Реклама / Ads
10| 8711 |21.10.2020 НОВИНИ

Адвокат: За да са задължителни маските на открито трябва обнародване в Държавен вестник

.
Мария Петров
Носенето на маски на открито трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да има силата на задължителен акт. Общите административни актове, които целят да наложат мерки в обществото, подлежат на обнародване в Държавен вестник и това е начинът и механизмът, по който държавата е сметнала, че всеки един от нас е достатъчно добре информиран, за която и да е промяна в обществено правната сфера, която засяга нашите права.

Това заяви адвокат Мария Петров, специалист по медицинско право пред БНР. "Гражданите се считат за уведомени по подобни мерки, ако те са обнародвани в Държавен вестник", уточни юристът.


„Едно е да се каже нещо в медийното пространство, да се напише на сайта на здравното министерство или да се прочете в интернет. На сайта на Министерство на здравеопазването все още няма качена заповед в тази посока, но дори да има заповед в конкретика, трябва да обърна внимание, че с подобна заповед няма как да се наложи такава мярка - цялото общество да носи маски на открито -  това не може да стане с едностранна заповед от страна на министъра на здравеопазването“ – категорична е Петрова.

 

Според нея задължителното носене на маски трябва да се опише в друг административен акт, а не в заповед на здравния министър, съобразно Закона за административните актове.

 

„Освен това трябва да се има предвид, че сега не сме в ситуацията на извънредно положение, а сме в извънредна епидемиологична обстановка, която по силата на Закона за здравето не дава възможност едностранно на министъра на здравеопазването да прави мерки от такъм мащаб“, допълни специалистът по медицинско право.

 

Мария Петрова отбеляза още, че никъде не е разписано как ще се процедира с хората, които по медицински и здравословни причини не могат да носят маски, както и за кои хора е задължително да носят маски.

 

„С оглед интереса и здравето на децата не е най-добре те да носят маски, това се коментира и от Педиатричната асоциация. Разчитам, че в тази тежка ситуация здравните власти ще излязат със становище относно децата, защото според мен тази уязвима група е защитена по смисъла на Конституцията, към тях трябва да се подхожда с по-висока доза внимание.“

 

По думите на Петрова властите не успяват да убедят хората да носят маски, защото е разрушено доверието и защото поведението на властта не кореспондира с мерките, които налага.

„Очаквам с нетърпение да видя как Министерството на здравеопазването ще опази общественото здраве с маските на открито, в какъв акт ще го обективира и как ще гарантира правата на нас пълнолетните така и на всички деца“, категорична е Мария Петрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 11034 |21.10.2020 Премиерът леко се врътна за маските на открито . 3| 5787 |21.10.2020 Румяна Ченалова за това дали властта нарушава правата ни с маските . 3| 5700 |21.10.2020 Граждани блокират тази вечер “Орлов мост” заради маските . 53| 5773 |20.10.2020 Здравният министър: Маските на открито - задължителни от четвъртък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads