Реклама / Ads
4| 4101 |14.11.2023 НОВИНИ

Активите на руски олигарси са в опасност. Новото правителство на Кипър затяга мерките

.
Роман Абрамович Източник: БГНЕС
Кипър обеща да затегне контрола върху финансовия си сектор, тъй като разследване, публикувано от "The Guardian", разкрива, че олигарси са прехвърлили активи за стотици милиони, докато санкциите след руското нахлуване в Украйна са били на дневен ред.
 

Ролята на счетоводната компания PwC Cyprus и други консултанти в управлението на транзакциите, докато силите на Владимир Путин са започнали нападението си, стана известна от разследването "Поверително от Кипър" - тайник с 3,6 млн. файла, изтекъл от анонимен източник към Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и германската Paper Trail Media, които споделиха достъпа си сдруги медии.

 

Най-голямото досега изтичане на финансови данни от Кипър хвърля светлина и върху това как непрозрачни офшорни структури, управлявани от счетоводители и доставчици на корпоративни услуги в държавата-членка на ЕС, може да са позволили неразкрити плащания към влиятелен западен журналист, както и потенциални нарушения на правилата за финансиране на футболни клубове.

 

В отговор кипърското правителство обеща "нулева толерантност" към нарушенията на санкциите, тъй като се бори да запази статута си на финансов център.

 

Кипър получава техническа подкрепа от британското правителство за създаване на звено за прилагане на санкциите през следващата година, като плановете ще бъдат представени този месец заедно с доклад за това как властите на страната разследват и преследват финансовите престъпления. Кипър се е присъединил и към трансграничен проект на ЕС за повишаване на ефективността на санкциите, пише "The Guardian".

 

Точните правила относно сроковете и прилагането на санкциите срещу Путин и приближените до неговия режим длъжностни лица, политици и бизнес лидери сега се разглеждат внимателно както в Кипър, така и в цяла Европа.

 

Говорителят на кипърското правителство, Константинос Летимбиотис, заяви: "Стратегията на нашето правителство, което встъпи в длъжност през март 2023 г., е за нулева толерантност по въпросите, свързани с избягването на санкции и нарушаването на законите, а оттам и за запазване на името на страната като надежден финансов център. Бих искал да подчертая, че нашето правителство е недвусмислено ангажирано с борбата с корупцията и незаконното финансиране и предприема всички необходими действия, за да гарантира пълното прилагане на санкциите на ЕС.".

 

Изтичането на информация разкрива мащаба на ролята на Кипър като врата към Европа за свързания с Кремъл елит. Сред 104-те руски милиардери, които списание "Форбс" определя през 2023 г., две трети се появяват заедно с членове на семействата си като клиенти на доставчиците на професионални услуги на острова. Има записи, свързани със 71 руски клиенти, които са попаднали под санкции от февруари 2022 г. насам. Много от тези взаимоотношения междувременно са били прекратени, твърдят съветниците.

 

Досиетата "Поверително от Кипър" разкриват например:

 

PwC Кипър и други консултанти са помогнали на един от най-могъщите руски олигарси, Алексей Мордашов, да се опита да прехвърли 1 млрд. паунда в публична компания в деня, в който е бил поставен под санкции на ЕС.

 

600 000 евро неразкрити плащания от компании, свързани със същия олигарх, към влиятелен германски журналист, смятан за водещ експерт по Русия, в подкрепа на публикуването на две книги за Путин.

 

Десетки милиони под формата на офшорни плащания, извършени от Роман Абрамович по време на собствеността му на футболния клуб "Челси" към агенти, скаути и служители на клуба, които може да са нарушили строгите футболни правила за счетоводството и финансовия феърплей.

 

Неразкрити споразумения, които са позволили на Абрамович и на суперягента Пинхас Захави да контролират кариерите на 21 млади футболисти в рамките на спорни споразумения за собственост на трети страни, които са сравнявани с робски труд.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12248 |14.11.2023 Финансистът Л. Дацов за Бюджет 2024: Хубавото е, че Асен Василев се отказа от промени в данъчната сфера . 11| 2856 |14.11.2023 Томислав Дончев: Колкото и да е гнусно, ГЕРБ няма да подкрепи вота на недоверие към кабинета . 11| 8163 |14.11.2023 Протестът срещу БФС започва в 17 часа, канят и унгарски фенове . 1| 2614 |14.11.2023 САЩ удари Хамас с нови санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads