Реклама / Ads
98| 19256 |01.01.2011 ИНТЕРВЮ

Проф. Иван Славов: Къде е българският Пиночет?

.
Проф. Иван Славов
Кичът не може да бъде убит, преуспяват само героите му, по-силен е и от мен, признава философът
 
Интервю Васил Василев

- Проф. Славов, до какви нива стигна кичът у нас през изминалата година?


- Нищо по-различно от 2009 г., от 2008 г. и т.н. Кичът нито е вчерашен, нито е утрешен, той е вечен. Вече не се занимавам с това, очевидно кичът е явление, което не може да се изкорени, не може да бъде убито. То е много по-силно от всеки един. Преуспяват героите на кича. Те са фаворитите. Ние живеем в един политически, културен и обществен миш-маш. С годините осъзнавам, че кичът далеч не е най-трашната болест. Най-опа- сен за България е рецидивът на комунизма, от който не можем да се отървем вече десетилетия. Последните разкрития за ди-пломатите агенти показват за пореден път, че страната ни е филиал на ДС Ние станахме за срам пред целия свят като последната държава, в която живее плътен неокомунизъм. Доказахме на всички, че нищо не е разбито, нищо не е ликвидирано, а е поредният епизод от неизживения комунизъм. Спомнете си как от всички някогашни компартии българската беше най-ревностната и най-фанатизираната. Неслучайно ни на-ричаха „образцов сателит на СССР”.

- Как според вас може да над-живеем това зло-кобно минало?


- Често си мисля за военен преврат като този на Пиночет, но ви уверявам, че това е невъзможно, защото всички български офицери са болшевики от съветската школа. В България няма личности, които да поведат тази така чакана промяна. Всички са пионки на режима. Партиите са се увълчили за печалбарство. Нито една няма дос-тойнството и честта да признае успехите на другия. Когато някой дойде на власт, първата работа е да изчисти старите и в същото време не знаят какви хора слагат на техните места. Примери колкото щете. Най-пресният е това момиче от фонд „Земеделие”, което орезили страната ни. Напоследък най-смешното нещо, което съм виждал, е надписът на Народното събрание – „Съединението прави силата”.

- С пълна сила се задава новото движение на Георги Първанов. Може ли то да е спасителната сламка за България?

- Това е смехотворно, ретроградно и реваншистко явление. Първанов е един политик, който трябва да е консервиран и забравен от всички. За последните 20 години има двама злодеи, които са направили най-страшните злини в България. Това са Андрей Луканов, който окраде сума пари, пишеше отвратителните си сценарии, заобиколен от агенти, и Георги Първанов, който е зловещ комунист Той непрекъснато създава около себе си общности, които пречат на демокрацията. Първанов мечтае да си върне тъпкано на БСП, която уж го пожертва преди 10 години. Сергей Станишев е безобидно момче в сравнение с президента. Да не говорим за неговия замесник – Ангел Марин. Като каза, че ако махнат Първанов, той ще дойде на власт, изтръпнах. Марин е един дръвник. Докато лявото пространство не се освободи от агентите, няма да има перспектива, защото винаги ще е компрометирано. Как е възможно някакъв си Димитър Иванов да стане професор и да показва колекции за 20 млн. лв?! Какво е работил, за да спечели тези пари? Няма ли Кушлев за него? Няма ли съд? Един човек, който е тероризирал хора, изпращайки ги в лагери, има наглостта да си основе школа за лидери на името на Стефан Стамболов! Това е скандал, който минава тихомълком. Нали говорим за морал, нали това е опорната точка? Къде е моралното в общата снимка на Божидар Димитров и Димитър Иванов – двама ухилени агенти на ДС

- Бойко Борисов заяви, че ще освободи всички агенти на ДС от ръководните постове. Това достатъчно ли е, за да тръгне държавата напред?

- Ако премиерът удържи тази линия да бъдат отстранени всички от ДС, ще е проев ропейско и демократично. Не трябва никакви компромиси в този критичен момент. В тази връзка трябва да отбележим точната позиция, която зае външният министър Николай Младенов. СДС има непоправим грях, персонално Иван Костов, че не оряза агентите навреме. През 90-те години ги обвиниха, че гонят вещици, което ги уплаши. В другите страни е немислимо президент да е агент например. Представете си в Германия човек от Щази да е на ключово място... Най-тягостно е, че всичко това рефлектира в съзнанието на младите хора, нямаше никаква антикомунистическа пропаганда, а обратното. Нямаше пречистване на съзнанието, никой не чу покаянието на БСП Оказа се, че всички агенти са реабилитирани като герои. Ако Костов бе удържал курса, от тези хора нямаше да остане помен, защото бе твърде десен. С такива хора не трябва да се водят преговори. Трябва да се вкарват в затвора, да се прави лустрация, но преди това да се проверят досиетата им – кой как е работил. Защото има и такива, които са били агенти по принуда, със заплахи, но не са били толкова „усърдни” и са се измъквали, без да пишат помии.

- Подкрепяте ли политиката на правителството спрямо БАН?

- Учените там и з н е м о г в а т за средства, карат по инерция. Но трябва да се види кои от тях стават и кои не. Дали инс т и т у т ът им е функц и о н а л е н , защото има паразити като институтите по изкуствознание и езикознание. Освен това не виждам тези, които са начело на БАН, да са някакви учени, които респектират и имат международно признание.

- Но и в културата трещят скандали, а министър Вежди Рашидов все намира оправдания, приемате ли ги?

- Рашидов няма място в това министерство. На първо място той не е интелигентен. Освен това не знам и какви са качествата му като скулптор. Хората така и не видяха нещо уникално, направено от него. Той не може да се сравнява с гения на един Георги Чапкънов, който прави чудеса. Казват, че Вежди имал много продадени произведения. Негова си работа. Но най-лошото при него е, че демагогства и постоянно шикалкави. За рождения си ден заслужено получи един голям плесник от кинодейците, които му подариха надпис „достойнство”. Това, което той няма. Финесът и артистичността, които са задължителни за един министър на културата, Вежди замества с пури и водка. Ако е такъв приятел и приближен на Бойко Борисов и на всяка цена трябва да е в този кабинет, защо не му намери място в някое по-тъпанарско министерство. Премиерът трябва да се отърве от Рашидов по същия начин, както направи с Божидар Димитров, за когото е голяма гордост и чест да си лизач. Той няма място и в БНТ с предаването си, което напомня на съботна литургия Кой млад човек ще седне да слуша колко велик народ сме били? Това всеки го знае. Мен ме интересува какви сме сега.

- Гледахте ли последните благотворителни шоута?

- Не, защото ми омръзна от това преиграване и изфукване. Никой там не кцентира върху основните проблеми и всички огромни пробойни. Те не показват бездната на изостаналостта ни. При тях има показна филантропия. В тях единствено пече-
лят артистите, които получават овациите. Гледах веднъж „Байландо” по Нова ТВ. Идеше ми да вия, като видях, че този дървеняк Красимир Каракачанов спечели. Как може това туловище да бъде на сцената, да си върти задника. От друга страна, не мога да гледам bTV заради Ани Салич – една обикновена говорителка, която опитва да танцува и пее, а на всичко отгоре взимала по 7000 лв. доколкото прочетох в печата. Що се отнася до „Българската Коледа”, не мисля, че това е ра-
бота на президента. Тази акция само замазва очите на хората и показва, че уж се прави нещо.

- Ще гледате ли новогодишните програми?

- Не, отдавна не ги следя, защото там участват само амортизирани артисти, които досаждат. Например една Стоянка Мутафова. Нека дадат на нея и на останалите 1000 лв. пенсия, за да се успокоят и да не се показват повече. Чисто физиологично е неприятно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 13423 |15.12.2010 Проф. Попконстантинов: Лакомията е вредна за археологията и за нашите паметници . 34| 11439 |28.10.2010 Проф. Константинов: Гласът на българите в чужбина не е равнопоставен на този у нас . 76| 23127 |25.10.2010 Проф. Знеполски: Елитите на БКП и службите бяха наясно с промяната . 34| 15918 |19.09.2010 Проф. Александрова: Бойко най-добре играе гняв в политическия театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads