Реклама / Ads
3| 7013 |21.03.2017 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Защо изгонихме босът на ДИАНЕТ и къде е културното аташе на Турция?

.
Улви Ата (вдясно) на среща с Председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед Източник: Главно мюфтийство
Защо България гони пети емисар на турската дирекция по вероизповеданията- ДИАНЕТ от страната в рамките на три години?
 
Защо турското посолство у нас вече няма културно аташе и как под прикритието на дипломатическа дейност южната ни съседка контролира главното мюфтийство в страната и нарежда на за кой  да се гласува на предстоящите избори?

На тези въпроси никой от властта няма да отговори. Нито главният прокурор Сотир Цацаров, нито шефовете на спецслужбите, нито президента, който ги събира на съвещание за напрежението между България и Турция.

 

Затова Фрог реши да се поразрови около историята с изгонените трима турски граждани от ДАНС като заплаха за националната сигурност. Освен секретарят на валията на Одрин Ибрахим Таранджъ, според „24 часа” другите двама са д-р Улви Ата, съветник по социалните въпроси в посолството на Република Турция у нас и депутатът от партията на Ердоган Азис Бабушчи.

 

Кой е д-р Улви Ата? Според „24 часа” бил преподавател във Висшия ислямски институт.

 

Изданието свенливо пропуска да добави, че реално Ата е главният мюфтия на България, който от името на турската дирекция по вероизповеданията-ДИАНЕТ контролира мюсюлманската общност в страната. Де факто Ата е официалният представител на ДИАНЕТ у нас и това е известно на българските служби не от вчера.

 

Според нефициална информация Ата разпределя парите, плаща заплатите и финансира главното мюфтийство, чийто сметки са блокирани. Твърди се, че месечно турската държава дава по 2 млн. лв. на мюфтийството, което си е пряка намеса във вътрешните работи на страната ни. Това бе потвърдено тази сутрин от главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик пред Bulgaria ON AIR

Практиката България да приема турски проповедници е позволена от Закона за вероизповеданията, пирет през 2002 г. Той дава право на ръководствата на регистрираните у нас религии да канят чужденци да проповядват. Според запознати обаче броят на турските имами, които са държавни служители, се увеличава значително с идването на власт на Ердоган в Турция.  

 

Интересно заради какво ДАНС гони пети емисар на ДИАНЕТ от страната през последните осем години ?

 

През януари 2009 г. със заповед на шефа на ДАНС Петко Сертов от страната бе изгонен главният координатор на Дианета у нас Адем Йеринде като заплаха за националната сигурност на страната. Преди да бъде изгонен, Йеринде изпълняваше и длъжността заместник ректор на Висшия ислямски институт в София и отговаряше за назначенията и финансиранията на трите средни мюсюлмански духовни училища в страната. „Не ми казаха защо съм екстрадиран”, каза тогава Йеринде пред турските медии. Според публикации в южната ни съседка турското външно министерство и посолството на Турция в София безуспешно се опитвали да спрат решението за екстрадация. Във връзка с този случай стана ясно, че в едно от училищата в Момчилград заместник директорът настоявал момичетата задължително да покриват косите си със забрадки.

 

Още двама служители на турския Комитет по религиозните въпроси-ДИАНЕТ, които са работили у нас по покана на Главното мюфтийство, са отпратени тихомълком от страната в края на декември 2015 г.

 

Това е станало по искане на Дирекцията по вероизповеданията, която е алармирала Министерство на външните работи, че на двамата имами, които са на заплата от Турция, но служат у нас, не трябва да се продължават визите за престой в България.

През януари 2016 г. Турският дипломат Уур Емироглу  бе обявен за персона нон грата и изгонен от страната. Емироглу е един от ръководителите на  ДИАНЕТ. Официално е  аташе по административните и социалните въпроси в Генералното консулство на Турция в Бургас. Ниската дипломатическа длъжност в консулството обаче е била само прикритие за дейността му, твърдят осведомени. Според бившия директор на Националната разузнавателна служба-НРС Кирчо Киров Емироглу е работел за турското разузнаване-МИТ.

 

Сега Ата е петият ръководител на ДИАНЕТ за България, който е отпратен тихомълком.

 

Името на аташето по социалните въпроси странно защо е свързано единствено с религиозна дейност-в Благоевградско, Шуменско, Разградско, Бургаско и най-вече около Главното мюфтийство. И то от няколко години.

 

Въпросът е защо точно сега България се осмели да го изгони? Нито Цацаров, нито от ДАНС ще ви кажат защо турското посолство няма от няколко месеца културно аташе. Да не би пък и то да е отзовано тихомълком заради връзките с турското разузнаване-МИТ, заплаха за националната сигурност и агитация за една партия у нас? Ето и още един въпрос. Защо пак преди няколко месеца с намеса от Турция е сменен мюфтията на Казанлък  като „гюленист”, както и главният секретар на главното мюфтийство със същите обвинения ?

 

Както Фрог единствен писа в събота, сбирка на районни мюфтии в Турция в началото на март е предизвикала изгонването на секретарят на валията на Одрин Ибрахим Таранджъ като заплаха за националната сигурност. Според неофициална информация там е правена обработка на мюсюлманските духовници лично от президента Реджеп Ердоган в полза на партията на Местан.

 

От главното мюфтийство признават с половин уста за тази сбирка, като се оправдаха, че не били запознати с факта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще присъства на събитие в югоизточната ни съседка, на което са били поканени и районните мюфтии от България.

 

Срещата на турският президент с нашите мюфтии. До Ердоган е шефът на ДИАНЕТ Мехмед Гьормез и вдясно главният мюфтия Мустафа Хаджи.

 

Лъжат ли от Главното мюфтийство ? Ето отговора. Официално съобщение на Българската телеглафна агенция-БТА от 11 март 2017 г. То гласи следното:

Ислямофобията и антиислямизмът в Европа засегнаха и България, заяви в Одрин секретарят на Главно мюфтийство

 

„Специално за БТА от Нахиде Дениз/ Ислямофобията и антиислямизмът намират почва за разпространение и в България. Това заяви секретарят на Главно мюфтийство в България Джелал Фаик, който участва в Одрин в панел на тема "Образователно, медийно и религиозно положение на турците в България".

 

Представители на Главно мюфтийство взеха участие в семинар на Тракийския университет в Одрин Семинар на тема „Състояние на турците в областта на пресата, религията и образованието” беше организиран от Института по балканистика към Тракийския университет в Одрин.Мероприятието се проведе на 11 март. Участници в него бяха представители на различни български образователни институции, на Мюсюлманско изповедание в България и други. Главно мюфтийство беше представено от Хюсеин Карамолла - началник на Отдел „Образование”, главния секретар на мюфтийството Джелял Фаик и Хайри Емин – експерт към Отдел „Международен”.

 

В рамките на семинара Карамолла запозна останалите участници в него с ислямското религиозно образование в България – средните духовни училища и Висшия ислямски институт. Секретарят на Главно мюфтийство Джелял Фаик представи проблемите с вакъфските имоти, а експертът Хайри Емин направи презентация пред участниците в семинара за проблемите на религиозната омраза, с които се сблъскват представителите на мюсюлманската общност в страната ни. Освен представители на България в семинара участие взеха още студенти по Балканистика от университета – домакин, както и видни, изявени изселници от България, които участват активно в обществения живот на Турция. Събитието беше отразено от различни турски медии”.

 

По информация на Фрог дейността на тримата изгонени от България турски граждани е следена от ДАНС в продължение на три години. Остава въпросът защо точно сега спецслужбите и прокуратурата се престрашиха да ги отпратят от страната ?

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8845 |18.03.2017 Само във Фрог: Изгоненият турчин-агент на турското разузнаване . 3| 6430 |18.03.2017 Първо във Фрог: ДОСТ с нов филм с Гьокче . 2| 6089 |17.03.2017 Посланик Гърков за Фрог: СЕТА- визи срещу бг -сила за Канада?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads