Реклама / Ads
21| 6030 |21.05.2010 ИНТЕРВЮ

Н. Василев: Съкращения в администрацията? Винаги може още

.
"Неведнъж съм казвал, че по-малката администрация работи по-добре. Винаги може да се направи оптимизация, без от това да пострада качеството на работа.", каза пред Frognews.bg бившият министър на администрацията от НДСВ Николай Василев.
 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Василев, и към момента се обсъжда с колко да бъде съкратена администрацията в министерствата. Като бивш министър на този ресор има ли нужда от съкращение на хора?


- Настоящото правителство непрекъснато казва, че миналия мандат администрацията се е раздула. Всъщност извън политическото говорене истината е друга – докато бях министър на администрацията тя беше намалена с около 17 000 души, а моят колега Даниел Вълчев оряза в системата на образованието 24 000 работни места. Разбира се, подкрепям сегашните намерения за още съкращения. Винаги съм казвал, че по-малката администрация работи по-добре. Винаги може да се направи оптимизация, без от това да пострада качеството на работа. Необходима е единствено политическа воля. Ако кабинетът на Бойко Борисов има воля, може да направи съкращенията или диференцирано, или за всеки ресор еднакво.

- Миналата седмица стана ясно, че правителството ще освободи Краун ейджънтс, които бяха назначени от вас. Беше ли грешка, че англичаните влязоха в българските митници?

- Едва ли е било грешка. Факт е, че при тогавашния екип на Министерството на финанвсите от митниците влизаха все повече пари в хазната. В момента, доколкото виждам, митниците не носят достатъчни постъпления. Нека след една година направим равносметка какво се е случило, след като Краун ейджънтс са си тръгнали, и тогава да преценим било ли е правилно решението да се прекрати договорът.

- Как оценявате действията на правителството относно АЕЦ „Белене”? Онзи ден премиерът Бойко Борисов заяви, че още утре може да започне строежът й. Има ли такава възможност?

- Най-напред нека окончателно кажат дали ще строим АЕЦ или не. Не е правилно в продължение на десетилетия държавата да не знае какво иска. Имахме добри инвеститори, които миналата година успяхме да изгоним. Аз лично по-скоро подкрепям АЕЦ „Белене” да се построи от частни фирми, а не от държавата.

- Няма ли така да бъде наложен монопол над тока?

- Не. Не смятам, че частните инвестиции са нещо лошо. Има регулаторен орган, който е създаден именно с тази цел – да следи за злоупотреби и спекулации с цените за крайния потребител.

- В една от националните телевизии настоящият министър на транспорта заяви, че в БДЖ от 40 години не е правено нищо. Съгласен ли сте с г-н Цветков?


- Г-н Александър Цветков е прав, разбира се, че в железниците отдавна има много проблеми. Искам да ви припомня обаче, че когато бях министър на транспорта 2003-2005 г., БДЖ излезе на печалба през втората половина на 2004 г. Днес загубите са огромни. Тогава успяхме да закупим 50 нови влака „Сименс”, и то без държавна гаранция или бюджетна подкрепа. Ръководех този ресор 2 години и, колкото и нескромно да звучи, през този период имаше и по-добра организация сред служителите, което предотврати и евентуални инциденти.

- Притеснявате ли се от проверка на сделката с външния дълг?

Не, напротив. НДСВ направи профессионална сделка с външния дълг, след която Милен Велчев беше обявен за финансов министър на годината в света. Притеснява ме обаче факта, че около проверката на сделката се изказват предимно политици, които не са специалисти по темата. Много малко са финансистите, които вземат отношение. Смея да твърдя, че правителството на НДСВ беше най-чистото през последните 20 години.

- Може ли България да изпадне в положението на Гърция? Лошо ли ще бъде, ако МВФ се заеме с кризата у нас, както заплашва Мартин Димитров?


- НДСВ предлагаше да водим разговори с МВФ още от октомври 2008 г., преди кризата да беше настъпила в България. Тогава бяхме силни, с бюджетен излишък и голям резерв. Щяхме да постигнем предпазно споразумение при добри за нас условия. В момента все още можем да оцелеем без МВФ, но за целта са нужни реформи и политичска воля, за да няма бюджетен дефицит. Лошо е, ако дойде МВФ, но е по-лошо, ако не дойде, когато трябва.

- Какво е положението в НДСВ към този момент?

- Подготвяме се за местните и президентските избори през 2011 г. На преден план в момента е частичният вот за кмет на Габрово, където НДСВ участва със самостоятелна кандидатура.

- Двама ваши министри на отбраната са разследвани в момента, единият от които беше показно арестуван. Има ли по-специално отношение към НДСВ?

- Надявам се да няма. Повечето хора в страната не одобряват показността при ареста на Николай Цонев. Съдът решава дали хората имат вина или не.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9558 |20.04.2010 Ем. Андреев: България винаги е в блатото на левите убеждения . 6| 7183 |18.01.2010 Г. Колев: Българите винаги ще недоволстват от съда . 10| 6460 |15.12.2009 Р. Василев: Нормални не може да говорят с Черния . 21| 5874 |29.04.2009 Н. Василев: Работим НДСВ да е част от следващ парламент и правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads