Реклама / Ads
0| 6950 |13.07.2015 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Палестински министър спаси двама българи от бесило в Малайзия

.
Животът на двамата българи окончателно е спасен чрез дипломация
Палестински министър е спасил двамата българи, осъдени на смърт чрез обесване в Малайзия за наркотрафик. Това научи Фрог нюз от източници в разузнаването.
 
Ахмед Маджалани провел няколко тайни срещи с властите в Малайзия, с които имал много добри отношения. Той поискал смъртните присъди на Иван Костов и Георги Бакалов, заловени на летището през май 2011 г. с 5,6 кг. амфетамин, да бъдат заменени с по-леки. След серия от договорки, малайзийците се съгласили. Така последната инстанция дала на двамата арестувани наркотрафиканти по 15 години затвор. Толкова ниска присъда е прецедент за страната. В подобни случаи винаги се давала смъртна присъда, като от 1986 година тя не се изпълнявала. За сметка на това осъдените гниели в затвора до гроб.

До този момент не е ясно с какви аргументи Маджалани е убедил партньорите си да не качат на бесилото Бакалов и Костов. Предполага се, че те ще изтърпят няколко години наказанието в тамошния затвор, след което ще бъдат прехвърлени у нас.
Българските власти срещнаха огромни трудности при решаването на този случай. За това още тогава загатна бившият правосъден министър Диана Ковачева. „Между България и Малайзия няма договор за правна помощ. Нямаме дори основание да се позовем на някаква конвенция, която да е подписана и от двете държави. Страната ни сега може да разчита само на добрата ни дипломация”, отсече тя.

След оценка на ситуацията, българските власти започнали да водят интензивни разговори с влиятелни хора в Палестина, които от своя страна потърсили контакт с властите в Малайзия. Месеци наред коствало на преговарящите страни да стигнат до решението, животът на двамата българи са бъде запазен.
Любопитното е, че главната действаща фигура в спасителния план-Ахмед Маджалани, освен палестинско, има и българско гражданство. Той и съпругата му са завършили икономика в България. Независимо, че е действащ министър, често идва у нас със семейството си, за да се среща с приятели от студентските години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14389 |10.07.2015 Само във Фрог: Сутеньор изпял страшилището на проститутките във Варна . 0| 6935 |08.07.2015 Само във Фрог: МВР закъса с убийството на Георги . 10| 7063 |29.05.2015 Бащата на Вероника пред Фрог: Мъката е по-голяма от живота ми . 4| 9369 |27.05.2015 Само във Фрог: В Перник се купуват най-много шофьорски книжки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads