Реклама / Ads
6| 5352 |13.05.2020 НОВИНИ

Адв. Дерменджиев: Политическите спекулации няма как да влязат в съдебно решение

.
Адв. Ивайло Дерменджиев
Политическите спекулации, каквито виждаме при днешното развитие на казуса с ”Левски”, няма как да влязат в съдебно решение. Притежателят на джирото - премиерът Бойко Борисов, има срок от една седмица да се впише в книгата на акционерите от датата на джирото. Премиерът вече отказа да приеме акциите. Джиросването на акциите е едностранно волеизявление, като завещанието.
 

Това каза адв. Ивайло Дерменджиев в предаването „Лице в лице“ по бТВ във връзка с процедурата по джиросване на акциите на ПФК "Левски".

 

"Спорът между юристите е за ефекта, който има това джиро. За да е налице нов собственик трябва да има отбелязване в акционерната книга. Това се извършва от лицето, което попълва тази книга. В закона има срок, който е една седмица да бъде отразено това в книгата. Инструментът джиро се използва в други случаи. Когато става въпрос за спортния капитал,някои теоретици приемат, че е достатъчно да бъде записано волеизлянието на собственика да предаде акциите на друг.

 

По думите му много рядко се случва някой да откаже подобна сделка. "ФК Левски е пред фалит. Голяма част от футболистите са международни играчи, които имат строги договори. Те могат да поискат обявяването на клуба в несъстоятелност. Клубът има и други собственици. Може би е може да се направи прехвърляне от титуляра на нов собственик, който да възстанови клуба. Футболният модел в доста държави е работещ. Голяма част са общински и се самоиздържат. Това зависи от добрия бизнес модел", разясни Дерменджиев.

 

"В случая липсва тъй наречената каузална сделка и договор, която съпътства винаги подобни действия. Сделка трябва да има основание и причина. Подобни сделки са завещанията. В случая каузална сделка. И тя така ще бъде установена, ако се стигне до спор. Законът не вменява изричен отказ. По-скоро г-н Борисов може да получи акциите и веднага след това да ги прехвърли на някой друг. Това, че документите се намират в каса на "Герена", няма никакво значение. Собственикът е джиросан", подчерта Дерменджиев .

 

Той даде пример с френския закон, според който се изисква изрично съгласие от получаващата страна, освен при получаване по наследство или при  семейно прехвърляне.

 

На въпрос трябва ли Борисов да се откаже адвокатът отговори, че това не е вменено задължително, но ако иска да ги получи трябва да обяви това.

 

"Имало е хипотетична възможност премиерът да приеме акциите, да декларира конфликт на интереси, да ги прехвърли и след това отново да подаде ново заявление за конфликт на интереси, но това е много сложен вариант и не се знае как ще се разтълкува юридически", допълни юристът.

 

"Занасянето на акциите на Герена няма юридически ефект", бе категоричен юристът.

 

"Не мога да съветвам Борисов, но мога да споделя друг такъв случай, който наложи дело за отрицателен установителен иск.  Ако Борисов се съгласи следва да го обяви, но ще изпадне в конфликт на интереси, а с това следва да се самосезира КПКОНПИ.", допълни юристът.

 

По думите му самото дружество „Левски“ има и други акционери, а това което може да се направи е да се прехвърлят акциите на човек, който да изведе отбора до печеливш проект. Той посочи още, че футболният модел в света е доста работещ. В много държави клубове са общински и се самоиздържат, което е печелившо.

 

"Смисълът на акционерното дружество е то да се управлява от съответния орган, акционерът няма директна връзка с финансирането. Дружеството би трябвало да си развива дейността без личността на главния акционер, независимо кой е той.", каза още адв. Дерменджиев.

 

"„Левски“ няма да изчезне, той е емблема, трябва да се намери начин. Реално е възможно да му бъдат отнети правата, ако има неуредени финансови задължения, такива са изискванията. Сигурен съм, че „Левски“ ще се справи.", завърши юристът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4969 |09.05.2020 Президентът: Много са политическите томахавки, не трябва да чертаем разделителни линии . 11| 4883 |03.03.2020 Румен Радев: Имунитетът срещу политическите вируси е свободата . 1| 4269 |28.02.2020 Иван Кокалов: НОИ няма да фалира, ако няма спекулации с карантините . 7| 4483 |03.02.2020 Политическите скандали - изместени от институционалната активност на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads