Реклама / Ads
1| 7748 |07.01.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Как Джоко Росич стигна до „Йовано, Йованке“ и ни плени

.
Джоко Росич Източник: Inews
Спорно е какъв е произходът на песента „Йовано, Йованке“ – дали е македонски, сръбски или български. Едно е ясно – тази песен докосва сърцата на хората, които живеят на Балканите.
 

Незабравимият Джоко Росич, който с невероятния си тембър и въздействащ талант, пресъздава монолога към песента „Йовано, Йованке“.

 

 

Той е написан от Любен Дилов-син. Песента разказва за невъзможната любов на момче и момиче.

 

Самият Джоко Росич вдъхновява автора да напише текста, като му разказва за произведението „Кощана” на Борислав Станкович. Росич казва, че има един монолог на Хаджи Митке, който не си спомня много добре, но в съзнанието му е останал съвсем ясно като емоция. Любен Дилов-син споделя, че това е втората част от пролога на Джоко, където той сменя името Кощана с Йована, за да може да преходи после директно в песента „Йовано, Йованке“ на Слави Трифонов и Ку-ку Бенд.

 


.

Актьорът Джоко Росич. Източник на снимката Magnifisonz

 

Дилов си спомня, че тъй като монологът е бил само любовен, е било необходимо да бъде свързан с идеята, че пролятата кръв на Балканите. Тогава Дилов пише:

 

„Аз съм отломка, но не от една българска мечта, а от една българска илюзия. Илюзията, че с кръвта си и храбростта си, можем да изкупим глупостта на властниците си. Двеста хиляди мъже оставиха костите си, за да сбъднат илюзиите им. От тука на Балканите не си сбъдваме мечтите, ами си ги давим. Давим си ги в кръв. И само, който види тая кръв знае, че годините нямат значение и държавите немат. Човеците са важни… Като легнеш у окопа, всички наедно ги ядат въшките и сърбите, и българите, и шиптарете, турците, и евреите и тех. Нема Рамазан, нема Шабат, за въшките все е Курбан Байрам. Туй ще рече, че кръвта е една и съща. Нема важно, на кой се Бог кланяш. Моят Бог не е нито Аллах, нито Христос, моят Бог се казва Йована. Йована, дето душата ми разпъна, тя ми е разпятие и покаяние и Бог..сал тя ми остана. Едни викат, че се казвала не Йована, а Македония. Други викат, че името и било Европа. Трети на голям параход я видяли, там пък се казвала Америка, ама за мен си е Йована. Вечер, като седна край огъня, все на нея и говоря, ей така и думам…Ех, Йовано, Йованке…”

 

 

Джоко Росич в изпълнението на монолога към песента "Йовано, Йованке"

 

Импровизацията на Джоко Росич е вълнуваща и разтърсваща, защото Джоко всеки път го пресъздава по различен и въздействащ начин:

 

„Ех, Йовано, Йованке, аз те тебе чекам, дома ди ми додеш, а ти недовадяш душо, сърце мое, Йовано… Аз те чекам, Йовано, песен да ми запееш. Како майка сина е имала. Все що син искал е, все му е майка давала, а син …болен. Болен, откакто се родил е… Да ми пееш, как са разцъфтели бахчите, разпукали се люляци, замирисали девойки…а он болен. Болен, откакто се родил е… Да ми пееш како и аз, ето , по мръкло се лутам…Нощ ме пие, месечина ме пие, а нищо ми ние. Здрав съм, а болен!” 

 

Текст на песента

 

Йовано, Йованке

Йовано, Йованке,
край Вардаро седиш,
мори бело платно белиш,
бело платно белиш душо,
все нагоре гледаш.
Край Вардаро седиш,
мори бело платно белиш,
бело платно белиш душо,
все нагоре гледаш.

Йовано, Йованке,
яз те тебе чекам,
мори дома да ми дойдеш,
а ти не довагяш, душо,
сърце мое, Йовано.
Яз те тебе чекам,
мори дома да ми дойдеш,
а ти не довагяш, душо,
сърце мое, Йовано.

Йовано, Йованке,
твоята майка мори тебе не те пуща,
при мене да дойдеш, душо,
сърце мое, Йовано.
Твоята майка мори тебе не те пуща,
при мене да дойдеш, душо,
сърце мое, Йовано.

 

Ивановден е религиозен и народен празник, който се празнуван в чест на Свети Йоан Кръстител. Отбелязва се неподвижно на 7-ми януари по православния църковен календар. Той е отбелязван от повече от 300 хиляди души.


.

 

Честит имен ден на всички, които носят името: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Ива, Йоана, Йоанна, Ивалина, Йована, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ивияна, Ванина, Ваньо, Ванеса, Ваненса, Венеса, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йолина, Йото, Йотко, Йонко, Йонка, Жана, Жанет, Ивайла, Ивена, Ивет, Ивета, Ивелина, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янита, Янин, Янина, Яница, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо, Яна, Янак.

 

На всички, които празнуват: Бъдете здрави, щастливи и усмихнати! Честит празник!

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3582 |20.10.2021 Олимпийският огън за Игрите през 2022 г. пристигна в Пекин . 0| 5165 |04.10.2016 Стигнахме Холивуд с ефектни каскади и много екшън в нов български филм . 1| 5320 |02.10.2015 Цветанов: Проф. Стойков е постигнал много за развитието на културата в Плевен . 4| 14540 |26.02.2014 Сбогом, Джоко! (Снимки)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads