Реклама / Ads
88| 8715 |09.03.2009 ИНТЕРВЮ

Стефан Гамизов: Арогантността на БСП за нов мандат е смразяваща

.
Хората не вярват, че някой може да се интересува от обществения интерес без видима меркантилна причина, казва председателят на Гражданска лига на България.
 

 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Гамизов , от няколко години сте във фокуса на общественото внимание,  но все още остават загадка мотивите и целите, които стоят зад вашите действия. Срещат се всякакви версии. Много от тях са доста крайни , определят ви като подставено лице, корпоративен лобист, а някои квалификации са дори стряскащи и обидни. Каква е истината ?

- Аз вярвам в свободната човешка воля. Вярвам , че тя е това, което прави човека способен да променя неизбежното и да създава за себе си и околните неща, които правят живота ни щастлив и нормален . Много пъти съм срещал ирония срещу мен, когато изрека тези думи . Даже не ирония , а откровена прикрита подигравка . Но това с нищо не променя житейската ми позиция . Простият факт, че в обществото ни понятието ‘’свободна човешка воля’’ е изпразнена от съдържание вече 65 години след комунистическия преврат от 1944 година ,не може да подмени обективната истина, че това понятие стои в основата на благополучието на всяко общество. Агресията  върху свободния ум,  практикувана от олигарси, мутри, корумпирани политици, журналисти, дежурно инсталирани псевдо интелектуалци, фалшиво титлосани експерти и всякакъв друг отпадък слугиньосващ на наследниците и клонингите на комунистическата диктатура, е предвидимо действие. Тези хора са жалки и уплашени. Във всяко нормално общество закона щеше да ги преследва безпощадно и те го знаят. Това е и причината да се търси обяснителен модел,  който е неморален за всеки, който е техен противник.

gamizov_0.jpg
Не мисля, че дължа извинение на някой ,че съм влюбен в свободата във всичките й измерения. Нито смятам да променям житейската си практика  за това, че правя живота неприятен на изброената по-горе категория хора. Те трябва да са наясно, че времето им изтича и рано или късно, даже по-скоро рано всичко ще свърши. И понеже аз съм демократ,  който отхвърля насилието, искам те да не бъдат подложени на него от озверели  тълпи търсещи примитивна справедливост. Искам закона да осигури такава.
Относно постоянното търсене на интерес в действията ми ще отговоря , че хората, които го правят, е добре да започнат да четат и да се образоват не само с глупавите и откровенно издаващи тежък комплекс за малоценност  писания на българския псевдо елит, а да се обърнат към  западната цивилизация с нейните велики достижения в духовната и материална култура . Кризата в тази цивилизация,  която настъпи през последните години, не променя факта, че там се намира нашето място и спасение.
Също така е напълно обяснимо защо е трудно да се приеме, че е възможно човек да се интересува от обществения интерес без видима корупционна причина. Неконтролираното и неподвласно на политическото насилие познание , вече близо 40 години е описало такова поведение - Eduard Banefield, The Moral Basis of a Backward Societ – „ В обществото на аморалния фамилизъм за обществените дела се грижат само държавни служители, тъй като само на тях им се плаща за това. Счита се за необичайно и дори недопустимо обикновен гражданин да се интересува от разрешаването на обществен проблем”.
Мисля ,че каквото и повече да кажа ще е излишно.
 - Какво мислите за сегашното правителство и заявката на премиера за нов мандат?

- Арогантността на тази заявка е смразяваща и смайваща. И това е така защото, когато се направи равносметка на това управление, става ясно, че няма начинание, в дъното на което да стои корупция или каквато и да е друга форма на злоупотреба и то да не е получило пълна подкрепа. И точно обратното,  всяко смислено действие  е подтискано, отлагано с безкрайни обещания, безсмислени обяснения и накрая - задължително изоставено. Но да изчакаме изборите да наближат. Някои хора се мислят за много големи умници  и са напълно уверени, че ще успеят да изманипулират всички. Мисля, че този път нещата няма да се подредят точно както си представят. Накрая сметката ще бъде платена и  съм готов да се обзаложа  - с лихвите. На кръга Станишев трябва да му стане ясно , че когато обещават да направят нещо за обществото трябва да го изпълнят. Разбирам,че ни смятат за полуидиоти, на които могат да подхвърлят обещания и в същото време да правят всичко по силите си за да угодят на всеки олигарх, мутра или откровен престъпник. Наистина ли Станишев си въобразява , че хора като мен ще му позволят да се възползва от това, че с толкова усилия притиснатият Първанов е принуден да освободи част от заграбения от него терен от конституционното поле и да го върне на изпълнителната власт? Наистина ли си мисли , че това се прави защото го харесваме и наистина ли не разбира , че неговата личност няма никакво значение и само институцията е важна? За мен няма значение къде корумпираните се отчитат при президенския или министър-председателския приятелски кръг. Както съм казвал много пъти, съдя за хората по техните действия и моето отношение ще се променя в зависимост от това и в кой момент какво те правят за или против обществения интерес.
- Вашите изказвания са винаги много остри и критични. Каква политическа платформа или програма би Ви удовлетворила?

- Напълно съм наясно какво искам. Но няма да отговоря на този въпрос, защото до седмица парчета от трийсете неща, които ще изброя, ще попаднат по програмите на политическите ни плагиати. Моля, не ме разбирайте грешно, не ме притеснява кражбата на идеи. Притеснява ме ,че когато си украсяват програмите с откраднати граждански идеи, а после нищо не вършат, така тези идеи се изпразват от съдържание и гражданите престават да вярват на каквото и да било.
Аз не съм политик. Или поне все още не съм. Ако някой от политическите ни мъже и жени желае да си поговорим и да получи съвет , нека приеме, че е поканен в офиса на Гражданска лига на България. Това се отнася за всички. Нужно е само да иска да направи нещо добро за гражданите.
- Този отговор значи ли че обмисляте да се занимавате с политика?

- Обмислял съм го. Но за да се захвана с това, трябва да имам подкрепата на достатъчно хора, с които да споделяме общата цел за радикално ново устройство на държавата. Радикална демократична промяна. От народа и за народа. Тази промяна, която би ни върнала в цивилизацията и би ни извадила от нейното предверие.
Към този момент не виждам критична маса от граждани, готови на върховно усилие в името на свободата. Хаотичното обикаляне в общественото пространство и хвърлянето след всяка популиска заявка няма нищо общо със смисленото гражданско действие, от което има нужда обществото. Съжалявам , че трябва да го кажа, но ние като общество напълно си заслужаваме съдбата. Животът ни е функция от собствения ни мързел да се самообразоваме и да практикуваме правилните, а не лесните неща.
Няма никакво съмнение, че тази неграмотна, корумпирана, неискаща и неможеща да служи на обществото политическа класа трябва да бъде сменена. Но преди да пристъпим към това действие, трябва да си зададем въпроса с какво ще я сменим. Да намерим тези лидери, които със сигурност ги има сред нас и които искат да служат на нацията, а не да се възползват от нея. Тогава промяната ще бъде нещо повече от смяна на лицата.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7720 |18.10.2008 Огнян Стефанов: Живея втори живот, но не мога да избягам от журналистиката . 17| 7884 |17.10.2008 Огнян Стефанов: Болката е смазваща и те убива . 14| 15069 |16.10.2008 Огнян Стефанов: Тези с железата дамгосаха тялото ми с белези V - като винкел . 17| 7577 |01.10.2008 Щефан Апелиус: България има нужда от мъже като Огнян Стефанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads