Реклама / Ads
46| 8312 |29.11.2010 НОВИНИ

400 писма срещу българи пуснала “менте” Калина

.
Стотици проекти са били блокирани.

Над 400 мейла със сигнали към ОЛАФ е пратила бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева, научи "24 часа", пише вестникът. В тях тя е докладвала за десетки фермери, че има съмнения за нарушения, и се оплаквала от висши държавни представители, че й оказват натиск. Наложили се дори срещи в Брюксел с ОЛАФ за изясняване на някои от сигналите на Илиева.

Стотици проекти са били блокирани. Българската ДАНС пък е била подвеждана да проверява с месеци служители на най-високо ниво по донесенията на бившата аграрна шефка, без обвиненията й да бъдат потвърдени. В същото време самата Илиева е нарушила правилата, като е позволила плащане на 4,6 млн. лв. субсидия от националния бюджет на проект от САПАРД за тържище за плодове и зеленчуци в Кърджали без съгласието на управителния съвет на фонд "Земеделие". Вероятно прокуратурата у нас ще се заеме и с този случай, след като вече бе сезирана от Министерството на земеделието за фалшивата диплома на Илиева, казаха високопоставени държавни служители пред "24 часа". От земеделското министерство преди няколко месеца са поискали официален отговор от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, дали дипломата е фалшифицирана, и след като потвърждението дошло в петък, оттам съобщиха, че за съжаление измамата се потвърждава.

Илиева не само не е магистър по икономически отношения и комуникации
, както твърди, но и "никога не е завършвала учебното заведение", потвърждава и пред в. "Труд" Гизела Хютингер, шефка на пресслужбата на берлинския висш институт. Калина е била изключена поради невзети изпити, първи съобщи за фалшификацията в. "168 часа". Назначаването на Илиева на поста на 19 август 2009 г. изненада всички. Някои се опитаха да свържат мълниеносната й кариера с професията на баща й - той е директор на противопожарната служба в София и колега на премиера Бойко Борисов. Пак с него свързват и светкавичния залез на кариерата й. Не познанството на баща й комисар Иван Илиев с Борисов обаче е причината. Оказва се, че Калина Илиева сама дава невероятен старт на своята кариера. В края на 2007 г. 26-годишната Калина се появява във фонд "Земеделие". По това време управлява тройната коалиция, а начело на фонда е Димитър Тадаръков.

“Обявен бе конкурс за младши експерт във фонда и се явиха 840 кандидати. С моя заповед бе назначена 3-членна комисия, в която влизаше и началникът на "Човешки ресурси". Тази комисия проверяваше всички документи на кандидатите за допустимост до конкурса. За да се яви Илиева на него, тя явно е представила признат и заверен от българското министерство на образованието документ за завършено висше образование. Критериите за избор бяха кандидатът да има висше, да знае чужди езици и да има определена компютърна грамотност. Тя си бе решила тестовете, отговаряше на критериите и ставаше за длъжността младши експерт, на която я назначих през януари 2008 г. Аз никога не съм виждал документите, но комисията не е установила нещо съмнително, щом я е допуснала до конкурса". Това обясни вчера пред "24 часа" Тадаръков.

В началото на октомври тази година, когато стана ясно, че Илиева е бременна, и роди момченце, а после бе уволнена, Тадаръков призна пред "24 часа", че знае много неща, но щял да ги каже, "когато му дойде времето". "Още не е дошло", бе коментарът му вчера. Именно като младши експерт Калина Илиева успява да изгради връзки с европейската служба за борба с евроизмамите - ОЛАФ. От юли 2008 г. тя участва в екипа, който разработва т. нар. екшън план за размразяване на спрените пари по САПАРД. Наказателната мярка бе наложена на страната ни след проверки на ОЛАФ на големите проекти по програмата и разкрития и в Германия за закупуване на стара техника, която е представена като нова, от фирми и лица, свързани с Марио Николов. Като част от екипа, работещ по плана за размразяване на спрените европари, Илиева е в работна група за комуникации с Еврокомисията и ОЛАФ.

Очевидно тогава Калина Илиева става "опасно близка"
според колегите си с евроченгетата. Като възпитаничка на Германия те започват да й вярват. Във фонд "Земеделие" забелязват контакта й с представителя на ОЛАФ у нас Арно Хайнен. За заслугите си в борбата със злоупотребите по САПАРД Илиева получава и благодарствени писма от починалия преди 10 месеца първи шеф и основател на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер. Когато ГЕРБ идва на власт през юли 2009 г., на среща с ръководството на ОЛАФ в Брюксел с покойния бивш шеф Брюнер е било заявено в прав текст, че те разчитат начело на фонда да бъде човек, на когото имат доверие, и такава била Калина Илиева, въпреки че земеделският министър Мирослав Найденов дори не я познавал.

Врагове на светкавично издигналата се земеделска началничка дори разказват по коридорите на земеделското министерство, че са заснели с мобилен телефон "притеснително близките контакти" между Илиева и един от шефовете на ОЛАФ на семинар в Боровец. Само месец след поемането на поста шеф на фонд "Земеделие" Калина Илиева се хвали с първите успехи - САПАРД е размразена и проекти за 140 млн. евро могат да бъдат платени. Пропуска се дребният факт, че реално решението на Еврокомисията е взето още през юни, но заради летните ваканции на чиновниците в Брюксел е обявено през септември. Още след 1-2 месеца обаче работата във фонда се забатачила, а Калина дори отказвала да дава справки на министъра.

Ходела постоянно при премиера да се оплаква, че депутати и министри й оказват натиск да пуска дадени проекти.
Подвела и Борисов за бременността си, премиерът дори пратил нарочен човек да се убеди, че Илиева има дете. Към всичко това сега за капак идва и резултатът от скандала с фалшивата диплома, който започна след атака на председателя на младежкото обединение на БСП и член на НС на ИБ на БСП Явор Гечев. Той първи зададе темата за образователния ценз и квалификацията на Илиева. На 29 септември тя показа пред журналисти удостоверението от нашето министерство на образованието, според което й се признава степен "магистър по икономически комуникации". Оригиналът на немския документ за образователна степен бе деликатно прикрит. "Явор Гечев и БСП не са тези, които могат да изискват от мен ценз за заеманата длъжност, фонд "Земеделие" си има управителен съвет, заяви тогава Илиева.

В петък, след официалното потвърждение, че дипломата й е фалшива, тя продължи да твърди, че фалшификации няма. "Всички тези твърдения ми се струват измишльотини и ми е странна атаката, която се води срещу мен сега", казва тя пред в."Труд". "24 часа" безуспешно се опита да се свърже вчера с нея. Мобилният й телефон непрекъснато се включваше на гласова поща. Скандалът с фалшивата диплома може да се окаже и централна тема на срещата на съвета на аграрните министри от ЕС в понеделник. На нея земеделският министър Мирослав Найденов ще трябва да се обяснява и на еврокомисаря по земеделие Дамиян Чолош. Според български юристи това че шефката на "Земеделие" е била със средно образование не би трябвало да даоведе до връщане на пари или спиране на бъдещи плащания. Причината е, че има дълга процедура на проверки преди да бъдат преведени средствата и сложени много подписи на експерти.

Иначе при Калина Илиева са платени над 700 млн. лв. по европроекти за развитие на селските прайони и САПАРД. Възможно е обаче тълкуване, че тези плащания са били нелигитимни, след като шефът на фонда "Земеделие" не е имал нужния ценз. Дори сега всичките над 2000 фермери с отхвърлени проекти по програмата за развитие на селските райони имат основание да съдят фонда. Каква ще е реакцията на Брюксел обаче предстои да разберем. Но със сигурност новината, че разплащателната агенция в България се е водела от човек със средно образование и фалшиви документи, ще навреди на имиджа на фонд "Земеделие". Възможно е и от Германия да поискат международна заповед за арест на Илиева, за да бъде разследвана там за подправянето на дипломата. Софийска районна прокуратура още не е получила сигнала от петак и ще започне проверка веднага, щом той пристигне. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5484 |28.11.2010 Делото срещу Доган продължава през януари . 6| 10735 |28.11.2010 България – сред от най-осъжданите страни в Европа . 14| 5794 |25.11.2010 Томалевски: В България изборите са незаконни . 2| 4860 |25.11.2010 Тръгна делото срещу Гейзо за „поръчков съдия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads