Реклама / Ads
0| 4733 |27.04.2010 НОВИНИ

За 20 г. над 2 хил. души загинали по време на работа

.
Строежите са най-опасни, сочи статистиката
2701 са загиналите работници за периода от 1990 до края на миналата година, а хората които са трайно инвалидизирани наброяват 1604 души, съобщиха от КНСБ. Данните са изнесени по повод деня за почит на жертвите при трудови злополуки - 28 април от Световната синдикална общност.
 
Синдикатите изтъкнаха, че всяка година повече от 150 млн. души по света претърпяват трудови злополуки или заболяват от професионални болести, а над 2.2 млн. работници умират ежегодно на работното си място.

България не прави изключение от световната статистика на трудовия травматизъм. Само за 2009 г. в страната ни са станали 112 смъртни злополуки, от които 83 - непосредствено на работните места. Най-много са в областта на строителството - 24.

През първите месеци на тази година са станали нови 23 смъртни злополуки, от които 8 са в строителния бранш.

От КНСБ припомниха, че само преди седмица загинаха трима работници на площадка на магистрала Люлин. Според синдиката качеството на живот се влошава, нараства делът на заболяванията. Отправен беше апел към законодателната и изпълнителната власт, както и към работодатели и трудовите хора да инвестират в безопасността, да бъдат премахнати рисковете на всяко работно място.

На този ден сме длъжни не само да отдадем почит на загиналите при трудови злополуки, но и да посочим пътищата за пресичане на тревожните тенденции, подчерта Иван Кокалов. Той бе категоричен, че КНСБ поддържа тезата, че отпуските трябва да се използват за възстановяване на работната сила и заяви, че са категорично против отнемането на това право. Кокалов изтъкна, че много често хората се лишават от отпуски не заради тяхното нежелание да ги ползват, а поради обективни обстоятелства. Трябва да се отчете и кризисния период, в който се намира страната.

Със специални призове за добри практики и безопасни условия на труд КНСБ отличи „Идеал-Стандрат", Окръжна болница „Света Анна" и държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5249 |07.04.2010 Проверяват версия дали загиналите полицаи са пили . 9| 4851 |29.03.2010 ВСС: Пенгезов, върни се на работа . 0| 5210 |27.03.2010 От нощес - лятно часово време . 9| 4765 |25.03.2010 НДСВ: Цачева, работете, не е време за ваканции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads