Реклама / Ads
0| 5164 |02.10.2007 НОВИНИ

Двойни пари искат министерства и ведомства за догодина

.
Държавната администрация, полицията и армията претендират за около 73% повече бюджетни средства в сравнение с отпуснатото им през 2007 г. Опозицията смята, че много от министерствата и от институциите в държавите харчат пари, без да е ясно за какво.
 

За следващата година министерствата и ведомствата са поискали двойно повече пари. Това научаваме от печата днес. До 30 август колегите на Пламен Орешарски в кабинета трябваше да внесат във финансовото министерство проектобюджетите си за 2008 г. Обобщените данни от исканията им показват, че държавната администрация, полицията и армията претендират за около 73% повече бюджетни средства в сравнение с отпуснатото им през 2007 г. В абсолютна сума става въпрос за около 4.5 млрд. лв. отгоре за издръжка на администрацията. За сравнение, през тази година са им отпуснати малко над 6.2 млрд. лв., или около 12% от брутния вътрешен продукт, което представлява близо 1/3 от разходната част на бюджет 2007. Поисканото от чиновниците, МВР и военните за следващата година надхвърля 19% от прогнозния БВП. Никое ведомство не може да обясни защо му трябват толкова пари. Според тях всяка година ресорните министерства искат поне с 50% повече от реално необходимите им пари. Практиката винаги е била да се иска максималното, за да се получи повече от предходната година. Предстои екипът на Пламен Орешарски да прецени доколко да удовлетвори претенциите на отделните министерства.

Много от министерствата и от институциите в държавите харчат пари, без да е ясно за какво. Това е една от причините за ниски заплати в много сектори, както и за ниски пенсии. Нашата икономика изостава в сравнение с останалите икономики в ЕС и всичко това е знак, че управляващите не се справят. Този факт установи по БНТ Мартин Димитров, зам.-председател на Комисията по бюджет и наука. Той беше категоричен, че на това правителство не може да се вярва. Димитров изрази становище, че ако до местните избори учителите не получат решение на проблемите си, просто нищо няма да се случи. Изводът бил, че управлението е показало необходимостта от предсрочни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6408 |18.09.2007 Натискат ни за сапьори в Афганистан и Ирак и за още войници в Босна и Херцеговина . 11| 5076 |04.08.2007 Медсестрите искат политическо убежище във Франция, тук се тормозели . 0| 5873 |26.07.2007 Интерпол да върне медиците в Либия, искат семействата на заразените деца . 2| 5375 |04.07.2007 Референдум за нефтената тръба искат в Бургас, в Александруполис пък са категорично против нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads