Реклама / Ads

12| 8884 |10.09.2020

Адвокат: Из нета се завъртя името на полицая Христо Шоколаров, който бил на 7 различни места в едно и също време

.
Насилие по време на протеста
Днес из нета се завъртя името на полицая Христо Шоколаров, който - оказа се - бил на 7 различни места в едно и също време според собствените му свидетелски показания. Ясно е че този полицай трябва вече да е бивш полицай!

Трябва да кажа обаче, че за годините си практика, съм забелязал, че лъжесвидетелстването от полицаи е практика, а не изключение. И то се случва съвсем невинно, без да прави впечатление.


Най-типичният пример, който у нас се приема за едва ли не в реда на нещата е в показанията си двама, че и повече полицаи, да прочетат написаната докладна записка. В резултат, в делото имаме два, три, че и повече разпити, които съвпадат дословно със запетайките. Често тези показания се четат в съдебно заседание, тъй като полицаят не си спомня нищо конкретно, след което стават основа за присъда.


Допълнително, в разпитите полицаите имат ключови фрази. Те са очевидна лъжа, която по никакъв начин не съответства на нормалния живот, който ни е познат от улиците, но пък влизат в фактическата обстановка на присъдите. Така например 99% от случаите на доброволно предадени малки количества коноп, извършителят, виждайки полицаите, "видимо се притесни, а като го попитахме дали има нещо незаконно, извади от джоба си свивка зелена тревиста маса". Също така, ако управлява автомобил - "очите му блестяха, и говореше завалено".


Накрая, много характерно за полицейските показания е ползваното множествено число: "Видяхме го", "Попитахме го", "Спряхме го", "претърсихме го" и т.н. По този начин се избягва всякаква персонална отговорност (големият ужас на всеки държавен служител у нас, в т.ч. и полицая), а показанията са някаква клиширана история, около която винаги може да се закачиш.


Така описани, откровените неистини бълвани от полицаите се приемат безкритично от прокуратура и съд, а после неистината обвита в удобна за обвинителната теза опаковка, става част от съдебните решения, които оформят реалността ни.
И за да не кажат, че само критикувам, а никакво решение не давам, ще завърша се един приятелски съвет към другарите полицаи:


Приятели, едно тефтерче, с бележки от тази и тази дата, връща толкова ярко спомените ви години след това, че сами ще се изненадате колко по-интересен, шарен и разнообразен е живота. При това, по силата на процесуалния ни закон имате пълно право да го ползвате. По този начин ще помогнете на всички участници в процеса, а от там и на обществото като цяло.

 

Адвокат Калин Ангелов, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ренета Инджова: Ние сами ще трябва да се освободим от Борисов, без ЕС /видео/ 26| 5225 |10.09.2020 . Спор в нета: Това не е дете, а жена с фотоапарат 19| 6368 |05.09.2020 . Антоанета Цонева: Анна Джумалиева - покъртителна по своите мащаби арогантност 25| 7859 |30.08.2020 . Ренета Инджова: Народът вече няма да търпи заради липса на алтернатива 16| 7306 |28.08.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ