Реклама / Ads
19| 3474 |21.06.2023 НОВИНИ

Адвокатът на ищцата срещу Волгин: Поведението му е противоправно. М. Пейков - казусът е морален

.
адв. Веселин Видолов (вляво) и Емил Георгиев Иванов (вдясно) Източник: Стопкадър: Евроком
Поведението на г-н Петър Георгиев е противоправно. Смятам, че той следва да понесе своята отговорност, защото засяга паметта на много хора и отказва да приеме обективните факти в историята, защото те са такива. Хора като него имат навика да преиначават историята и да фалшифицират фактите.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" адвокат Веселин Видолов, който представлява 102-годишната жена от Лом, която заведе гражданско дело срещу водещия на БНР Петър Волгин заради негов пост във фейсбук за Народния съд.

 

Припомняме, че колективен иск напълно безвъзмездно е готов да заведе адвокатът на 102-годишната жена от Лом, която съди журналиста Петър Волгин заради негов пост във Facebook за Народния съд.

 

Юристът е готов напълно да се откаже от своя хонорар. Депутатът от "Демократична България" Манол Пейков обяви и кампания за набиране на средства, които да покрият разходите по делото.

 

"Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд".

 

Това е публикацията на Петър Волгин в социалните мрежи, която предизвика брожения в обществеността.

 

Адвокат Видолов коментира, че т.нар. "Народен съд" е всъщност най-яркият символ на този режим и на неговата престъпност.

 

"Далеч отвъд даването на оценка и изказването на лично мнение е да кажеш в 21 век, че е имало народен съд. Хората, които не живеем в алтернативна реалност, знаем какви са фактите. Първо, не считам, чe това е лично мнение. Г-н Георгиев няма право публично да изразява мнението си. Забелязваме, че от години господинът има твърда позиция в това радио, значи очевидно той е слушан. Твърде дълго търпяхме, че различни политици твърдяха, че може това нещо да бъде забравено. Аз не мисля, че може да има помирение преди убийците да признаят какво са направили. Г-н Пейков ми изпрати контакти и истории и споделени истории на 81 човека. Първо, въпросът е дали тук има общ интерес. Според мен има. Поведението на г-н Петър Георгиев е противоправно", категоричен бе юристът.

 

По думите му т.нар. "Народен съд" е бил съставен предимно от малограмотници.

 

Емил Георгиев Иванов, син на ищцата срещу Петър Волгин, от своя страна сподели, че веднага щом е прочел публикацията на Волгин, е взел решение да действа.

 

"Майка ми и днес обясни, че не е искала да отмъщава, имало е начин. На 5 октомври вечерта 1944 г. баща ми бил привикан в полицията, той отива да занесе едно радио и до ден днешен го чакаме да се върне, заедно с още 11 човека. Дядо ми и той е ходил да пита какво е станало, никой не може да отговори", уточни Георгиев.

 

"Баща ми внасяше пари, майка ми обработваше земята. Дядо ми 1947 г. го извикват местните комсомолци и го пребиват до смърт, защото е кулак и враг на народа. Той е обявен за фашист. С това се занимаваше и майка ми - работеха земя", обясни още той.

 

"Лично аз и майка ми сме си примирили с тези неща през годините. Сега изведнъж някой се намира да дава оценка за тези неща. Баща ми е съден без съд и присъда. Майка ми не издържа и реагира остро", категоричен бе синът на 102-годишната ищца.

 

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, който поде благотворителна инициатива да помогне на ищцата в колективен иск срещу Волгин, от своя страна каза, че казусът е изключително ключов и знаков.

 

"Аз научих за жалбата на дамата, която е на 102 години. Аз неизменно я наричам дама, защото самият акт на съпротива я прави такава. Аз стартирах инициативата, наистина много хора се обърнаха към мен, за да подкрепим тази жена. Разбрах, че всъщност подадената жалба е за 1000 лв, въпреки че е било възможно да бъде и за по-голяма сума. Реших, че трябва да облекчим жената. До края на деня бяха събрани 9 000 лв. Същият ден се свързах с адвокат Видолов. Под моя пост хора коментираха, че искаха да се включат. Аз не подозирах за колко души ще става дума", отбеляза народният представител.

 

Според него казусът е преди всичко морален.

 

"В събота отидох до работното си място и копипейстнах всички получени до момента писма. Общо 84 са тези писма и са абсолютно потресаващи, защото хората разказват собствените си истории. Става дума за много хора, избити без съд и присъда, изчезнали безследно. Никога по света това не е правено. Десетки хиляди са били затрити, просто защото са били несимпатични и интелигентни", категоричен бе Пейков.

 

Той увери, че при всяко положение парите ще бъдат дадени принципно.

 

"Този колективен иск може да бъде в размер на около 100 000 лв. Имаме възможността да платим 4% на държавата. Г-н Волгин прави това преднамерено, винаги го прави на 1 февруари. Не е случайно, че той осъществява своята пропаганда именно на тази дата. Трябва да бъде сложен край на това по чисто морални причини", подчерта той.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2899 |12.04.2023 Адвокатът на Навални алармира, че е болен от ”неизвестна болест, която никой не лекува” . 5| 3374 |31.03.2023 Адвокатът по делото „Семерджиев”: При разследването има пропуск . 4| 3448 |23.03.2023 Адвокатът на Ирина Дилкинска: С Ружа Игнатова са се виждали за последно през 2016.2017 г . 11| 3150 |08.03.2023 Адвокатът на Семерджиев се разболя, отложиха делото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads