Реклама / Ads
17| 6635 |14.10.2023 ИНТЕРВЮ

Проф. Татяна Дронзина пред ФрогНюз: Има достатъчно джихадисти в Европа, готови да натиснат копчето

.
проф. Татяна Дронзина
Какво от това, че “Хамас” ще бъде ликвидирана? Организациите, които ще запълнят този вакуум, няма да бъдат по-малко жестоки и кървави от “Хамас”. Това е голямото притеснение - унищожението на някоя групировка може би задоволява чувството за мъст у някого, но не мисля, че решава въпроса. Проблемът с нарастването на терористичната вълна няма да е непосредствено свързан с миграцията. Защо да идват хора от Близкия изток тук да извършват атентати? Има достатъчно джихадисти в Европа, които са готови да натиснат копчето и да се самовзривят. 
 

Това заяви пред ФрогНюз проф. Татяна Дронзина.

 

Ето и цялото интервю:

Проф. Дронзина, как виждате развитието на световния тероризъм, след събитията в Близкия изток и можем ли да наблюдаваме своеобразен възход на джихада? 

 

Да, можем. Последствията му вече ги видяхме - вчера излезе новината за убити и ранени при нападението в едно френско училище от младеж от чеченски произход, който според очевидци е крещял “Аллах Акбар”. Можем да наблюдаваме възход на джихада, защото видяхме използването на същите методи, които използваше и ИДИЛ - клане и заплахи към населението.

 

Има и нещо друго и то е най-обезпокоително - видяхме обединяването на джихадистки групи и от сунитски, и от шиитски произход. Началото на джихада беше положено в Афганистан от една общност, която е интернационална. Сега виждаме едно обединение на групи, които сътрудничат в нападението над Израел - “Хизбула”, десетки знайни и незнайни групички, които са от Сирия и вероятно ще продължат да представляват опасност. 

Какво ще стане от тук нататък ще зависи до голяма степен от това какво ще се случи с развитието на конфликта, който в момента е в центъра на вниманието на всички ни. 

Каква е прогнозата ви? Колко дълго ще продължат военните действия? 

 

Гледах анализи, в които се посочва, че крайната цел на “Хамас” не е ясна - дали е отмъщение, трупана омраза, дали цели да унищожаването на Израел, или прекъсване на преговорите със Саудитска Арабия, които ще променят географската карта на света. Не знаем. Затова е и трудно да се прогнозира колко време ще продължи войната. 

Мисля, че ще има фаза с освобождаването на заложниците. Израел вече каза, че ще направи хуманитарен жест само срещу хуманитарен жест - тоест докато не бъдат пуснати всички заложници, няма да бъдат пуснати нито тока, нито водата в ивицата Газа. А жизнените ресурси вече са на изчерпване, както казва Червения кръст.

 

Ще видим дали Израел ще изпълни заканата си да унищожи напълно “Хамас” след тази атака, която е може би най-убийствената и унизителна за израелските служби. Войната може да има различна продължителност в зависимост от намеренията на Израел и в зависимост от това дали ще има сухопътна фаза на операцията, или не. 

 

Какво от това, че “Хамас” ще бъде ликвидирана? Организациите, които ще запълнят този вакуум, няма да бъдат по-малко жестоки и кървави от “Хамас”. Това е голямото притеснение - унищожението на някоя групировка може би задоволява чувството за мъст у някого, но не мисля, че решава въпроса. 

Десетки хиляди хора излязоха на протест в страни от Близкия изток и други части на света в подкрепа на палестинците и срещу Израел. Развяват се палестински знамена, изгарят се израелски. Как да тълкуваме тези действия? 

 

“Ангела Меркел наистина пусна твърде много хора от Близкия изток”, каза вчера Хенри Кисинджър - доайенът на американската дипломация по повод вчерашните протести в Берлин. Едно е да защитаваш палестинците, друго е да приветстваш нападението на “Хамас”. Затова когато говорим за тези демонстрации, трябва да сме много внимателни. Не отричам правото на всеки да има своите възгледи, но когато става въпрос за една такава агресия и група хора, които я подкрепят, нещо очевидно не е наред. 

 

Далеч съм от мисълта да обявявам мюсюлманите за терористи. Но ако тези протести приветстват нахлуването на “Хамас”, то тогава сме изправени пред една много рискова ситуация, която доказа, че мултикултурализмът е нещо, с което не можем да се справим. 

Грози ли ни опасност от нови терористични атаки? България може ли да бъде засегната? 

 

Това е проблем, по който много се спори и по който има различни мнения. Вчера поляците отправиха предупреждение, че ни чака нова вълна от тероризъм в Европа. Същото направиха и български изследователи. 

 

Да, аз също съм притеснена, но проблемът с нарастването на терористичната вълна няма да е непосредствено свързан с миграцията. Вижте кой е извършител на нападението във Франция от вчера - чеченски ученик в същото това училище, говори френски, има френски паспорт. Ако има такава опасност, тя ще е свързана с джихадисти, които са станали такива тук, в Европа. Такива, които са се радикализирали тук. Опасност представляват хора, които разполагат с европейско гражданство, но са пътували в ислямска държава и са усвоили необходимите умения за организиране на подобни атаки. Има опасност от миграция, която ще нахлуе и няма да бъде интегрирана. Тези, които не бъдат интегрирани, ще бъдат радикализирани. Но това няма да стане днес или утре. 

 

С тази миграция няма да нахлуят масово терористи. Ще влязат хора, които имат ореола на вдъхновители за младите джихадисти в Европа. Защо да идват хора от Близкия изток тук да извършват атентати? Има достатъчно джихадисти в Европа, които са готови да натиснат копчето и да се самовзривят. Дали има непосредствена опасност за България е трудно да се каже. Виждам потенциална опасност, но не и непосредствена.

Каква е ролята на Русия и Иран в назрелия конфликт? 

 

Боя се, че се увличаме и изпадаме в конспиративни теории. Няма съмнение, че Иран е свързана с едно от главните действащи лица в тази драма - с “Хамас” и “Хизбула”. “Хамас” получава финансиране приблизително от 1 млрд. долара от Иран годишно. “Хизбула” от друга страна получава такива помощи. Не знам доколко трябва да сме сигурни, че правителството на Иран е свързано с всичко онова, което се случва. 

 

Може и да признават правото на палестинците на самоотбрана, но Иран не е заинтересован от тази война. Иран гледа на “Хизбула” като на един от големите си козове, ако недай си Боже нещо се случи между Техеран и САЩ. В същото време между Иран и Америка започна неофициално разведряване, въпреки че не се говореше много за ядрената сделка. Сега то ще бъде прекъснато. 

 

Само ден след началото на войната човекът, който е №2 в организацията на “Хизбула” заяви: Нашите сърца са с вас, нашите умове и души са с вас, нашите ракети са с вас. Но не каза “нашите войници са с вас”. Това означава, че не е толкова сигурно, че “Хизбула” ще се присъедини директно. 

 

“Хизбула” ще се подчини на заповедите на Иран. Съществува обаче и риск, защото “Хизбула” ще се почувства принудена да повиши оперативния си темп, тъй като войната в Газа се засилва и разрушенията се увеличават. Това означава, че “Хизбула” ще си зададе въпросът защо толкова години трупат боен опит и ракети, ако не ги използват в един момент срещу Израел. Боя се от такъв момент, в който “Хизбула” може да загуби предпазливостта си, защото това означава отваряне на втори фронт.

 

Няма никакво съмнение, че тази ситуация е дюшеш за Русия, защото отклони вниманието от войната в Украйна и разсейва международната подкрепа. Но не виждам доказателства, че тя е участвала директно в провокирането на тази война. Защо да провокира война срещу един от малкото й легитимни партньори в международните отношения? Израел не подкрепи Украйна, има около 1.5 млн. рускоговорящи, отношенията между двете държави продължават да съществуват. Защо да го прави? Няма логика. Но може би има скрити факти, които не знаем. 

 

интервю на Георги Камарашев

 


 

Проф. Татяна Дронзина е доктор на политологичните науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5556 |13.10.2023 Доц. Георги Цветков за ФрогНюз: За България няма непосредствена заплаха, но ситуацията не може да се подценява . 6| 5686 |13.10.2023 Доц. Божилова пред ФрогНюз: Кошлуков умишлено бави с жалби процедурата за избор на директор на БНТ . 3| 7673 |13.10.2023 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Ако Израел предпазва своите граждани с ракети, то ”Хамас” предпазва своите ракети с хора . 4| 8498 |12.10.2023 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Нашите "конституционалисти" изпитват погнуса от правата на човека, защото не ги познават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads