поръчки по осигуряването на храна на личния състав от въоръжените сили има компетентни органи, в чийто правомощия е да докажат има или няма закононарушение. Факт е, че от три години има сериозен проблем по снабдяването с хранителни продукти на БА. Не съм сигурен, че стана ясно от репортажа, къде точно е проблемът. На военнослужещите се полага безплатна храна само когато са на учение, лагери, в наряд или изпълняващи други специфични задачи, произтичащи от изпълнението на служебните им задължения, през останалото време не им се полага безплатна храна. Подчертавам това, за да не се създаде погрешно впечатление у читателите. Право на безплатна храна имаше за наборните военнослужещи.

Командирите от всички степени изпитват сериозни затруднения при осигуряването на хранителни продукти за изхранването на личния състав по време на тези мероприятия. Колегите трябва да се хранят независимо дали има сключен договор. Обикновено се процедира по следния начин в случайте извън нарядната служба. Планират се в предходния месец на учението необходимите финансови средства, след което командирите карат военнослужещите да се подписват на ведомост, че са получили полагащите им се средства и след това на друга ведомост се подписват, че са ги предали обратно за закупуване на хранителни продукти. Тези продукти се купуват от търговската мрежа и се приготвят във вид на храна от логистичните органи на формированието. По този куриозен начин става храненето на военнослужещите по време на учения, занятия или лагерни сборове. По друг начин се хранят когато са наряд. Тогава колегите си носят от вкъщи домашна храна. В този случай проблем е, че тази храна няма къде да се съхранява в помещенията, защото обикновено няма хладилници и има огромна вероятност да възникнат стомашно- чревни разстройства. За времето, когато са били наряд или караул през следващия месец получават левовата равностойност на храната.

 

Аз не съм съгласен директно да се прехвърля вината върху политическото ръководство на МО т.е. на министъра и ще се обоснова, защо съм на това мнение. Министрите се сменят по-често отколкото висшето военно ръководство. Началникът на отбраната, като пряк началник на личния състав отговаря за необходимите отбранителни способности на БА и е длъжен да осигури условията за тяхното постигане. Изхранването на личния състав е част от тези условия. Спомням си, когато бях в активна служба, ние командирите на военните формирования докладвахме по командна линия за очертаващият се проблем през 2015 година и настоявахме да се предприемат съответните мерки. Отговорът беше има кой да мисли по този въпрос и с това се приключваше, но потърпевшите бяхме ние с подчинения личен състав. В този смисъл казвам, че вината е във висшия команден състав. Командирите на военни формирования категорично не са виновни. Те са длъжни да осигурят необходимите бойни способности на подчинените формирования и тяхното изхранване. Задавам си въпроса – къде е висшият команден състав да вземе отношение по проблема, заставайки с лицето и името си пред българското общество? За пореден път го няма, крие се докато отмине бурята.


- Около 900 млн. лв за превъоражаване стоят в бюджета и нищо не се случва. Смятате ли, че все някога ще се стигне до закупуване на нови изтребители и нови бойни машини за пехотата?


- Това ще се случи задължително, но типично по български нещата ще се забавят, объркват и в крайна сметка ще се закупят изтребители и бойна техника според политическата конюнктура. Истината е, че политиците налагат своята воля без необходимата компетенция, без да се съобразят с експертизата на специалистите, които ще ползват тази техника. Тяхната воля се страхувам, че няма да бъде зачетена. По този начин проблемите ще бъдат решени частично. В подкрепа на тези думи има много доказателства като: полевата комуникационно-информационна система в 61 мбр, която в годините на експлоатация никога не е работила в пълен обем, а са похарчени милиони лева; автомобилната техника с марка Мерцедес частично доставена и с неуредена сервизна база; транспортните самолети и хеликоптери без необходимото оборудване и въоръжение и много други подобни примери. Съгласен съм, че трябва да има пълна прозрачност по тези сделки, но и мнението на експертите е задължително и да е на първо място по тежест като коефициент. По-малко политика, повече професионализъм е нужно.

 

- Смятате ли, че има геноцид спрямо служители в министерството, които вземат и пенсия и заплата. Нормално ли е генерали и полковници да продължат да вземат пенсия и заплата, а да се уволнят офицери от резерва, държавни служители, които вземат пенсия и заплата?

 

- Не смятам, че има геноцид спрямо колегите, които вземат заплата и пенсия. Многократно съм заявявал, че те нямат място в бойния строй на БА. Не е морално, генерали и полковници, вземащи заплата и пенсия, да мотивират подчинените си, та те са загърбили основния мотивиращ принцип: „Прави като мен!“ Трябва да се даде възможност на младите колеги да се развиват в кариерата. С освобождаването на пенсионерите държавни служители да се освободят и военнослужещите пенсионери тъй наречените АПЗ (аванс, пенсия, заплата). За това има вълна от напускащи и отлив на кандидати за военна служба.

 

 

- Преди време написахте, че заради скока на цените се задава цунами на политическия хоризонт. Продължавате ли да мислите така, българските "жълти жилетки" май ги няма или не са като френските.

 

 

- Независимо, че се наблюдава стихване на вълната на протестиращите, недоволството тепърва предстои със сметките за комуналните услуги през януари. Народът се пробуди и все по-ясно и категорично ще отстоява гражданските си права.

 


- Не е ли подигравка с пенсионерите подаянията, които им се дават, като добавка към пенсията?

 

- Подигравка е меко казано, това е политика на геноцид спрямо родителите ни. Арогантността на политиците ни без значение на управляващи и опозиция е жестока обида към хората от третата възраст. Каква е тази дискриминация за едни да има, а за други да няма? Не го приемам това.

 

- Успяха ли да ви пречупят обвиненията към вас?


- Категорично не успяха скалъпените обвинения да ме пречупят, напротив мотивират ме да бъда още по-безкомпромисен в отстояването на истината и справедливостта. Изпитвам удовлетвореност и гордост, че независимо от очернянето на името ми, все още безброй колеги продължават да ми вярват и да са с мен. Неописуемо е това чувство на признателност от колегите ми към мен. Благодаря им за доверието и вярата към мен. Винаги съм бил и ще остана част от тях. В навечерието на Коледа и Нова година нека си пожелаем да бъдем здрави, да бъдем повече човеци, да загърбим користолюбието в нас и да подадем ръка на нуждаещите се, защото заедно, обединени ще постигнем по-добър живот за нас и нашите деца.


Интервю на Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6571 |19.07.2018 Адв. Филипова: Политиците се държат цинично с хората с увреждания . 1| 10097 |16.05.2018 Димитър Евлогиев: Жалки шефове в „Медицински одит” търгуват болните като добитък . 6| 11743 |04.05.2018 Акад. Георги Марков: Политиците са позьори и говорят с клишета . 0| 10676 |09.03.2018 Димитър Евлогиев: Някои превърнаха „Мeдицински одит” в Солунската митница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads