Реклама / Ads
10| 6041 |01.01.2021 НОВИНИ

На 1 януари премиерът ни сурвака на голо, а в Япония пият студена вода и се молят

.
Японските храмове на 1 януари
Представете си следния сюжет. Празнували сте цяла нощ. Рано сутринта на 1 януари обаче ставате рано-рано и започвате да пиете студена вода. Но не защото сте препили и водата е ужасно сладка, а защото се прочиствате и след това ще се помолите... Абе луда работа, не е за нас. Някъде правят точно това, ще разберете в края на текста къде. Тук ставаме на 1-ви и от Фейсбук ни облъчват на премиера лакърдиите, колко много е направил за нас. Нещо като дядо Мраз от Банкя.
 

Юлий Цезар е човекът, който поставя началото на нова година да е на 31 декември. Преди това за римляните новата година е започвала от 1 април – денят, в който встъпвали в длъжност новоизбраните консули. Но през 153 г. пр. Хр. избухва голямо въстание против римската власт в Иверия, което налага консулите, които са били и главнокомандващи армията, да заемат постовете си предсрочно на 1 януари.

Този прецедент се превръща в традиция. С въведения през 45 г. пр. Хр. Юлиански календар Цезар узаконява промяната окончателно. На 1 април започва да се празнува „лъжливата“ нова година и постепенно този ден се превръща в празник на шегите и смеха. В България и на лъжата.

 

От астрономическа гледна точка е по-логично новата година да е след зимното слънцестоене. Това е  най-краткият ден в Северното полукълбо, след който продължителността на светлата част от денонощието започва да се увеличава. Земята се намира в своя перихелий – най-близката част от орбитата на планетата около Слънцето.

 

В страните, в които Новата година настъпва в съответствие с лунния календар, празникът няма фиксирана дата, защото се отбелязва през първото пролетно новолуние, т.е. 21 януари - 20 февруари. Тогава тя ще бъде посрещната в Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея, Монголия, в това число и сред привържениците на будистката религия.

Празникът Холи, Индийската Нова година, пък настъпва на 24 февруари.

На 21 март - Нова година честват в Афганистан, Таджикистан, Пакистан, Ирак и страните от Централна Азия, живеещи по персийския календар.

Любопитна е традицията в Шри Ланка, Непал и Лаос. Те посрещат новата година 14 април с първите лъчи на изгряващото слънце, а не в полунощ. Първият ден от новата година при тях се нарича Денят на цветовете.

Интересен е и случаят в Тайланд, където през 1940 г. властите приемат решение за отбелязване на Новата година на първи януари, но местното население продължава да  чества празника през април.

 

Испанците обичат да излизат по улиците на 1 януари, където празнуват масово. Този път обаче не е така заради пандемията.

 

В България: на 1 януари източноправославната църква празнува Васильовден или Сурваки. На този ден източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики – един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане.

 

През 1881 г. в Княжество България е проведено първото преброяване на населението.

 

На 1 януари 2007 г. България става член на Европейския съюз. Също и Румъния.

 

Празникът 1 януари е въведен в Русия от император Петър I през 1699 г.

От 1 януари 2021 г. в Русия влиза в сила електронна виза за чужденци, искащи да пътуват в Руската федерация.

 

Италианците честват празника на Дева Мария. Празнуват всички Марии..

 

Англичаните са много тихи на 31 декември, предимно в семеен кръг. На 1 януари много англичани обичат да пийнат чай с уиски или грог. Грогът е въведен в Кралския военноморски флот на Великобритания през 1740 г. от вицеадмирал Едуард Върнън, известен с прякора „Стария грог“. Съчетанието от ром с вода, захар и индийско орехче е много популярно в миналото и сред пиратите  и търговците. Днес му слагат и канела.

 

В Куба ядат по 12 гроздови зърна. На 1 януари на острова се чества годишнина от победата на Кубинската революция над диктаторския режим на Батиста през 1959 г.

 

Японците пият студена вода рано сутринта на 1 януари. След това изкачват някое възвишение или отиват в планината да приветстват слънцето. 1 януари е национален празник – гандзицу. Японците отиват в будистките и ситуистките храмове, където се провежда церемония за очистване, молят се за себе си и своите близки.

 

Може ли в България да се въведе японската традиция за пиене на студена вода след празнуването на Нова година? Това е добър въпрос... Все пак българите ще изберат гореща шкембе чорба, зелев сок или бира. На Васильовден да пиеш студена вода е някак нередно...

Освен това водата поскъпна от 1 януари... Това обаче Борисов не го казва в лакардийте си на 1 януари. Поредното сурвакане на голо.

 

Фрог нюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4046 |01.01.2021 Такситата ще ни ”сурвакат” с по-високи цени от днес . 6| 3370 |31.12.2020 От 5-и до 12-и клас ще учат дистанционно до края на януари . 24| 5136 |30.12.2020 Ден 175: Протестиращите отправиха покана за сурвакане до Каракачанов и Джамбазки /видео/ . 5| 3447 |30.12.2020 Контрольорите в столичния градски спират да продават билети от 4-ти януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads