Реклама / Ads
1| 3241 |18.11.2021 НОВИНИ

От 2022 г. се очаква да стартират вътрешните полети между Русе и София

.
Министерството на икономиката работи по проекта за Летище Русе. Целта ни е до края на годината да стартира процесът. Инвестиционните разходи са за основна и довеждаща инфраструктура. Надяваме се от началото на 2022 година да започнат редовни граждански полети от София и обратно.
 

Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева по време на форума „Бизнесът следва транспортната инфраструктура“ с акцент върху Северна България в гр. Русе, предава пресцентърът на Министерството на икономиката.

 

На събитието участие взеха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, министърът на финансите Валери Белчев и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова.

 

"Възстановяването на летище Русе ще обслужва и съседните градове и ще помогне за свързаността на Северна и Южна България. Регионалният дисбаланс между двата региона е от проблемите, които от години вместо да се решава, се задълбочава. Всички изследвания сочат, че добрата инфраструктура е предпоставка, както за развит бизнес и инвестиции, така и за стабилни търговски взаимоотношения между клиент и доставчик. Ето защо очакваме тази политика да стане приоритетна и за следващото правителство и да продължава през целия период до 2026 г.", каза Везиева.

 

Министър Везиева изтъкна възможностите, които предлага Плана за възстановяване за инфраструктурни проекти, като посочи, че държавата ще финансира довеждащата инфраструктура до индустриалните зони. По думите й по проектния фиш за индустриални зони са заложени 400 млн. лв. В тях инвеститорите ще могат да финансират техническа и социална инфраструктура. "Идеята е, когато се появи бизнес инвеститор с някакво намерение, той да има възможността на пазарен принцип да избере място, където да развива своя бизнес. В този подход към Плана за възстановяване ще могат да кандидатстват както общините, така и индустриалните паркове", допълни тя.

 

По време на конференцията бяха набелязани конкретни дългосрочни цели за намаляване на регионалния дисбаланс в икономическото развитие на страната. Бяха обсъдени още инфраструктурни въпроси, свързани с пътя Велико Търново -Русе, фериботната линия, проекта за втори мост на Дунав, както и проектите за интермодални терминали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4792 |18.11.2021 Явор Златанов: Илия Златанов се мисли за полубог. Очаквам съд за него, Пепи Еврото и Любена Петрова . 1| 2901 |18.11.2021 Атанас Пеканов: България очаква 11 млрд. евро за кохезионна политика . 25| 4544 |17.11.2021 Очаквано: ДПС повтори опорките на ГЕРБ. Даде подкрепата си за Герджиков като ”обединител на нацията” . 15| 3577 |16.11.2021 Д-р Христо Хинков: Очаква се пета вълна на коронавирус през февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads