Реклама / Ads
31| 15541 |22.07.2021 ИНТЕРВЮ

Адв. Велислав Величков пред Фрог: ВСС разигра театър от много ниско качество

.
адв. Велислав Величков Източник: БГНЕС
Имах все пак очакване, че ВСС има инстинкт за самосъхранение и ще направи опит да се запази. Очаквах да открият процедурата за отстраняването на Иван Гешев, да я забавят и след 4-5 месеца да вземат решение. Не очаквах, че след 6 часа дебати с пестеливо направено предложение за недопустимост, което за мен само по себе си е правно абсурдно, половината състав на Висшия съдебен съвет ще вземе решение, че е дебатирал нещо, което въобще не е трябвало да дебатира. Разигра се театър от много ниско качество, който завърши със странно решение. Топката сега е в политиците.

Това заяви в интервю пред ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки". 


Ето какво каза още той: 


Господин Величков, очаквахте ли подобен развой? Много хора бяха подготвени, че решението на Висшия съдебен съвет относно стартирането на процедура за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор ще е негативно. 


Имах все пак очакване, че все пак е настъпил принудителен катарзис в състава на Висшия съдебен съвет. Той не би бил по съвест при всяко положение. В инстинкт за самосъхранение и опит да се съхранят очаквах, че все пак ВСС ще стартира процедура и ще я забави. Очаквах, че ще изпратят част от преписката в инспектората. Очаквах, че текстовете, които касаят уронване престижа на съдебната власт, ще доведат до сформиране на комисия и така процедурата ще се проточи около 4-5 месеца. 


Очаквах, че в края на годината ще излезе решение според развитието на обстановката. 


Но не очаквах, че след продължили шест часа дебати с пестеливо направено предложение за недопустимост, което за мен беше само по себе си правно абсурдно, половината състав на ВСС ще реши, че е дебатирал нещо, което въобще не е трябвало да дебатира, защото предложението било недопустимо. 


Разигра се театър от много ниско качество във ВСС, който завърши със странно решение. 


Какво следва от тук нататък? 


Топката сега отива в парламента и ще попадне с остър сервиз в полето на ВСС. От тук нататък акцентът за това кой пречи на работата на съдебната власт ще падне върху ВСС. Той се опита за пореден път за прикрие бездействието или съзнателното действие на главния прокурор. 


На практика не позволиха откриването на процедурата. Това е вторият подобен случай, в който ВСС отказва да се занимае с това. Показва на практика, че ВСС се е поставил в услуга и защита на главния прокурор и е като преторианска гвардия. 


Висшият съдебен съвет вече няма полезен ход. Станаха, както се казва, вкупом излишни. 


На ход сега са депутатите. Те трябва да отговорят на въпроса в помощ ли е или във вреда този състав на ВСС на цялата съдебна система и от там нататък да решат какво да правят, ако отговорът е негативен.


Очаквам парламентът да започне съдебната реформа с анализ на структурата, състава, ролята и ефективността на ВСС като съедини този въпрос с анализ на статута, правомощията и отчетността на главния прокурор.


Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 14049 |20.07.2021 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Мутрите да не се успокояват. Битката ни с тях не е приключила. Умиране има, отърване няма . 9| 8749 |20.07.2021 Диана Дамянова пред Фрог: Общата задача на протестните партии е възмездие. Не трябва да се отказват от това . 29| 30495 |15.07.2021 Димитър Ганев пред Фрог: Кабинетът на Трифонов ще мине. Вероятно ще се търси допирна точка с ДБ . 18| 7068 |13.07.2021 Мирослав Мурджов пред Фрог: Истерията около кабинета на Слави идва от партиите, които се надяваха да участват със свои министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads