Реклама / Ads
17| 4835 |01.10.2024 НОВИНИ

Ако имахме Желязна лейди: Британците първи произведоха ток от въглища и първи спряха. Нас ни убива простотията

.
Тя затвори врати...
Богатството на една страна не означава задължително природни ресурси. Една страна може да е богата и без никакви полезни изкопаеми. Важното е държавата да осъзнае, че най-голямото богатство са хората и да създаде условия за развитие на таланта на тези хора. Думите са на Маргарет Тачър, известна като Желязната лейди.
 

И ето новина от Великобритания: Родината на първата в света топлоелектрическа централа удря катинара и спира да трови въздуха с черни облаци дим. Едно история приключва.

Последната британска електроцентрала, захранвана с въглища, спря работа на 30 септември 2024 г. Последната смяна в централата в Ратклиф  на Соър, централна Англия, приключва работа в полунощ, след повече от половин век трудова биография.

 

Нямаше сълзи, пишат местни издания. Всичко е спокойно.

 

Собственикът на централата - компанията "Юнипър" (Uniper), заяви, че голяма част от 170-те служители на завода ще продължат да работят по време на процеса за пълното й извеждане от експлоатация. Това може ще продължи не повече от 2 години.

 

Британското правителство посочи, че затварянето на централата е много важен момент от пътя на страната към преминаването към възобновяеми енергийни източници. Така Великобритания става първата държава от Г-7, приключила експлоатацията въглищните си централи. Страната произвежда електричество от въглища от 142 години.

 

Енергийният министър Майкъл Шанкс коментира, че затварянето на завода "бележи края на една ера и въглищните работници могат да са горди, че за захранвали страната повече от 140 години". "Епохата на въглищата приключва, но започва нова ера на други енергийни работни места", допълни министърът.

Първата в света централа за производство на електричество от въглища е "Едисън илектрик лайт стейшън" (Edison Electric Light Station). Тя започва работа в Лондон през 1882 г. Централата в Ратклиф на Соър отваря врати през 1968 г.

През 1990-е години над 80% от електричеството във Великобритания се произвежда от въглища. Към 2012 г. обаче делът му вече е спаднал до 39 на сто, а през 2023 г. вече е едва 1 на сто, по официални данни.

 

Над половината от електричеството на Острова сега се произвежда от възобновяеми енергийни източници, като вятър и слънце, а останалото - от природен газ и ядрени централи.

Електрическата централа Holborn Viaduct , наречена Edison Electric Light Station , е първата в света електроцентрала, работеща с въглища, генерираща електричество за обществена употреба. Построена е на виадукт Холборн № 57 в централен Лондон от Edison Electric Light Company на Томас Едисън.

 

***

Ако имахме политик като Маргарет Тачър…

 

На 31 януари 1976 лидерът на британските консерватори Маргарет Тачър заявява по време на партийния конгрес: „Стоя пред вас тази вечер, облечена с червена рокля от шифон, лицето ми е леко гримирано, а косата ми е леко накъдрена – една истинска Желязна лейди на Западния свят, истински воин на Студената война, истинска филистимска амазонка, един истински пекински заговорник. Дали аз съм някое от тези неща? Да, аз съм Желязната лейди, да, ако те искат така да интерпретират моята защита на фундаменталните свободи и ценности, на нашия начин на живот.”


.
Маргарет Тачър

 

Тогава тя още не е премиер на Обединеното кралство, но вече е мишена на комунистическата пропаганда, разпространявана от Съветския съюз. „ТЕ“ са съветските комунисти и военни, които вечно имат нужда от враг, за произвеждат още и още танкове, самолети, ракети.  Прозвището Желязната лейди обаче не се възприема от света като облида и се превръща в нарицателно, будещо възхищение за идеите и действията на смелата, умна и решителна жена. Вместо прякор, тя получи височайша титла. В нейно лице, по подобие на Чърчил, Великобритания намира отново своя решителен политик от най-висока класа, който се изправя срещу премеждията и предизвикателствата през 80-те години на миналия век, включително комунистическата опасност и зловеща пропаганда.

 

Руснаците целят световно господство и бързо усвояват начините да станат най-силната империя, която светът познава. Хората в съветското Политбюро не се тревожат за упадъка и общественото мнение. Те слагат оръжията преди маслото, докато ние слагаме всичко преди оръжията" – заявява Тачър.

 

Маргарет Хилда Робъртс, щерка на бакалин, е родена в Грантъм, Линкълншър, през 1925. Завършва химия в Оксфорд през 1947, а политическата ѝ кариера започва през 1950, когато се кандидатира от торите в силен лейбъристки район. Губи, но не се отказва - завършва право, жени се за Денис Тачър и ражда близнаци, а когато през 1970 консерваторите печелят изборите, става секретар в Министерството на образованието. Оттам ѝ остава прякорът „Крадец на мляко”, защото спира безплатното мляко на децата в училище като мярка за икономии.

 

Едуард Хийт обаче пада от власт, а Маргарет Тачър се оказва начело на Консервативната партия. Година по-късно произнася речта, донесла ѝ прозвището Желязната лейди, а на 4 май 1979 влиза в „Даунинг стрийт” 10, където остава цели 11 години. И веднага започва реформи, за да извади от криза рухналата от безумното харчене на левицата британска икономика и да разведри огромното социално напрежение в страната. Част от мерките са тежки и непопулярни, поне докато се усетят ефектите от тях. ДДС се повишава до 15 процента, закриват се въглищните мини, води се тежка борба срещу силното влияние на синдикатите, има тежки проблеми с терористите от ИРА. През 1982 Аржентина окупира британските Фолклендски острови и Тачър праща там част от бойния флот, който извоюва ценна победа. Това повдига националния дух. Но реформите продължават да предизвикват гнева на част от британците. Въпреки това резултатите не закъсняват и днес всички са категорични, че Желязната лейди е извела страната на добър път, а животът на Острова е станал по-добър.

 

Стачката на миньрите продължи цяла година, но Тачър не се огъна. Профсъюзите й обявиха война, но тя се справи и с тях. Днес обществото е благодарно за проявения от нея характер и смелост.

 

У нас се наслушахме на такива глупости и лъжи, изговорени от копейкиновците, също и от ИТН, как ще загинат хиляди семейства покрай затварянето на мини Марици-изток и ТЕЦ "Марица-изток 2", че чак на миньорите им почервеняха  ушите. Див популизъм гладен за гласове преди изборите. Явно това са възможностите на нацията в момента. С такива идиоти и нея няма да я има след време... Но ще останат въглищата и щастливите миньори, шепа политици и вездесъщите синдикати. 

 

Ще загинем от простотия. И алчност.

 

Михаил Миланов

 

П.П. Колеги от сайта "За истината" са публикували информация, според която около 120 общински служители от Гълъбово, където се намират "умиращите" Марици, без които не можем" са били на остров Тасос в Гърция, а други или част от същите след това са се оказали на Златния испански бряг в Коста Дорада. По този начин Община Гълъбово е решила да подобри "компетентността, уменията и експертизата на служителите и кметовете на селата" със серия пътувания, които включват стаи "лукс" в поне 4-звездни хотели, all inclusive, билети и... условие за мълчание. Накрая на напрегнатата почивка сигурно участниците са получиби и по някоя диплома за завършена специализация... Дерзай, чиновнико, държавата, т.е. всички българи плащат масрафа.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2362 |30.09.2024 САЩ изпращат още няколко хиляди военни в Близкия изток . 7| 2985 |30.09.2024 Експертът по международна сигурност Искрен Иванов: Хамас и Хизбула са на колене . 1| 2385 |30.09.2024 Вдигат запора над сметките на „Столичен Автотранспорт” . 3| 2312 |30.09.2024 Израел се готви за сухопътна операция в Ливан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads