Реклама / Ads
1| 8490 |26.06.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Мавзолей на ранните християни откриха в Сандански

.
Част от зида на разкрития мавзолей Източник: Тодор Стойчев
Част от раннохрисиянски некропол от ІV – VІ век бе открит в град Сандански. Добре запазеният зид и разположените под него гробници, в които са намерени множество човешки скелети, са разположени отчасти в частен парцел. Според специалистите това е вторият мавзолей от тази епоха, намерен досега в България.
 

На археологическия паметник случайно попадат работници по време на строителни работи. Вместо да го разрушат, както обикновено става у нас, те информират за това собственика на имота - Марио Биков, практикуващ адвокат в Благоевград. Биков от своя страна уведомява директора на Историческия музей в града Владимир Петков и строителството е прекратено. Нещо повече – адвокатът предлага старините да бъдат съхранени, като се ангажира лично да съдейства за това.

Според Закона за културно-историческото наследство в подобни случаи се изисква за съществуването на паметника да бъде информиран Националния институт за паметници на културата (НИПК). Кметът на община Сандански Антон Тотев подготвя писмо - № 33-00-242 от 25 май 2009 г. до институцията. С него изисква НИПК да състави комисия, каквато е “стандартна процедура”, която да даде оценка и да направи предписание как да се запазят тези културни ценности. Въпреки това повече от месец няма получен писмен отговор на отправеното искане. Няма и назначена комисия от националния институт, която да реши съдбата на раннохристиянския некропол.

В момента екип от археолози, под ръководството на Владимир Петков и д-р Светла Петрова от Националния археологически институт с музей вече са започнали спасителни разкопки на мавзолея в Сандански.



д-р Светла Петрова от НАИМ – БАН, зам.ръководител на спасителните разкопки

На същия терен досега са проучени още 11 обикновени гроба и 2 зидани гробници. В една от тях върху бялата мазилка са нарисувани с червена боя три изящни кръста, с по осем точки изсечени в тях. Специалистите смятат, че те имат един единствен аналог – кръст от V век в Равена, Италия.

В некропола не са открити дарове и накити от благородни метали. По онова време е имало различни традиции. Покойниците са били погребвани голи. Те са оставали анонимни, като не се е афиширал техния произход или благосъстояние, за да се представят като равни в отвъдното.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6759 |25.06.2009 Дворец на Волжка България засечен от спътник . 0| 10034 |22.06.2009 Театрални празници “Перперикон 2009” стартираха в града на древните траки . 35| 14266 |20.06.2009 Максим Бехар: Не е достатъчно да си № 1, а трябва да си три пъти № 1 . 9| 38668 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads