Реклама / Ads
13| 8534 |06.02.2012 НОВИНИ

Адв. Пламен Луков: Сумиста се хвалеше с президента

.
Водят Сумиста в съда
Името на президента Георги Първанов (2001 – 2011 г.) изплува в делото срещу „Килърите”. Като свидетел в съдебната зала в Шумен се яви адв. Пламен Луков, който разказа, че познавал Петър Стоянов-Сумиста, който е главен обвиняем от 2008 г.
 
Той му бил представен от другия обвиняем – Георги Вълев, като човек с големи връзки в президентството. По онова време адвокат Луков е бил обвиняем за документна измама, но по-късно е оправдан от съда. Преди това да стане обаче, Вълев му казал, че Сумиста може да уреди работата срещу 30 000 лв. Луков дал кеш 5000, а после превел на посочена фирма още 10 000 лева. Нещата обаче не се променили и той си поискал парите. Тогава Вълев му рекъл: Ти пари от мутри взимал ли си, че си ги искаш обратно? Сумиста пък го заплашил лично на 1 юни 2010 г. Той дори му определил нова среща, за да му издължи адв. Луков останалата част до 30 000 лева.

Трима свидетели бяха призовани по делото „Килърите” в Шуменския окръжен съд в понеделник, 6 февруари. Това са адвокат Пламен Луков, Кирил Иванов и Христомир Грънчаров. Адвокат Луков разказва за съвместната си работа с адвокат Петър Лупов, разстрелян на 25 март 2009 година във Велико Търново. Преди години двамата защитавали интересите на бивши акционери на „Тракия банк”, имащи претенции към ДЗИ банк. Според адвокат Луков договорът за прехвърляне на акциите в „Тракия банк” в дружества на Емил Кюлев е подписан в нарушение на закона, както и фалшива информация че „Тракия банк” е фалирала, а трима от членовете от надзорния съвет са арестувани и в резултат банката е прехвърлена без да бъде платена никаква сума. Новината шокирала някои от акционерите, които направо избягали в чужбина.

Адвокатите Луков и Лупов завеждат в няколко районни съдилища дела срещу ДЗИ банк за гарантиране на претенциите на акционерите на „Тракия банк”. Извадени са запори върху всички акции на ДЗИ банк. Централният депозитар обаче, отказа да ги впише. След като се е оказало, че от страна на Висшия съдебен съвет се оказва натиск запорите да бъдат отменени, Луков предложил делото да се изнесе извън страната и в резултата на което е заведено дело в Люксембург. През януари 2007 Петър Лупов заявил на Пламен Луков, че не желае повече да си партнират по делото „Тракия банк”. В крайна сметка ДЗИ Банк и някои от акционерите на „Тракия банк” се разбрали помежду си. Посредник в преговорите бил Румен Рачев, който твърдял, че има големи връзки с политици и членове на Върховната касационна прокуратура. За посредническата си дейност Рачев получил 360 000 евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 5748 |24.01.2012 Цветанов: Искат оставката ми партии, прикривали Сумиста и Трактора . 2| 5544 |19.12.2011 Новият зам.-министър на правосъдието е Пламен Димитров . 48| 5384 |03.12.2011 Пламен Юруков: Синята номенклатура се сля с БСП . 10| 5619 |18.11.2011 Убиецът на Яна не бил Пламен Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads