Реклама / Ads
0| 5008 |02.10.2007 НОВИНИ

400 млн. евро привличат фирми в конкурс за нови паспорти

.
50 евро ще струват новите български паспорти с биометрични данни. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков. Толкова струват те и в страните от ЕС.
 
Той сложи подписа си под решението, с което се откри процедурата за избор на фирма, която да произведе нужното количество лични документи за България.

Десетки фирми от Европа и САЩ били кандидати да произведат новите карти, похвали се Петков.

Фирмата, която спечели апетитната поръчка, ще има задължението да вгради чип във всеки паспорт. Данните за всеки българин пък ще бъдат въвеждани от Дирекция на националната полиция.

Паспортите могат да се произведат в чужбина, но едно от условията пред кандидатите е крайната полиграфическа обработка да се извърши в България от печатница, посочена и одобрена от финансовото министерство.  

Предвижда се паспортите да са направени така, че в тях да могат да се въвеждат допълнителни данни, като пръстови отпечатъци и др. за съответния гражданин.

Българският вариант на паспорт с биометрични данни на електронен носител е с чип на задната корица. Според проекта там ще бъдат също снимката на притежателя, ЕГН-то и останалите задължителни данни като адресна регистрация и пр.

Румен Петков е убеден, че шест месеца след определянето на изпълнителя, ще стартира и тяхното издаване.

Смяната на сегашните документи с нови няма да е задължителна и в определен срок. Това ще става, когато на сегашните лични карти изтече датата на валидност. Който желае обаче, ще може да си направи нови документи.

Петков каза още, че основен критерий при възлагането на обществената поръчка за изработване на паспортите ще бъде икономически най-изгодното предложение за гражданите. Всеки българин ще може да си поръча новите документи с обикновена, бърза и експресна поръчка, които ще се заплащат по определена тарифа.

 

Става дума за поръчка за около 400 млн. евро, което прави напреварата много сложна и предразполагаща към корупционни практики, коментираха спецове. Те припомниха, че при предишното избиране на фирма-производител на сегашните лични карти, в надпреварата са били използвани недотам чисти методи за определяне на победителя. Подмяната стартира при правителството на Иван костов, когато вътрешен министър бе Богомил Бонев. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5252 |02.10.2007 Стотици столичани ще сменят топломерите си заради нередовна фирма . 4| 5716 |02.10.2007 В Созопол искат втори мандат за „желязната лейди" Веска Караманова . 0| 5155 |02.10.2007 Двойни пари искат министерства и ведомства за догодина . 0| 5140 |01.10.2007 Учителите разпънаха палатки срещу непукизма на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads