Реклама / Ads
40| 15460 |23.02.2010 ПОЛИТИКА

Сянката на Трактора изплува от самоубийството на Ахмед Емин?

.
Ахмед Емин
Човек от бившото ръководство на ДАНС е спрял преди година допълнителна проверка за самоубилия се шеф на кабинета на Ахмед Доган – Ахмед Емин. Това разкри източник на Frognews.bg от службите за сигурност. Днес медийният интерес към името на Емин бе отново възобновен, след като премиерът Борисов разкри, че е поискал главният прокурор Борис Велчев да инспектира разследването.
 

"Силно озадачен съм от начина, по който е проведено разследването за самоубийството на секретаря на ДПС Ахмед Емин", каза премиерът. Според нашия източник, след самоубийство в сарая на Доган в кв. „Бояна” в столицата, в касата на жертвата са намерени интересни материали, които са били отделени от прокурорското дело и са изпратени тогава от държавното обвинение за допълнителна проверка от ДАНС и МВР. И двете институции обаче не са си мръднали пръста и материалите са потънали, за да изплуват отново сега при управлението на ГЕРБ.

Наскоро Бойко Борисов попада на тях в справка, пратената му лично от ДАНС и незабавно решава да активира случая. Вероятно министър-председателят е установил безобразие, сочещо прикриване. По всяка вероятност версията за оказан натиск върху Емин не е била изяснена от обвинението, а не е изключено прекратяването на делото от прокуратурата да е станало след политически натиск, коментира магистрат, запознат с делото.

Любопитните материали от касата на Емин свидетелствали, че той най-вероятно през последните месеци е бил подложен на сериозен натиск, идващ от хора от тогавашната власт. Мъжката секретарка на Сокала е бил изнудван и шантажиран за услуги, бизнес, пари, но не е издържал на пресата и посяга към оръжието си, за да сложи край на драмата. По-късно хора от българското ФБР не са извършили необходимата проверка и така са прикрили истината. Твърди се, че сега от агенцията са се оправдали, че така им е било наредено преди една година, но тепърва предстои да се изясни кой, защо и в чия каса са престояли любопитните материали.

Мистерията със смъртта на Ахмед Емин може да се окаже брънка от пипалата на октопода, оглавяван от бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Предполага се, че той е човекът с власт, пресирал Ахмед Емин през последните месеци от живота му, а после обгрижил замазването на истината. Това твърди анализатор от МВР. Според него са били засечени интензивни контакти между Емин и доц. Петров, а не било изключено и самоубиецът да е работел за службите.

Ролята на Трактора изплува и в друга версия около драмата в боянските сараи. Необяснена и до днес остана информацията, публикувана от Frognews.bg, че през последните месеци от живота си Емин старателно и прилежно се е обучавал да стреля точно в стрелкови клуб край София. Всеки вторник и петък той е бил неизменно на стрелба, за да тренира ръката си, а срядата е посвещавал на среща с братята масони. Човекът до Доган е изстрелял над 5000 патрона, за да улучва безпогрешно всяка мишена. И с тази педантична точност, на която се е възпитавал, вероятно не е целял да улучи собствената си глава, а друга мишена, наложена му от някого? Преди година хора от обкръжението на Доган упорито твърдяха, че именно шефът им е бил сложен на мушка. Поръчката е била дадена от човек, който обичал да казва: „Този го сготвих”, а Емин е трябвало да изпълни ритуала.

Във фаталния 10 октомври 2008 г. обстоятелствата в боянските сараи и неколкократният отказ на Доган да приеме шефа на кабинета си са изнервили и уплашили Емин. Той се е усъмнил да не би да е осветен и е посегнал на живота си. Така и в тази версия сянката на Алексей Петров, който сега е в следствения арест като тартор на мафиотска група, излиза отново на преден план. Тези особени връзки намират обяснение и в изявление на тогавашния заместник на Сокола Касим Дал. Той остро реагира срещу освобождаването на зам. шефа на ДАНС Иван Драшков от премиера Станишев. ДПС бяха категорични, че от агенцията  трябва да бъде изгонен Алексей Петров, а за Драшков никой не ги е питал. Реакцията им смрази тройната коалиция, а Станишев се огъна и започна да обяснява, че бил готов да преразгледа случая. ДПС обаче така и не обясни после острата си неприязън към доц. Петров?

Сега важни обяснения по скандала може да даде и тогавашният генерален комисар на МВР Павлин Димитров, а сега зам.-министър в правителството на ГЕРБ. Точно той още час след трагедията каза, че Емин се е самоубил с личния си законен пистолет, с изстрел в главата в така наречените “Сараи на Доган” на ул. “Беловодски път” в Бояна. Първаночално Павлин Димитров обяви, че предсмъртно писмо не е намерено, но на следващия ден сюрпризира любопитството с мистериозно тефтерче, с уж последните слова на Емин.

Каква обаче е истината и има ли тя връзка с октопода, който сега е в ареста, предстои да разберем?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8062 |22.02.2010 Емигранти гневни на властта в София за гаврата с Митрова . 22| 5409 |21.02.2010 20 години не стигат: КНСБ пред втори преход . 26| 8662 |21.02.2010 Русия и клишето „Българите пак ни предадоха" . 10| 10711 |18.02.2010 Die Presse: Кръстникът на мафията като застрахователен шеф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads