Реклама / Ads
6| 10883 |28.03.2017 АКТУАЛНО

Изстрелват Човекът на Модела „КОЙ” Сарафов във ВСС

.
Борислав Сарафов
”Сред колегите си г-н Сарафов е познат като почтен магистрат, с високи професионални качества. През последните 10 години от трудовата си биография ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност.
 
Работил е по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност. Считаме, че г-н Борислав Сарафов би бил достоен да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет, за което притежава необходимите лични, професионални и нравствени качества". Под това трогателно писмо са се подписали 31 прокурори от всички нива в системата в подкрепа на зам.главния прокурор Борислав Сарафов да стане член на Висшия съдебен съвет.

Явно тези 31 прокурори не знаят с какво е известен „почтеният магистрат” Сарафов в техните среди или пък не им пука. Така вероятно им е наредено отгоре.

В момента на издигането на „достойния магистрат” за ВСС се вихри сериозен скандал между Върховната касационна прокуратура и Национална следствена служба-НСлС покрай инцидента в Хитрино и намесата на Сарафов там. Заради това следователят Страхил Каменички също внесе в съда граждански иск срещу Сарафов за обиди и оказан натиск.

Според следователя това е станало в дните след трагичния влаков инцидент в Хитрино. Зам.-главният прокурор се появил на оперативна среща, посветена на делото в Шумен. Той започнал да обижда следователите, казвайки им, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго.

Но изпълненията на „почтеният магистрат” в Хитрино са само върхът на айсберга на овластения Сарафов, който е човекът на Модела „КОЙ” в прокуратурата.

 

 „Сотир Цацаров, заедно с Борислав Сарафов, помагат на депутата от ДПС Делян Пеевски да има огромно, съществено влияние върху ВСС”. Това заявява пред Би Ти Ви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов на 10 февруари 2014 г. Тогава прокуратурата зарива Цветанов с обвинителни актове, а самият Сарафов се изказва пред същата медия ден по-рано така: „Цветанов не е свещена крава за прокуратурата. Той не е особено важен, той не е изключителен с нищо повече от всеки дилър от "Надежда" и "Обеля", който вижда политическа поръчка в обвиненията срещу себе си”.

Силно засегнат от сравнението с дилър от „Надежда” бившият вътрешен министър добавя, че Сарафов се е срещал с Пеевски и Цацаров преди изборите за главен прокурор през 2012 г., на които Цацаров и Сарафов уж бяха конкуренти.

 

"Ако се поинтересувате колко са срещите, които са направени по времето за избора на главен прокурор и заместник-главен прокурор между тях двамата – Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски, ще дадем отговор на това, което в момента вълнува българската общественост – кой?", заяви Цветанов.

По думите му, Пеевски контролира и управлява прокуратурата и данъчните и затова му казал, че ще има неприятности с тях, което се случило само 20 дни след това.

Бурята се оказа в чаша вода и всичко бе туширано с намесата на Бойко Борисов, който накара Цветанов да запази мълчание по темата.

 

Иначе 2012 г. Наистина  се оказа ключова за Сарафов. Тогава шефът на Апелативната спецпрокуратура, започнал кариерата си като зам.районен прокурор на Сливница, се кандидатира за главен прокурор. Загуби от раз, но по-късно  се оказа издигнат до зам.главен прокурор. Дали пък не са помогнали въпросните срещи, за които говори Цветанов? КОЙ да каже.

Тогава излязоха наяве пикантни подробности от имотното състояние на „почтения магистрат”. Оказа се, че с една прокурорска заплата Сарафов притежава пет апартамента в София и къща в Испания. После се изясни, че те били купени от находчивата му майка. Светна и роднинската връзка на Сарафов с бившия министър на правосъдието, а после вицепрезидент Маргарита Попова, също близка на Модела „КОЙ”.

Попова е сватя на бизнесдамата Лиляна Танчева, леля на Сарафов.

 

„Работил е по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност”, пишат прокурорите в препоръката на Сарафов за ВСС. Интересно кои са тези „знакови дела” ?

 

Да припомним, че под ръководството на Сарафов по време на управлението на кабинета Орешарски бяха осъществени две абсурдни акции-арестуването на „убийците” на Делян Пеевски и тази в Лясковец, завършила със смъртта на командоса Емил Шарков и раняването на петима негови колеги.

За първата акция се наложи лично Сотир Цацаров да се извинява на „убийците”, а за втората Сарафов и хората на КОЙ в МВР се измъкнаха невинни по терлици.

Докладна записка за извършени нарушения от страна на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов отлежава без каквито и да е последствия за него в прокуратурата. Това съобщи Фрог нюз преди две години.

 

Въпросният документ е част от досъдебно производство №110 от 2012 г. по описа на ГДБОП, свързано с измами за милиони левове от страна на майката на депутата от БДЦ Светлин Танчев-Лиляна и леля на Сарафов.

В хода на проверката антимафиотите възложили на НАП да извърши цялостна ревизия на дейността на жената. За да съберат достатъчно годни доказателства за евентуална престъпна дейност, ченгетата използвали и СРС-та. В момента, когато ревизията била в разгара си, външното наблюдение попаднало на доста заинтригуваща среща. Според разследващите в едно заведение се срещнали уличената Лиляна Танчева, заедно с шефката на проверяващата група от НАП, Светлин Танчев и Борислав Сарафов, който по това време все още бил шеф на апелативната спецпрокуратура.

 

Информацията веднага била докладвана на тогавашният главен прокурор Борис Велчев, който от своя страна наредил материалите да бъдат изпратени в Пловдивската окръжна прокуратура. Изненадващо обаче, там случаят бил качен на трупчета.

Малко по-късно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че има потулена преписка, свързана с Борислав Сарафов, която той лично виждал с очите си. Веднага след това нещата попаднаха в порочна спирала. За да защити заместника си, считан за близък с кръга КОЙ, главният прокурор Сотир Цацаров изискал справка от шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Писанчев обаче също е считан за част от кръга КОЙ, затова съвсем очаквано обяснил, че няма нищо срещу Сарафов, след което нещата се приели за приключени. Участието на Сарафов се обяснява само с родниството с Танчева и нищо повече.

Цацаров дори защити подчинения си с думите: "Много е удобно да бъде отстрелян, защото Борислав Сарафов е двигателят на разследвания, които са свързани както с енергетиката, така и лица с имунитет или вече със свален имунитет и защото отстрелването му цели блокирането именно на тези разследвания. На хората, които имат такива цели, ще кажа ясно – това няма да стане. Борислав Сарафов продължава и ще продължава да бъде мой заместник". Прави впечатление, че Сотир Цацаров не защитил нито един от своите колеги с този хъс и енергия, макар срещу някои от тях да са изричани клевети, а някои дори бяха заплашвани със смърт и следени.

Разследващи обаче твърдят, че в документа, който е разписан от Цветанов, има данни не само за оказване на натиск, но и „други данни за престъпления”.

И този скандал със Сарафов потъна в небитието. „Почтеният магистрат” бе главно действащо лице в „Аферата Костинброд” ден преди парламентарните избори през 2013 г. Той даваше обилни пресконференции, но в съда обвинението се сгромоляса, а единсвеният подсъдим Росен Желязков, бивш главен секретар на МС, бе напълно оправдан.

Миналата година разследващ полицай от ГДБОП заведе дело срещу Сарафов за 30 000 лв за обида по неин адрес. Полицайката Любомила Ценова се обидила на зам.главния прокурор заради репликата по неин адрес: Ти свирки правила ли си? Заради това дело избухна скандал между Сарафов и ръководството на Софийски градски съд. В пространно изялвление, разпространено от ведомствения му пресцентър Сарафов обвини съда в пристрастност и заяви, че ще поиска неговия отвод, заради публикация в „Капитал“ за делото на Ценова срещу него.

 

Възмутените съдии излязоха с декларация с искане ВСС да се сезира по изявленията на Сарафов и да се направи проверка. И тази изцепка на „почтения магистрат” също бе потулена. Това явно му даде криле да прави каквото си иска, за да се стигне до скандала в Хитрино.  Делото заведено от следовател Каменички бе прекратено от съдия Любомир Василев от СГС с удивителни мотиви.

Съдията обяви, че дори и публично да обижда подчинени, зам.-главният прокурор има имунитет срещу преследване за това. И е недосегаем дори за търсене на гражданска отговорност за подобни прояви. Тоест може да си прави каквото си иска с подчинените си.

Ето такъв високоморален човек издигат прокурорите за Висшия съдебен съвет.

 

 

 


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3963 |28.03.2017 ВКП иска Сарафов във ВСС . 5| 4628 |17.02.2017 Нинова: Повтаряме модела с ген. Радев за изборите . 7| 8025 |07.02.2017 Симов: Наказаха ни заради обещания и модела #КОЙ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads