Реклама / Ads
35| 11102 |28.03.2011 ИНТЕРВЮ

М. Радева: Има алтернатива в политиката на ГЕРБ

.
Мира Радева
Битката на предстоящите избори ще е тежка за всички партии. Втората година от управлението на ГЕРБ е критична.Изключително интересен ще е евентуалният нов съюз на бившата Тройна коалиция, каза за Frognews.bg социологът Мира Радева.
 

Мира Радева е създател и управител на Института за маркетинг и социални изследвания – MBMD. Завършила е социология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работила е в CNRS и CEVIROF в Париж, в НЦИОМ и Института по социология към БАН.

Интервю на Калина Георгиева



- Наскоро бяха изнесени последните социологически данни от които се вижда, че рейтингът на премиер Борисов пада, с какво си обяснявате това?

- Има естествено изхабяване от престояването във властта. Друг фактор е, че влизат и във втората година от управлението, която е винаги критична, защото предварителните свръхочаквания започват да се изпаряват. Тежестта на икономическата криза също се отразява върху кабинета ”Борисов”. Голяма част от хората смятат, че нещата, които се случват са по-скоро парадни постановки, че не се решават в достатъчна степен техните проблеми свързани с икономиката. Не зависимо от това Бойко Борисов си остава една от най-харесваните политически фигури, не трябва да преекспонираме факта, че има намаление на стойностите на рейтинга. Ако ви прави впечатление никой от алтернативните лидери на политическите партии не може да се сравнява с неговия рейтинг.

- Данните могат ли да бъдат манипулирани и по какъв начин се случва това?

- По този въпрос, аз мисля, че извън изборни периоди е доста трудно да бъде контролирана работата на социолозите, защото няма непосредствена верификация, т.е. няма непосредствени избори чрез които може да се докаже коя от агенциите е била най-близко до резултата. Тази година имаме такива избори и те по някакъв начин са най-верният тест на това управление. Но според мен няма сериозна социологическа агенция, която да иска да продължи да работи, да гради имиджа си години наред и да си позволи елементарни спекулации и манипулации. Възможни са разминавания поради различния начин, по който са задавани въпросите или периода на провеждане на изследването.

- Според същата информация Георги Първанов е втори по рейтинг. Значи ли това, че той знае как да печели доверие ?

- Според нашите данни няма такова нещо и за мен беше голяма изненада да чуя това. При нас той чувствително изостава даже от първата тройка за сметка на Кристалина Георгиева и Бойко Борисов. Не мога да коментирам до колко знае как да печели доверие.

- Има ли реална опозиция на сегашното правителство и могат ли те да спечелят изборите?

- За момента не може да се каже, че Бойко Борисов е единствен на терена, защото има алтернативен вот още от сега, въпреки че сме в извън изборна ситуация, и в полза на БСП, който е значителен и в полза на други партии като Синята коалиция, като РЗС, като Атака, т.е. премиерът не е сам. Друг е въпросът, че според нашите данни съотношението в момента между двете най-силни формации ГЕРБ и БСП е 2:1 в най-лошия случай. Това не означава, че ГЕРБ трябва да се чувстват сигурни, че ще спечелят кметските места навсякъде или че ще спечелят президентските избори. Първо, защото на много места този вот е мажоритарен – самите кандидати, които са представени имат много голямо значение за формиране на обществената нагласа към тях, по места и по отношение на президентската кампания. Другият момент, който не трябва да се пропуска е, че при президентската кампания има втори тур и при него е много възможно да има обединение на няколко партии против управляващата ГЕРБ. Такъв фронт може да произведе президент, който да не е от ГЕРБ, както и кмет. Независимо от много силните позиции на партията на Борисов. Предстои им една много тежка и бурна битка в изборите.

- В този дух какви коалиции можем да очакваме?


- Най-интересна е комбинацията на бившата Тройна коалиция, т.е. дори да не е на първи тур, а на втори - кандидата на БСП ще бъде изправен срещу кандидата на ГЕРБ, защото в момента това са най-силните политически играчи. На втори тур ще е изключително важно как ще го подкрепят останалите политически сили. От една страна, на мен ми се струва доста вероятно, ДПС да подкрепи кандидата на БСП, също така е много вероятна и НДСВ да го направи, дори си мисля, че има шанс и Синята коалиция да дадат своята подкрепа за тях. Очаквам два лагера – ГЕРБ и Атака, които са управляващите срещу някаква комбинация от останалите. Трябва да имаме предвид, че Синята коалиция може да застане в позиция, която често заема в парламента, а именно да не даде ясен знак към избирателите си кого да подкрепят и тогава те ще решават съобразно симпатиите си. Ако приемем, че кандидатът на БСП е независима, политически неангажирана фигура, има харизма и хората го виждат добре да стои като бъдещ президент, много е възможно избиратели от алтернативни политически сили да се присъединят към този избор. Например кандидат от типа Миглена Кунева, която се харесва и е призната от БСП и НДСВ, тя по-лесно може да бъде припозната и от по-широки части на дясноцентристкия спектър и тогава изборът на кандидатът на ГЕРБ ще стане доста сложен, въпреки всичко това зависи от личните качества на подбрания от ГЕРБ кандидат. Доста трудно е да правим каквито и да било прогнози без да знаем конкретните кандидати.

- Каква е политическата роля на партии като РЗС?

- Не съм политолог, но наскоро имах възможността да се срещам с избиратели и да правя фокус-групи чрез които установихме, че хората ги харесват като някакъв проводник на истинността, като един вид дразнител. Яне Янев непрекъснато възбужда нови и нови въпроси и скандали в публичното пространство. Тази позиция е харесвана до толкова, до колкото в обществото изтича истината, някаква завеса се повдига. В същото време някои пък смятат, че тази позиция не е конструктивна, защото има провокация на скандали, но не е ясно кой и как стои зад тях. Яне Янев, който традиционно влиза в една провокативна роля, спазва този имидж и това се отразява на цялата политическа формация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 233| 23464 |01.11.2010 M. Радева: Костовото управление е недостижим еталон . 39| 17388 |21.10.2010 Е. Сугарев: С Трактора в политиката ставаме първа частна държава . 18| 20404 |08.12.2009 Полина Гергушева: И в политиката има леки жени . 9| 6998 |25.11.2009 Борис Велчев: Не смятам да навлизам в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads