Реклама / Ads
6| 6628 |21.11.2016 ЪNDERGROUND

Първо във Фрог: Повдигат три обвинения на Москов за турските ваксини

.
Петър Москов влиза в столичното следствие с адвоката си Менко Менков
Три обвинения ще повдигне прокуратурата на здравния министър Петър Москов. Преди минути той влезе в столичното следствие, придружен от адвокат Менко Менков, който защитаваше в миналото и Цветан Цветанов.
 

Първото обвинение е за длъжносттно престъпление по чл. 282 затова, че е приел неразрешени за употреба ваксини "Еувакс" и "Пентаксим" на 9 юли 2015 г. Второто е свързано отново с длъжносттно престълление, затова че не е заплатил изнесената в Турция БЦЖ ваксина чрез включване на договор за дарение на 5 млн. дози.

 

Съучастник в тези две престъпления според прокуратурата е и заместникът на москов Адам Персенски.

 

Третото обвинение за безстопанственост по чл. 219. То е свързано с факта, че не е осигурил контрол при производството на ваксината "ТетаДиф". Припомняме ви, че един милион дози голи ампули бяха открити в нелегална база в столичния квартал "Люлин".

 

Разследването за турските ваксини започна след сигнали на Фрогнюз и Валя Ахчиева. В началото ДАНС извърши проверка, но излезе със странния извод, че има престъпление, но няма виновен. Прокуратурата в този случай сметна, че има достатъно основание, да се продължи разследването и образува досъдебно производство.

 

Докладът и проверката на ДАНС реално забавиха поне с около три месеца цялото разследване. Прокуратурата беше готова преди изборите да повдигне обвинение на Петър Москов и заместника му, но изчака, за да не бъде обвинена в политическа атака.

 

Москов заяви пред Фрог на влизане в следствието, че не се чувства виновен и че е осигурил нужните ваксини за българските деца. Припомняме, че ваксината "Еувакс" е абсолютно забранена в Европа, заради недопустимо високотосъдържание на живак. Петвалентната ваксина "Пентаксим" също не е разрешена за употреба, тъй като е смесвана и пакетирана при неясни условия в Турция.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9704 |21.11.2016 Д. Божилов за Фрог: Борисов ни завеща модела КОЙ . 0| 6531 |21.11.2016 Първо във Фрог: Зам.-министър Персенски с две обвинения за ваксините . 0| 4107 |19.11.2016 Шефът на Първо РУП за насилие: Извършва се проверка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads