Реклама / Ads
2| 5327 |27.10.2018 ХРАНА И ВИНО

Момчил Неков: Със защитата на Смилянския фасул в ЕС ще го предпазим от имитации

.
„Тук съм в Смилян, за да се срещна с производителите и да защитим Смилянския фасул и той да е известен не само в България, но и в цяла Европа. Така можем да се преборим с имитацията и да не позволим на тези които, копират фасула да печелят на гърба на производителите от региона.
 

Само така можем да запазим поминъка в Смилян и в околните села“. Това заяви евродепутат Момчил Неков при откриването на празника на „Смилянския фасул“ в Смилян.

 

Има документи, че първите данни за този фасул са отпреди 250 години. Преди повече от век „Цариградски вестник“ подчертава качествата на Смилянския боб като храна, желана на всяка трапеза.

 

„Трябва да запазим българското и затова основната ми кауза, като евродепутат и по която работя е защита на български традиционни продукти. Така българските продукти ще станат конкурентни на единния пазар и ще се знае, че производителите, които използват тази защитена марка произвеждат и продават качествени продукти“, каза още Неков.

 

Практически Смилянският фасул в момента има национална защита, но не и европейска, затова в момента се работи за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз.

 

Очаква се до месеци Смилянският фасул да започне официално процедура по защита в ЕС.

 

В Европейската схема за качество вече има защитени 16 вида боб. Боб са защитили Гърция, Франция, Испания, Италия и Полша.

 

Момчил Неков участва в Смилян и в кръгла маса „Традиции и нови технологии на отглеждане и преработка на земеделски продукти в планински райони“. Той разясни необходимостта български продукти да защитят географски указания и защитени наименования за произход, с цел повишаване на тяхната привлекателност, възможност за реализация на пазари и по-добри доходи.

 

Евродепутатът показа боб, който се представя за Смилянски, но всъщност е от Полша и е пакетиран в България.

 

Неков информира участниците и за въвеждане на термина за качество „планински продукт“, тъй като това също е опция за осигуряване на по-добра видимост на продуктите и осигуряване на пазари.

 

# # #

 

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

 

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

 

https://www.mnekov.eu

https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/

https://twitter.com/momchilnekov

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11810 |19.05.2017 Момчил Неков за двойните стандарти на храните . 0| 20100 |04.04.2017 Момчил Неков: БАБХ да забрани палмовото масло, рисковете за деца и бебета са големи . 0| 5448 |17.11.2016 М. Неков: Сирената с палмово масло задължително да бъдат обозначени . 0| 6348 |17.10.2016 Момчил Неков защити Еленския бут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads