Реклама / Ads
23| 11151 |02.01.2022 НОВИНИ

2022 г. в българското кино - филми за възхода на ДПС, вербувани агенти на ДС и комунизма

.
Няколко обещаващи филмови заглавия дебнат зад ъгълите на българските киносалони през 2022 г. На голям екран ще бъдат показани продукции, проследяващи историята за възхода на ДПС, комунизма и биографичен филм за вербуван за Държавна сигурност агент.
 

“В сърцето на машината” 

 

През февруари предпремиерно в Германия, Великобритания, Ирландия и Франция тръгва трилърът “В сърцето на машината”. После продукцията ще стигне и до киносалоните и у нас. Филмът е дело на режисьора Мартин Макариев ("Вила Роза", "Привличане", "Диви и щастливи") и проследява историята на група затворници. Действието е вдъхновено от реални събития, случили се у нас в края на 70-те години на миналия век. 

Действието се развива в един от цеховете на завод, в който работят затворници, осъдени за тежки престъпления. Странно стечение на обстоятелствата изправя група от тях срещу надзорниците им и ръководството, като поставя на дълбоко, разтърсващо изпитание моралните граници на всеки от замесените, за да докаже, че човечността и надеждата могат да се родят на най-неочакваните места.

 

Ролите са поверени на Христо Шопов, Ивайло Христов, Юлиан Вергов, Александър Сано, Христо Петков, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Валери Йорданов и Башар Рахал. Ключово участие има македонската театрална и кино звезда Игор Ангелов, познат у нас от сериала "Преспав".

 

“Следеният човек”

 

Биографичен филм за историята на Веселин Бранев. Режисьорът следва в Източен Берлин през 1957 г., когато заминава за столицата на Федерална република Германия. Точно тогава от “Държавна сигурност” започват да го издирват и след няколко месеца Бранев е арестуван и хвърлен в затвор в ГДР.  Оттам пътят е един – връщане в България. Следват дълги години, през които той е следен и наблюдаван от ДС. През 1997 г. емигрира в Канада. През следващата година получава положителен отговор от МВР за достъп до документите на Държавна сигурност, открити за него.

 

“Следеният човек” е филм по едноименната книга на Бранев. По него в продължение на десетилетия работи Димитър Коцев - Шошо. Преди смъртта си Бранев застава и пред обектива на режисьора, за да разкаже за преживяното. 

 

Филмът ще бъде показан за първи път по време на фестивала "Мастър оф арт" през март 2022 г.


.

“Държавни тайни”

 

Друго интересно заглавие с български почерк е “Държавни тайни” - филм, който проследява историята на българските турци,  които през 70-те и 80-те години се борят срещу режима на Тодор Живков с цената на затвор, изселване, депортиране и преследване. Част от тях са сред създателите на ДПС. Разказите им проследяват и създаването на самата формация - партия, бореща се за правата на българските турци, но чиято роля съществено се променя по времето на Прехода. 

 

Върху филма работи Малина Петрова. 

 

"Спекуланти"

 

В кината тръгва и първият български финансов трилър. Сюжетът на “Спекуланти” проследява историята на млад университетски преподавател, чиято любима го напуска заради по-заможен мъж. 

 

Режисьор на "Спекуланти" е Георги Костов. В ролите: Александър Алексиев, Мариан Вълев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, Стоян Радев, Павела Апостолова и други.

Премиерата на филма е в края на месец март.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4860 |23.12.2021 Коледа на малкия екран: Най-популярните и най-омръзналите коледни филми . 10| 3415 |09.12.2021 Радев: Българското общество доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма . 7| 3041 |01.12.2021 В Скопие са убедени: Българското вето пада скоро . 1| 3816 |23.11.2021 Остава българското вето за старта на европреговорите със Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads