Реклама / Ads
37| 13712 |20.10.2014 ИНТЕРВЮ

Кметът М. Йосифов от затвора : Продажни магистрати ме смазаха невинен

.
Марин Йосифов
Полковник Марин Йосифов, който печели два пъти избори за кмет на град Садово като независим депутат, е осъден и хвърлен в затвора за три години и половина. Обвинен е в манипулация и подмяна на документи на търг за канализация на едно от селата в общината и присвояване на 1 млн. лв. "Мислех, че моят случай е грешка , но в затвора разбрах, че не съм единственият ощетен от продажни или заплашени магистрати", казва Йосифов. Никой не му е давал думата, за да се защити публичо. По bTV са прекъснали предаването с него със заповед по телефона. Ние му даваме думата.
 
Интервю на Красен Бучков

- Г-н Йосифов, вие сте първият кмет, който е осъден  ефективно през последните години. Защо смятате, че сте попаднали невинен в затвора за три години и половина ?

- Съгласно историческите справки правосъдие означава истина. Истината се доказва с факти. Мен ме осъдиха без каквито и да е факти. Набедиха ме, че съм поискал дар, който не ми се полага, от определeн човек. Съдът доказа, че такова нещо няма. В мен не са намерени нито пари, нито белязани пари, нито сметки, нито съм разхищавал нещо. Явих се на дело след показанията на единствения си заместник . Тя каза, че съм я накарал да подмени документи в  тръжна процедура от юни 2010 г. за избор на изпълнител за изработване на канализация за обратни води на село Кочово. Няма как да я накарам да прави подобни неща по няколко причини. Първо – самият търг е в самото начало. В комисията, назначена от мен, познававам само председателя, а именно заместничката си. За всички останали от комисията тя е поискала хора от агенцията за обществени поръчки, външни лица, като финансист, юрист, ВиК-инженер и строителен инженер. В малките общини нямаме кадри и затова ги взехме от агенцията. Аз тези хора видях единствено на 17-и, инструктирах ги и ги предупредих, че искам на всеки документ да виждам три подписа на произволно избрани членове на комисията. Направих всичко по закон,за да предотвратя някаква външна намеса в работата на комисията. Освен това всичко бе в началото, те не бяха отворили още административната част на тръжната процедура. Седмица след началото заместничката ми Елена Василева допуска в работата на комисията външно лице, което няма нищо общо с общината и  което се доказа в съда.

На 30 юни, при проверка  на полицията, тръжните документи бяха открити и иззети не от мястото за провеждане на търга, а в канцеларията на тази същата председателка. Част от документацията тя беше отнесла дори в дома си. Впоследствие госпожицата писмено ме набеди, че съм я накарал да подменя документи от тръжната процедура.

- И твърдите, че това не отговаря на истината. Казахте "първо", има ли второ, трето, четвърто доказателство за невинността ви? Както казват,  един невинен човек да лежи в затвора е много по-жестоко, отколкото престъпник да е на свобода.

- Търгът беше в самото начало. Комисията беше работила само два дни, не беше успяла да провери дори административните изисквания към двадесет и двамата участници, нямаше и протокол от тази й дейност. След това трябваше да разгледа, приеме и протоколира техническите предложения на фирмите и тогава да се пристъпи към отваряне на ценовите оферти. И чак накрая да се изготви протокол за класиране и сключване на договор с кмета. Всичко това го нямаше.

Никъде не беше открита и ценовата оферта на една от участващите в търга фирми, взета от Василева. Липсваше и  плика с новото ценово предложение от фирмата, за която уж съм «лобирал» и който госпожицата е трябвало да постави на мястото на  стария, взет от нея. Нямам идея как можеше това да се случи, като под всеки документ и плик трябваше да има подписите поне на трима души от комисията. Пък и нямаше как да уговорям външни хора да подписват подправени документи.

- Обвинението ви е за търговия с влияние, лишено ли е то от мотив и доказуемост ?

- Като кмет втори мандат за мен това беше поредния търг и изборът на комисията по отношение на фирмата изпълнител не ме е интересувал, като имах предвид, че кметът в тези обществени поръчки се явява възложител, а след подписване на договор с фирмата и работодател. Така че всички финансови въпроси между възложител и изпълнител се рашава впоследствие, много след работата на комисията. Освен това, Василева посочва ден и час на моето въздействие върху нея, когато не съм бил в общината, а на работна среща с ръководството на Демир банк в София.

- В същото време срещу вас е вървяла проверка от Окръжна прокуратура Пловдив за друга тръжна процедура за 2 млн. лв. Какво показаха СРС-тата. Шефът на фирмата, на който сте съдействал, какво каза в съда ?

- Течеше такава проверка инициирана точно от Василева и  други мои политически противници в общината. Тя завърши с прекратяване на досъдебното производство срещу мен. Кажете ми, как при подобни обстоятелства, ще се забъркам в интриги и манипулации и ще искам точно помощта на заместничката ми.

Да, има и СРС-та, но никъде в тях няма разговор между мен и шефа на тази фирма, на който съм «съдействал" и с който сме договаряли условия. Същият този г-н Бекиров пред състава на съда заяви, че нямаме никакви утоворки и не съм искал пари за да спечели тръжната процедура.


- Кой стои зад всичко това, зад тази ваша заместничка ? Тя е от БСП, тази партия ли е стояла зад нея. ? Та нали от БСП са те подкрепили като независим кмет ?

- Като кмет аз нямах нищо общо с тази партия. Аз се явявах като независим, с подкрепата на различни партии. За да получа подкрепата на БСП поставиха условие, че заместикът ми трябва да е техен човек. Аз се съгласих, като казах, че този заместник –кмет трябва да бъде избран на открито партийно събрание  от партийната организация в града и да бъде жител на град Садово. Избраха нея и аз я назначих. Имам усещане, кой може да е стоял зад нея. Но нямам факти и доказателства за това. Не мога да обвинявам хора без доказателства, защото още утре ще тръгнат да ме съдят за набедяване. Има си начин да се проверят тези неща. Получавам писма от общината, в които хората се оплакват от поголовни кражби. Дори има решение на общинския съвет, с което се забранява, да се правят проверки на кмета.

- Да си го кажем направо, махнали са те,  за да изтичат пари в джобовете на определени партии ?

- Дали  на партии или в някой личен джоб не знам, но парите на общината изтичат. Аз, например,  плащах на един единствен адвокат  по 385 лв. на месец или около 4000 на година. А сега общината има цял офис в Пловдив и за 2011-2013 г. са изхарчени стотици хиляди лева. Ето един начин за източване на общински пари. По мое време само с един юрист по проекта «Красива България» имаме спечелени шест проекта и три по САПАРД. Днес още  изпълняват спечелените от мен проекти.

- Ами как така ти прекратиха мандата като кмет? Навярно за да не пречиш на разследването ?
 
- Като ми прекратиха мандата бяха нарушени различни закони. Най-напред бе погазен закона за местното самоуправление за отстраняването на един кмет. На следващо място, точно по този закон, тази моя заместничка трябваше да поеме моите задължения. Но и това не стана. Тя отива в общинския съвет и казва, че не може да изпълнява тази длъжност и иска назначението на друг. Без мое знание общинският съвет назначава друг кмет от общинските съветници, а на неговото място идва друг  такъв. Виждате ли колко много закони са нарушени, само и само мен да ме няма там. И започват безобразията. Губят се парите по един от най-големите проекти за общината. Това е проектът за канализация за обратна вода на четири от най-големите населени места в общината. Те бламираха и този проект, като хвърлиха вината върху мен, че неправилно съм платил парите за изработването на проекта. Няма такова нещо, ходих при министъра на финансите, при заместника му Любен Дацов. В същото това време е имало доноси от тази г-ца и общинари, че съм злоупотребявал  с парите. Този проект не се осъществи, с което общината се лиши от една много добра инфраструктура.

 - Какво стана с проекта за тази канализация и къде отидоха парите за нея ?

- Тази канализация сега е висяща. И никой не търси сметка защо са хвърлени на вятъра тези пари. Защо прекратиха този търг в самото му начало ?  Май станах неудобен по две неща. Първо - не давах на никой да бърка в общинската хазна и да краде. Кой ли? Тези , които ме топиха и  сега крадат. Идете да видите как в момента се прави асфалт върху земята, без да се слага отдолу нито чакъл, нито трошляк. За седем години съм проверяван десет пъти от Сметната палата. За една запетайка нямам забележка. Питайте сегашния кмет от  БСП,  къде са парите от училището, които осигурих. Като свински черва са вързани всички.

По едно и също време срещу мен течаха две досъдебни производства. За два проекта. А те са свързани. Не може да има канал в това село, ако няма пречиствателна станция. Няма къде да отиде тази  мръсна вода. Проектите са  свързани – по единия ме оправдават, по другия ме вкарват в затвора. Как стават тия неща? Къде е това правосъдие? Седем пъти съм водил дела за възстановяване на работа. Просто не ми дадоха, защото не трябваше да стигна до следващите избори, защото пак щеше да ги спечеля. В крайна сметка какво се получава на практика – аз стегнах общината, те я ограбиха.

- Като видя накъде вървят нещата, не ти ли мина през главата мисълта, че трябва да хванеш някой по-мастит адвокат, който да те измъкне от кашата ?
?
- Та те само да си отворят устата, искат хиляди. Като минеш през три инстанции, за какво говорим.  А и откъде да ги взема тези пари ? Пък и кой ти дава гаранция, че няма да те затворят ?

- Сега, вече в затвора, не си ли мислил дали и ти не си грешил някъде?

- Къде сгреших ? Ако ме бяха упрекнали, че съм поискал пари от други фирми, щях да се замисля, дали не съм пропуснал нещо. Но с Бекиров и «Пътинженеринг» работя от 2003 г. Той се интересуваше от окончателното плащане по този проек и аз му препоръчах консултантката от София. Дали не съм бъркал, като не съм давал на общинските съветници да изкарват по някой лев допълнително? Това е практика в цяла България. Но аз държах съзнателно настрана техните фирми, като решенията ми бяха само и само в интерес на общината. Вярна е приказката, че ако пададеш на българина ръката си, той ще ти отхапе пръста.

Като кмет не позволявах домогванията  на различни сили до апетитни общински имоти. С това си спечелих както политически врагове, така и врагове сред алчните местни бизнесмени. И това май ми изяде главата.

Не са ме виждали да пия по кръчмите. Не  съм си позволявал  след работно време да излизам  със служебната кола, но загазих.

- Кога  окончателно загубихте  вярата си в съдебната система ?

- Вярата ми в съдебната система рухна окончателно, когато разбрах, че присъдата от Окръжен съд Пловдив се повтори на апелативно ниво, а впоследствие върховните касационни съдии я утвърдиха, без да си направят труда да прочетат материалите по делото.

Не мога да не отбележа и процесуалните нарушения както на Окръжния, така и на Апелативния съд. За какво става дума ? Едни и същи съдебни състави гледаха и решаваха делата срещу мен - както за отстраняване от длъжност, така и наказателното. Всичко това го има в материалите  по делото.

- Не мога да си обясня, твърдиш, че няма данни и факти, а те осъждат ?

- Ами всеки юрист се хваща за главата. Ще ти разкажа и един куриозен случай. Явявам се пред състав ва Върховния касационен съд. Нито го знам, нито го познавам прокурора. Дават му думата последен и той казва: това, което съм прочел в материалите, това което чух, ме кара да мисля, че този човек не трябва да бъде осъден. Не знам как пловдивският съдия му е дал такава присъда, аз съм против нея. И в пловдивския окръжен съд прокурорът ми поиска условна рисъда, а съдийката ми даде три години. Обвини  ме, че имат мои разговори. Аз не мога да не разговарям. Като кмет съм разговарял за пари, средства, за какво ли не, с кого ли не. Но никога не съм искал пари за себе си. И в СРС-тата такова нещо няма. Има разговори между юристката и консултантката, но от тях се вади от девет дерета вода.

- Добре де, щом прокурорът дори казва така, защо решението на съдията е друго ? Подкупена ли е тази съдийка ?

- Тази съдийка ми гледа четири пъти делото за отстраняване. На четвъртото тя отказа да ме възстанови на работа и въпреки всичко ми гледа и делото за наказание. В другия съд – същото . Пак наказателното дело се води от съдийка, която два пъти е гледала това за остраняването ми като кмет. Това е фаталното в нашето правораздаване. Иначе аз съм осъден, голяма работа – един осъден идиот по-малко или един невинен повече  -  в затвора. Това не е от значение. От значение е, че тези, които трябва да спазват законите, изобщо не ги уважават. Аз ви казах, кмет се отстранява само при смърт, при негово лично искане и влязла в сила присъда.  А  на мен ми прекратиха мандата след година и половина по два доноса. Това не е отстраняване, отстранява се за месец-два. Съгласно законите до два месеца трябва да тече едно следствие, а не 14 месеца.

-  Твоят адвокат какво ти каза, след като чу присъдата ?

-  Беше в шок! Моят адвокат не е случаен човек. Той е бил дванадесет години прокурор, професор е, преподавтел в пловдивския университет Но тогава когато си неудобен, когато трябва да те махнат, за да ликвидират нещо, така става. Нямам директни факти да  разоблича доносниците и организаторите на обвиненията срещу мен. Но жителите на общината трябва да знаят, че нито съм ги подвеждал, нито съм ги мамил.

-  Може да е бил много добър командир и офицер, но като кмет да се е подвел, да е сгрешил ?  Така си мислеха много мои приятели и колеги, когато им казах, че ми предстои разговор с теб.

- Човек се изгражда през първите си седем  години. Нататък всичко надгражда в себе си. Ако е възпитаван първите седем години в едно семейство да краде, лъже и обижда, следващите години ще става по-зле. Нито един от моите родители, деди и прадеди не е набеден от някого, че е взел чужди два лева. Аз съм управлявал цяло поделение. Там имаше милиони тонове нафта и бензин. В крайна сметка при ревизия три литра не са ми липсвали. Съвестта ми е чиста и като кмет.

- Ако имаше пари и беше дал на някого и където трябва,  нямаше ли да те освободят ?

- Не съм мислил по този  въпрос. Първо - никога нямаше да дам. Под достойнството ми е да дам пари, за да ме оневинят. Аз не съм виновен. За какво да давам пари ? Второ – докато вляза в затвора сляпо вярвях на тази правосъдна система. И си въобразявах, че ако в Пловдив има нещо организирано срещу мене, то в София и ВКС ще видят, прочетат , разберат и и ако не нещо друго, поне ще върнат делото за ново разглеждане и разследване. Останах като гръмнат, просто до последно не можех да повярвам . На следващия ден след решението на съда направих инфаркт.


- Някои те обвиняват за връзки с цар Киро ? И използват това, за да покажат, че си бил склонен към  манипулации и задкулисни неща ?

-  Цар Киро беше тогава лидер на партия. От неговата партия имах общински съветници. Както съм уважавал лидерите на БСП и СДС в общината, така съм уважавал и Киро. Запознах се с него, когато дойде с предложение да му разреша да ползва 48 дка покрай река Чая, които от БСП му бяха дали. Казали му, че като минат десет години, тази земя става негова. Аз се измях и му казах, че няма как това да стане. Казах му още , че ако общинският съвет реши да я продаде тази земя, може да я купи. В интерес на истината ,  след като беше заградил  тези декари, беше спасил 103 редки дървесни вида. Цар Киро се яви на търг. Като подставено лице се яви и сегашният кмет на Садово, като представител на ловно-рибарското дружество в Първомай. Киро бе готов да даде 82 000 лв., но те вдигнали на 84 000 .  Цар Киро се обидил и си отишъл. Веднага след това по-хубавите дървета бяха изсечени. А тази сабя, дето съм му я подарил, бе на рождения му ден. Бях десет минути там и си тръгнах.

-  След като влязохте в затвора, обадиха ли ви се някои политици от властта и партиите, с които сте работил като кмет?

- Не, всички бягат и се крият. А преди бяха на опашка за телефона ми...

- Написал си жалби до различни институции в страната. Смяташ ли, че някой ще ти обърне внимание ?

- Честно казано,  не се надявам. Чисто и просто използвам правата си, които в последните четири години ми бяха отнети напълно като гражданин. Като влезе в сила присъдата исках по bTV  да кажа пет приказки в своя защита. Допуснаха ме сутринта в предаването и още с първите въпроси на водещата и се обадиха по телефона да прекрати предаването. И това се чу много ясно, макар че не излезе в ефир. И другите гости го чуха. Не ми дадоха даже възможност да се изкажа. Не е толкова страшно това, което се случи с мене. Страшното е, че от такива безобразия страдат общините, страда българският народ, а пък вече няма накъде да се страда.

- Смятате, че трябва да има промяна на правосъдната система ?

-  Според мен законите са нормални.  Липсва моралът у хората, които ги прилагат.Вярвах сляпо в съдебната система. Мислех, че случаят с мен е единичен и е плод на грешка или политически натиск. Но в затвора разбрах, че не съм единственият българин ощетен от недобросъвестни магистрати. Прикрити зад стената на безнаказаността тази система дава възможност на определени съдии да потъпкват всички закони, мотивирайки своите решения без да зачитат фактите, позовавайки се на косвени улики и несъществуващи доказателства.
 
И като кмет, и като офицер, нищо не бе в състояние да ме отклони от изпълнения на задълженията си. На мен са ми изсипвали купища пари. Не по тези проекти. Аз за садем години съм провел сума ти тръжни процедури. От никого нищо не съм приел, от никого не съм поискал нищо. Но много хора съм решавал проблемите, но не съм взел две стотинки.

- Семейството какво казва, синовете ?

- Какво, очерних им бъдещето ! Но винаги са били зад мене, никога не са ме изоставяли, нито жена ми. То първата работа с доносите беше да ми разбият семейството – там съм имал любовница, там друга. Бомбардираха жена ми с обаждания. Беше чудо. Не можаха !  И тогава прибягнаха до тези дела, защото не изпълнявах политически поръчки. Бях офицер и си останах такъв. Изпълнявал съм това, което е в интерес на общината и хората и то по законите на страната.

- Отврати ли се от политика ?

- Тя е мръсна работа, но не е за мръсни хора. Много от политиците нямат чисти души, включително и в общинските съвети. ..

- Не се ли надяваш на помилване, остават ти още три години ?

- Нито имам връзки, нито ще се моля на някого.

- Ще съдиш ли държавата в Страсбург ?

- Разбира се! Не очаквам да получа огромно обезщетение оттам, но поне удовлетворение. Съвестта ми е чиста. Имал съм и имам принципи, спазвал съм ги и ще ги спазвам. Сега да ме върнат пет години назад, по същия начин ще постъпя. Какъвто бях като командир, такъв бях и като кмет.

-  Стар танкист, опитен  командир си. Невероятно звучи, че имаш 34 000 км. изминати само с танк. Ако са  ти танковете сега под ръка....

- Това няма да реши въпроса. Работата е в това, че за да се стигне до хаос в една държава, трябва да се ликвидира армията. Оттам - нататък е лесно. Един мой приятел и голям българин, Николай Генчев, казваше, че една маса се крепи на четири крака. Така е и с държавата – това са икономиката, селското стопанство,  религията и войската. Отрежеш ли и единия крак, масата ще падне. Хайде кажете ми,  кой крак е останал на нашата държава. Нито като религия сме религия, нито икономика имаме, да не говорим за селското стопанство. ... Ако ми дадат един танк със снаряди, втори човек не ми трябва. Ще се кача на някоя височина и ...

- И накрая – какво ще кажеш на съдиите, които те пратиха в затвора ?

- Аз не мога да им бъда съдник. Има само един съдник над нас – Господ ! Ако имат съвест, тази присъда ще им тежи цял живот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 38353 |11.11.2011 Ванко 1: Животът ми в затвора беше петзвезден . 16| 10416 |20.10.2011 Кандидат-кметът на Враца Николай Иванов: В града има симбиоза между ГЕРБ и ДПС . 38| 29566 |06.10.2011 Николай Колев – Босия: Цар Киро ми прати 20 бона рушвет, за да го измъкна от затвора . 33| 10212 |20.05.2009 Димитър Абаджиев: Вкарваме 200 политици и олигарси в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads