Реклама / Ads
Frognews
6| 6687 |21.01.2019

Адв. Велислав Величков: Мълчанието свърши, адвокатурата ще става все по-активна

.
Адв. Велислав Величков
„Адвокатурата ще става все по-активна. При всяко положение мълчанието свърши“. Това каза адв. Велислав Величков. Той е сред подписалите се в специална декларация 128-ма адвокати от цялата страна. Така те подкрепиха председателя на ВКС Лозан Панов и настояха незабавно да спре натискът и вмешателството в работата на Касационния съд и председателя му от други органи и външни лица.

Сезирането на инспектората със случай, в който председателят на ВКС е изпълнил точно правомощията си, е опит да се отвори въпроса за отстраняването му, смята адв. Величков и добави: „Има много интересен тест за ВСС и еднаквото прилагане на закона. Самият Лозан Панов е сезирал за прокурорските действия по същия случай, когато прокурори от главна и специализирана прокуратура са поискали, препоръчали на съда да не допуска проверката, назначена от председателя на Върховния съд в рамките на закона. Ако не бъде допусната проверка на правомерността на действията на тези прокурори и не стане въпрос дали те засягат независимостта на съдиите, тогава вече явно става въпрос за тенденциозност и целенасочени системни действия срещу председателя на Върховния съд, тъй като точното и еднакво прилагане на законите от всички съдилища не се приемат добре от прокуратурата. Специално от тези структури имаме чувството, че прокуратурата се опитва дори да замести съда и да му дава задължителни указания, което е недопустимо“.

 

Адв. Величков предупреди по БНР, че ако се окаже, че има опит да се наруши независимостта на съда чрез отстраняване на председателя на Върховния съд, ще сезират и Европейската адвокатура.

 

„В някои български съдилища, пред които стои думата „специализиран“, се прилага малко по-различно законодателство и процедури. Като че ли процесуалните кодекси доста субективно биват привеждани в действие от някои съдийски състави, а това нарушава правата на страните. Съвсем нормално е адвокатите да реагират, когато считат, че е засегната съдийската независимост и действията на председателя на ВКС. Най-видимата намеса е точно в специализираните съдилища. Това не означава, че по места не се извършват не много законосъобразни действия на съгласуване между страна в процеса, каквато е прокуратурата, и съда, проявяваща се най-вече в наказателното производство. Ние мислим, че действията на председателя на ВКС се поставят под въпрос не само в специализираните съдилища, но и във ВСС като еманация на ръководството на съдебната власт. Проверките, които системно се правят, както във Върховния съд, така и по отношение на действията на съдия Лозан Панов показват една изключителна тенденциозност. Ние не виждаме честота и интензитет на подобни проверки спрямо председатели на други съдилища. Най-малко виждаме такъв интензитет и целенасоченост в проверките в прокуратурата“, коментира още адв. Велислав Величков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Прокурори в САЩ: Президентът Тръмп е плащал на жени за мълчанието им 2| 3140 |08.12.2018 . Анатолий Величков: Парите за новите изтребители ще се пренасочат за ремонт 4| 5044 |09.10.2018 . След думите на президента Радев за ”силата на мълчанието”, патриарх Кирил спрял с упреците 7| 6215 |06.03.2018 . Велислав Минеков: Плячкосването на ЧЕЗ - доказателство за бясна корупция 5| 5283 |28.02.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ