Реклама / Ads

8| 4295 |08.05.2008 НОВИНИ

9 май- повторното раждане на Европа

.
Рано сутринта на 9 май началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва само със СССР германската капитулация. С това се слага край на Втората световна война.

"Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност". С тези думи на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии. Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към Европейска федерация". "Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват."

Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз. Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне - икономически съветник на френския външен министър. Преди повече от 50 години Моне предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер следния амбициозен план - създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана. Предложението, обявено от Робер Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглища и стомана.

Денят на Европа е обявен е на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от Европейския съюз в Милано през 1985 г. Честването му отбелязва речта на министъра на външните работи на Франция - Робер Шуман от 9 май 1950 г. - тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута /еврото/. В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май - Деня на Европа. Ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз над сградите, в които органите на държавната власт осъществяват своите функции, както и на входните и изходните пунктове на България.

В Гърция денят ще бъде отбелязан с акцент върху климатичните промени, в Германия ще се състои международна конференция за еврейската музика като сила за интеграцията в Европа. Мадрид ще бъде домакин на танцов фестивал, в Полша ще има уличен парад, a в Малта ученици ще изучават кулинарно изкуство на европейски и неевропейски страни.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 16| 4310 |09.04.2008 Яка критика в Европарламента заради убийствата у нас . 3| 4433 |09.04.2008 Престъпността у нас шокира Европа . 0| 4474 |07.04.2008 Биометрични паспорти от тази година, ама не. Европа пак ще ни дърпа ушите . 0| 4334 |03.04.2008 Големите в Европа подкрепят Гърция в спора й за името на Македоня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ