Реклама / Ads
2| 6101 |31.10.2009 НОВИНИ

277 души са носители на новия грипен вирус у нас

.
Снимка на грипен вирус
277 са лабораторно доказаните случаи на А(H1N1), каза здравният ни министър Божидар Нанев в “Седмицата”, по Дарик радио.
 

"Не е нужно да се докаже лабораторно носителство, за да се приемат съответните мерки за епидемия. Никой не може да каже със сигурност колко са болните от свински грип у нас, може би са няколко хиляди", заяви министър Нанев.

“Всички мерки в България се предприемат. Когато имаме определен процент на заболели ученици в училища, се затварят”.

Божидар Нанев допълни още, че има правила, както и при други грипни вируси, при които се обявява грипна епидемия в училище. “Ако са доказани 4-5-6 ученици, то училището може да се затвори едва тогава. Засега нямаме точна цифра. Затворени са училища, в които имаме обявена грипна епидемия в 2 района - Никопол и Търговище. Предепидемична обстановка е обявена в 3 района, сред които Варна и Ямбол", конкретизира се министър Нанев.

Според Божидар Нанев епидемична обстановка се обявява тогава, когато са установени заболели над 180 души на 10 000. В България няма такава опасност засега. Но въпреки това, здравният министър гарантира, че има повишено внимание, защото този вирус е чисто нов и не се знаят последствията от него.

“Невъзможно е да извършим изследване на цялото българско население. До сега са изследвани 5000 души за вируса
А(H1N1), от които е установено че носители са 277 души”.

Министър Нанев гарантира, че в България има достатъчно условия и лаборатории, които да изследват безплатно всеки, който поиска да бъде изследван за новия грипен вирус.Лекарите са тези, които трябва да преценят дали даден пациент трябва да бъде изследван за свински грип или не.

Според здравното министерство близо 50 00 се считат за евентуални носители на грипния вирус А(H1N1),

Тамифлу и Реленца има за 200 000 души, но са осигурени 6 милиона лева, отделени за закупуване на съответните лекарства още преди Нова година.

Министър Божидар Нанев заяви готовност, че здравното ни министерство може да посрещне най-лошото: ако се разболеят 2 милиона българи от новия грипен вирус, ще има за всички осигурени антивирусни препарати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6147 |16.10.2009 Каракачанов пожела "дупе"на новия лидер на ВМРО . 0| 4837 |05.10.2009 До месец GSM-а звъни в новия участък на метрото . 0| 4775 |18.09.2009 Борисов и Барозу знаят името на новия ни еврокомисар . 5| 5878 |26.08.2009 Новият шеф на БНБ е старият

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads